Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών με αιχμή το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Ads

Σήμερα Σάββατο 28/1, αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, στήνουν μπλόκα στο τελωνείο των Ευζώνων και τα διόδια των Μαλγάρων. Το απόγευμα θα έχουν συνέλευση οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας.

Επίσης οι αγρότες της Καστοριάς, αποφάσισαν ήδη να στήσουν το μπλόκο τους, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο ‘Αργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Σημαντικό, δε, είναι το γεγονός ότι η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου, διευρύνθηκε στα 15 μέλη, απο 11 στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Στα διόδια πριν το τελωνείο των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ σταμάτησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, τους αγρότες του Δήμου Παιονίας που κατευθύνονταν στο σημείο, οι αστυνομικές δυνάμεις.

Ads

«Εμείς θέλουμε να πάμε στο τελωνείο των Ευζώνων, όχι για να το κλείσουμε και να δημιουργήσουμε προβλήματα, αλλά για να διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης, Βασίλης Σύγκος.

Θα συμμετασχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις και θα βγουν τελικά στους δρόμους και οι αγρότες από την περιφέρεια του Αλμυρού, για να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους που ήδη έχουν κινητοποιηθεί. Η απόφαση αυτή ελήφθη στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αλμυρού, με συμμετοχή αγροτών από τον Αλμυρό και τον κάμπο Μαγνησίας.

Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στα Πλατάνια του Αλμυρού στις 11 το πρωί της προσεχούς Τρίτης. Η κατάσταση θα εκτιμηθεί την Τρίτη και αναλόγως τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν, ενισχυμένα και με μεγάλο αριθμό από τα χωριά των Φαρσάλων, είτε προς τον κόμβο των Μικροθηβών, είτε προς την Κεφάλωση του Αλμυρού.

Οι αγρότες στο Καλονέρι Βοείου, επικύρωσαν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα 30/1 το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας. Στο μεταξύ, στην περιοχή Αμυνταίου, αποφάσισαν να στήσουν μπλόκο στην παλαιά εθνική οδό Αμυνταίου-Θεσσαλονίκης, στον κόμβο Αντιγόνου, το πιο πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα.

Κλειστή παραμένει η εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας στο ρεύμα προς Αθήνα, όπως και ο κόμβος Αγίου Δημητρίου στην Ιονία Οδό. Σε συμβολικό αποκλεισμό και του άλλου ρεύματος της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, θα προχωρήσουν από τις 5.00 έως τις 7.00 το απόγευμα οι αγρότες της Θεσσαλίας. Παράλληλα, συνεχίζεται ο καθημερινός ολιγόωρος αποκλεισμός της εθνικής Πατρών-Κορίνθου, ενώ σε κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας προχωρούν και οι αγρότες της Κρήτης.

«Απόβαση» των αγροτών της Κρήτης στην Αθήνα και Παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, προτείνουν οι Ενώσεις αγροτικών Συνεταιρισμών νόμου Λασιθίου & Μεσσαράς κατά την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα. Οι αγροτικές ενώσεις της νοτιοανατολικής Κρήτης αντιτίθενται σε κλείσιμο εθνικών οδών.

Συμπαραστεκόμαστε στους αγρότες, αλλά όχι σε ακραίες εκδηλώσεις που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην κοινωνία και τα εθνικά συμφέροντα, διανηνύει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, στην Ημερησία, και τονίζει πως ο διάλογος είναι η καλύτερη μέθοδος.

Προτροπή στους αγρότες να μην αποκλείσουν διασυνοριακές οδούς γιατί θα υπάρξουν επιπτώσεις σε μια οικονομία που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, απευθύνει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. «Να μην κλείσουν τη δίοδο προς Βουλγαρία ή άλλες χώρες γιατί έτσι θα κληθεί η χώρα να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις και θα διαταραχθεί το εμπόριο. Αποδεκτές οι κινητοποιήσεις αλλά ανοιχτά τα σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.

Τη στήριξή του στις αγροτικές κινητοποιήσεις εξέφρασε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πατρέων. Με κοινή τους ανακοίνωση οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ, του ΤΑΝΠΥ, η ΠΕΝΕΝ και οι εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος», τάσσονται υπέρ της ικανοποίησης των αγροτικών διεκδικήσεων.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στα πλαίσια διήμερης επίσκεψής του στην Άρτα και τα Ιωάννινα, συναντήθηκε και συζήτησε με τους μικρομεσαίους αγρότες, που έχουν στήσει μπλόκο στην Ιονία οδό (στο ύψος Άη Δημητρίου στην Κυράτσα) και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι δίκαιος. Και εδώ από το μπλόκο της Άρτας στέλνουν μήνυμα σε όλα τα μπλόκα της Ελλάδας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους. Δεν ζητάνε προνομιακή μεταχείριση από την κυβέρνηση ή από αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία, από την ΕΕ και λοιπά, σε σχέση με άλλους εργαζόμενους, όπως ισχυρίζεται η κυβερνητική προπαγάνδα και διάφοροι άλλοι καλοθελητές, ακριβώς για να διαιρέσουν τους εργαζόμενους με τους αγρότες. Αυτό που ζητάνε είναι το αυτονόητο, το δικαίωμά τους στην επιβίωση, να παράγουν στη γη τους, οι κτηνοτρόφοι να μπορούν να έχουν τα ζώα τους και να παράγουν το γάλα, για να μπορούν να καλύπτουν διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού.

Η μικρομεσαία αγροτιά στις επάλξεις του αγώνα δίνει αυτή τη στιγμή τη μάχη για όλο τον ελληνικό λαό. Είναι κοινός ο αγώνας, χρειάζεται κοινή συμμαχία. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια και το ΚΚΕ τα υποστηρίζει όλα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε το επόμενο διάστημα. Απαιτείται ενότητα εργατών, αγροτών, υπαλλήλων, επαγγελματιών, των λαϊκών οικογενειών, όλου του ελληνικού λαού, έτσι ώστε να μπορέσουν να δικαιωθούν τα αιτήματα της αγροτιάς.

Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση πέρσι υποσχέθηκε κάποια πράγματα ή έδωσε κάποια ζητήματα -έστω επιμέρους- στους Έλληνες αγρότες, μετά από συνεχείς κινητοποιήσεις, όμως τα περισσότερα από αυτά ευνοούν τους μεγάλους αγρότες καπιταλιστές, τη μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση και βεβαίως δεν είναι αιτήματά που μπορούν να ικανοποιήσουν τη μικρομεσαία αγροτιά. Ακόμα και αυτά που έδωσε, όπως εκείνο το αφορολόγητο πέρσι, για το πως θα ρυθμιστούν οι δόσεις και λοιπά, φέτος το παίρνει πίσω, ενώ στα παλιά προβλήματα έχουν προστεθεί και νέα. Τα νέα αφορούν τον παγετό, αφορούν καταστροφές, αφορούν μια σειρά ζητήματα λόγω της κακοκαιρίας και βεβαίως ακόμα τρέχουν και δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις από τις περσινές και προπέρσινες πλημμύρες και άλλες καταστροφές που είχε η αγροτική παραγωγή και εδώ στην Άρτα και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Το ΚΚΕ και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και μέσα στους καθημερινούς αγώνες θα συμβάλλει έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ