Στην τελική ευθεία μπαίνει το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς στόχος παραμένει η κατάθεση του στις αρχές της εβδομάδος. Εν τω μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει την επόμενη κίνηση για την έξοδο στις αγορές, μετά και την αναβάθμιση από τη Μοοdy`s. Οι οικονομικές εξελίξεις, αλλά και η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών μονοπωλούν το οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιείται στους Δελφούς.

Ads

Ως προς το θέμα της πρώτης κατοικίας, οι ενστάσεις των θεσμών, που αφορούσαν το δημοσιονομικό κόστος και τους κινδύνους που μπορεί να διατρέξει το τραπεζικό σύστημα, φαίνεται να έχουν καμφθεί. Από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα του νέου πλαισίου θα μπορούν να κάνουν αίτηση 200.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά με κόκκινο στεγαστικό ή επαγγελματικό δάνειο για να προστατεύσουν αναδρομικά από 1ης Μαρτίου την μία και μοναδική κατοικία τους.

Πενταετής θα είναι η προστασία σε περίπτωση μόνιμης αδυναμίας.

Επίσης ως ισχυρή παρακαταθήκη για μία επιτυχή νέα έξοδο στις αγορές, μεταφράζουν οικονομικοί αναλυτές την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody`s κατά δύο βαθμίδες, την ώρα που το ελληνικό δεκαετές ομόλογο είναι και πάλι ελκυστικό για τους επενδυτές. Το υπουργείο Οικονομικών τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της οικονομίας δείχνουν τη σταθερά ανοδική της πορεία και τη διαρκή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Ads

Για μεγάλη επιτυχία, προδιαγεγραμμένη σε μεγάλο βαθμό, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός Δημοσίου Χρέους έχει προγραμματίσει την άντληση 9 δισ. ευρώ από τις αγορές εντός του έτους.

Πηγή: ΕΡΤ