Συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, είχε ο υπουργός Οικονομικών και Δημοσίων Λογαριασμών της Γαλλίας Μισέλ Σαπάν, στις οποίες δήλωσε στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας που όπως είπε αποδίδουν.

Ads

«Παρ’ ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και επώδυνη για τον λαό, η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και υπάρχουν σημάδια για ανάκαμψη», είπε ο Γάλλος υπουργός και προσέθεσε μετά την συνάντησή του με τον Γκ. Χαρδούβελη ότι Παράλληλα, «η Γαλλία έχει συνδράμει σημαντικά στις μεταρρυθμίσεις και στις προσπάθειες του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο Γκ. Χαρδούβελης δήλωσε ότι «η Ελλάδα επιμένει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που ο κόσμος πρέπει να τις αποδεχθεί ως δικές του. Αλλά, για να γίνει αυτό πρέπει να δει και το εισόδημά του να αυξάνεται». Υποστήριξε δε ότι «είμαστε μπροστά σε μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης» και επεσήμανε πως «υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις και εύρεση χρηματοοικονομικών πόρων». 

Ο Μ. Σαπάν τάχθηκε υπέρ της «χαλάρωσης» της οικονομικής πολιτικής στην Eυρωζώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ευρωπαϊκή πολιτική χρειάζεται νέους προσανατολισμούς προς την ανάκαμψη». Όπως είπε η οικονομική ανάπτυξη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά θα πρέπει να συνάδουν επίσης και με όσα προβλέπονται για την ανάπτυξη αλλά και με το πρόγραμμα που θα τεθεί σε εφαρμογή για τις επενδύσεις και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα πρέπει να στηριχθούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες.

Ads

«Έτσι, λοιπόν, η πρωτοβουλία που ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την εγκαθίδρυση του Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη, είναι μια πρωτοβουλία την οποία θα στηρίξουμε, αφού έχουμε δεσμεύσει 30 εκατομμύρια από το γαλλικό προϋπολογισμό για το σκοπό αυτό» είπε.

Κατά την συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια επανέλαβε αυτή την δέσμευση λέγοντας ότι η Γαλλία έχει την βούληση να στηρίξει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο το οποίο θα παρέχει χρηματοδότηση σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έργα υποδομών. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η πρωτοβουλία θα λάβει ευρεία υποστήριξη από Ευρωπαίους  εταίρους και φορείς αλλά και από εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα. Συμφώνησαν επίσης ότι βασικός στόχος είναι το Ταμείο να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα υπάρχοντα ιδιωτικά και δημόσια εργαλεία, καθώς η στρατηγική του επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδυτών από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζήτησαν ζητήματα διοικητικής μεταρρύθμισης με τον Έλληνα υπουργό να δηλώνει ότι «προσβλέπουμε στην πολιτική στήριξη της Γαλλίας αναφορικά με το φιλόδοξο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης που προωθούμε» και τον Μ. Σαπέν να διαβεβαιώνει πως η Γαλλία θα συνεχίσει να στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απολύτως απαραίτητες.