Την Κυριακή 18 Μάη οι Θεσσαλονικείς ψηφίζουν πρώτα στην κάλπη του νερού. Μόλις δυο ημέρες απομένουν μέχρι την ημέρα του δημοψηφίσματος ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Καθώς το δημοψήφισμα δεν είναι θεσμικό αλλά προέρχεται από μια διαδικασία που ξεκίνησε από τα κάτω, πίσω από τις κάλπες θα βρίσκονται οι ίδιοι οι πολίτες της συμπρωτεύουσας. Οι κάλπες του νερού θα στηθούν έξω από τα όλα τα εκλογικά κέντρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους δήμους της Θεσσαλονίκης.

Ads

«Η ιδέα του δημοψηφίσματος ξεκίνησε από το κίνημα SOSτε το ΝΕΡΟ που πραγματοποίησε πλήθος συνελεύσεων με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων πολιτών αναγκάζοντας τους Δήμους της Θεσσαλονίκης να ακολουθήσουν» δηλώνει ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και μέλος του συντονιστικού του κινήματος.

Η διαδικασία

Κάλπες θα στηθούν σε όλα τα εκλογικά κέντρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συμμετέχουν οι έντεκα από τους 14 δήμους της Θεσσαλονίκης. Οι τρεις που δεν συμμετέχουν δεν έχουν σχέση με την ΕΥΑΘ καθώς έχουν δικά τους νερά και δεν υδρεύονται, ούτε αποχετεύονται από αυτήν. Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας θα τυπώσει τα ψηφοδέλτια, θα δώσει τους εκλογικούς καταλόγους και θα στήσει τις κάλπες. Πίσω από αυτές θα βρεθούν πολίτες εθελοντές.

Ads

«Το πιθανότερο είναι οι κάλπες να στηθούν έξω από τα εκλογικά τμήματα ώστε να μην υπάρξει νομικό πρόβλημα. Επειδή το δημοψήφισμα είναι άτυπο μπορεί να υπάρξουν καταγγελίες αν τοποθετηθούν εντός των εκλογικών τμημάτων» εξηγεί ο Γιώργος Αρχοντόπουλος και τονίζει: «κάνουμε έκκληση για βοήθεια. Έχουμε ήδη εκατοντάδες εθελοντές κι όσο πλησιάζει η ημέρα ο κόσμος γίνεται όλο και πιο θερμός. Όμως ο αριθμός των εθελοντών που απαιτείται είναι μεγάλος. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο – είναι πρωτόγνωρο και για το κίνημα και για τους δήμους και για τους πολίτες – γι’ αυτό θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εθελοντές. Όσοι πιο πολλοί είμαστε τόσο καλύτερη θα είναι η οργάνωση και τόσο λιγότερη η κούραση».

 Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στις ομάδες εθελοντών εδώ και εδώ  ή να στείλουν στο [email protected]

Στη Θεσσαλονίκη την ημέρα του δημοψηφίσματος θα βρεθεί και μια αντιπροσωπεία 30 τουλάχιστον πολιτών διαφόρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να δώσουν μια βαρύτητα και μια αναγνώριση στην όλη διαδικασία. Άνθρωποι από το ιταλικό κίνημα για το νερό και το γερμανικό κίνημα για το νερό – που οργάνωσαν και το αντίστοιχο δημοψήφισμα στο Βερολίνο – αλλά και απλοί εργαζόμενοι από το πανευρωπαϊκό κίνημα για το νερό έρχονται στην Ελλάδα για να καταθέσουν τη δική τους εμπειρία αλλά και να μάθουν από την εμπειρία της συμπρωτεύουσας.

image

Μια δημοκρατική διαδικασία από τα κάτω

Γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή στο δημοψήφισμα; «Κατ’ αρχήν ο κόσμος πρέπει να έρθει για να ψηφίσει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του βασικότερου αγαθού του νερού. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Ένας δεύτερος λόγος όμως και επίσης σημαντικός είναι η συμμετοχικότητα που εξασφαλίζει το δημοψήφισμα. Ο πολίτης καλείται να σηκωθεί από τον καναπέ που εδώ και χρόνια τον κατηγορούν ότι κάθεται και να πάει στην κάλπη να ψηφίσει για κάτι που αφορά τη ζωή του» τονίζει ο Γιώργος Αρχοντόπουλος.

«Η Κυριακή 18 Μάη μας δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε μια δημοκρατική διαδικασία από τα κάτω. Γιατί ξεκίνησε από τα κάτω και επιβλήθηκε στους δήμους. Είναι θέμα δημοκρατίας. Σαν χώρα δεν έχουμε κουλτούρα δημοψηφίσματος. Κι όμως ήδη μας παίρνουν από άλλες πόλεις ανά την Ελλάδα που έχουν δικά τους προβλήματα και μας ρωτούν πως το κάναμε για να το κάνουν κι αυτοί. Να μπουν δηλαδή σε μια διαδικασία άμεσης δημοκρατίας. Το δημοψήφισμα για το νερό είναι μια πολύ καλή αρχή για να ανοίξει αυτό το πράγμα πανελλαδικά».

Και το αποτέλεσμα; «Το δημοψήφισμα αυτό αν και άτυπο θα είναι ένα πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που εκτελεί εντολές. Περισσότερο μάλιστα για τους «φίλους» της παρά για την τρόικα. Το να πουλάς μονοπώλια ύδρευσης για να φτιάξεις μονοπώλια ιδιωτικά και μάλιστα κατά παράβαση των κανόνων της ευρωπαϊκής ένωσης δεν είναι μόνο θέμα τρόικας. Υπάρχουν κάποιοι «φίλοι» γύρω από την κυβέρνηση που θέλουν δουλειές με σίγουρο κέρδος. Η κυβέρνηση δουλεύει μόνο γι’ αυτούς».

«Το ότι υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνηση να μη σεβαστεί το αποτέλεσμα το ξέρουμε. Όμως αμέσως μια εβδομάδα μετά θα είναι το μεγάλο και επίσημο δημοψήφισμα των ευρωεκλογών» τονίζει ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής ο ίδιος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το πιθανότερο είναι για μια εβδομάδα η κυβέρνηση να μην πει τίποτα για το δημοψήφισμα. Οι πληροφορίες λένε ότι μετά τις ευρωεκλογές θα προσπαθήσουν να τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Αν όμως στις 25 Μάη το εκλογικό σώμα κάνει την ανατροπή και η συγκυβέρνηση πάρει πολύ χαμηλό ποσοστό εκεί θα παγώσουν όλα. Θα αναγκαστούν να δεχτούν το δημοψήφισμα» προσθέτει.

«Φυσικά μια κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το δημοψήφισμα για να πει ένα «όχι» στην τρόικα. Όμως η κυβέρνηση αυτή δεν έχει τη δύναμη ή τη θέληση να κάνει κάτι τέτοιο. Είναι μια κυβέρνηση εξαρτώμενη. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημεία και τέρατα. Αν δεν ακούσει το δημοψήφισμα θα είναι άλλη μία έμπρακτη απόδειξη ότι δεν ακούει το κοινό αίσθημα κι ότι είναι μια κυβέρνηση που εξυπηρετεί τους φίλους της και όχι τη λαϊκή βούληση των πολιτών που θα πουν το βροντερό «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού» καταλήγει ο Γιώργος Αρχοντόπουλος.

image