Την άποψη ότι πρέπει να ισχύσει και για την Ελλάδα το κοινοτικό κεκτημένο στα εργασιακά, εξέφρασε ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα.

Ads

Ο Τζιάνι Πιτέλα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, χαρακτήρισε «παραγωγική» και «θετική» τη συνάντησή του με την Ελληνίδα υπ. Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. 

Στη συνέχει τόνισε ότι συμμερίζεται την άποψη πώς πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία «τιμωρητική» εφαρμογή του μνημονίου για την Ελλάδα. 

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει την εξαίρεση στην ΕΕ όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πιτέλα .

Ads

«Οι συλλογικές συμβάσεις είναι ένα σημαντικό κεκτημένο, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα» πρόσθεσε. 

«Πολιτική συμφωνία» βλέπει στο Eurogroup η Αχτσιόγλου

Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σημαντικούς εκπροσώπους, για το ζήτημα των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. 

«Μεταφέραμε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα. Στο σύνολό τους, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα οποία συναντήθηκα υποστηρίζουν θερμά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά της χώρας σε αυτό που αποτελεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα» δήλωσε η υπουργός. 

«Τα μέλη του ΕΚ που καλύπτουν ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων υποστήριξαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις στο πολιτικό επίπεδο, ούτως ώστε να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα» σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Σχετικά με το επικείμενο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, η κ. Αχτσιόγλου εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει μία «επί της αρχής» πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της β’ αξιολόγησης. 

Επίσης, εκτίμησε ότι στο Eurogroup κομβικό ρόλο θα έχει η συζήτηση για τα εργασιακά, ακριβώς επειδή είναι ένα «βαθιά πολιτικό θέμα», το οποίο δεν μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης.