Στις 11:00 το πρωί αναμένεται να γίνει η έκδοση του πενταετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια ζητώντας 2,5 δις ευρώ, με την κυβέρνηση να περιμένει θετικές εξελίξεις στον οικονομικό τομέα υπό την σκιά της έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος.  

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Οικονομικών το βράδυ της Τρίτης είχαν ήδη κατατεθεί προσφορές για το ομόλογο, και οι αναλυτές κάνουν λόγο για επιτόκιο ακόμη και μικρότερο του 5%. 

Στο πλαίσιο αυτό, συνάντηση θα έχουν στις 10 το πρωί της Πέμπτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συνάντηση αναμένεται να προηγηθεί των ανακοινώσεων για την υλοποίηση της έκδοσης, με το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, αλλά πραγματοποιείται υπό το κλίμα που διαμορφώνει η έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην οδό Αμερικής. 

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοακίν Αλμούνια θα έχει στις 11:00 ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και στις 12 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου. 

Ads

Το Βερολίνο, όμως, δεν είναι τόσο αισιόδοξο καθώς όπως δηλώνει σε συνέντευξή του ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, στην Deutsche Welle, «στόχος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα είναι η επιστροφή της στις κεφαλαιαγορές. Εάν τώρα η Ελλάδα, μετά από ορισμένες μικρότερες εκδόσεις ομολόγων στο παρελθόν, τολμά να κάνει το επόμενο βήμα, τότε το χαιρετίζω και εύχομαι οι προσπάθειες αυτές να έχουν επιτυχία». Όμως, προσθέτει πως «η μελλοντική οικονομική πορεία της Ελλάδας και ως εκ τούτου η ικανότητα να επιστρέψει στις χρηματαγορές δεν πρόκειται να ανακτηθεί εν μια νυκτί. Πρόκειται για μια διαδικασία. Γι’ αυτό θεωρώ έξυπνο και σωστό το ότι οι ευρωπαίοι εταίροι στηρίζουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε αυτόν το δρόμο και κυρίως στη διαδικασία αναζήτησης δυνητικών χρηματοδοτών, με ιδιαίτερη αξιοπιστία και βήμα προς βήμα».