Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία μεταβίβασης του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή.

Ads

Με την τροπολογία κυρώνεται η τροποποίηση της Συμφωνίας Μετόχων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telecom. Η τροπολογία αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο πλαίσιο του 3ου προγράμματος. 

Μιλώντας για το θέμα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% που κατέχει το Δημόσιο, αλλά επεσήμανε ότι το Δημόσιο θα ασκεί έλεγχο, καθώς έχει το 1% απευθείας και 4% μέσω ΙΚΑ.

Σε επισήμανση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκης Κεραμέως, ότι «η κυβέρνηση εκποιεί τις μετοχές του ΟΤΕ σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης του Χρηματιστηρίου, καθώς στις 29.12.2014 η αξία της μετοχής του ΟΤΕ ήταν 9,2 ευρώ και σήμερα είναι 7,85 ευρώ και προκύπτει, έτσι, τρύπα 500 εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ότι το πότε θα πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ αυτές τις μετοχές θα κριθεί από το πότε θα υπάρχουν οι συνθήκες για να επιτευχθεί καλύτερη τιμή.

Ads

Αναφορικά με την πρόβλεψη της τροπολογίας ότι εφεξής δεν θα «περνάνε» από τη Βουλή οι νέες συμφωνίες μετόχων, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η διάταξη περιελήφθη στην τροπολογία, όχι διότι είναι μνημονιακή υποχρέωση, αλλά επειδή από το 2012 η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν είχε θέσει θέμα διατήρησης μεγάλων δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου και έκρινε ότι αν οι συμφωνίες των μετόχων προωθούνταν προς επικύρωση από το Κοινοβούλιο διελάμβαναν χαρακτήρα «χρυσής μετοχής» τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου και αυτό θα ήταν αντίθετο με την ομαλή λειτουργία των χρηματογορών. Ωστόσο, δεσμεύτηκε να φέρει προς συζήτηση και προς ενημέρωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τη νέα συμφωνία μετόχων.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην τροπολογία, με την οποία παρέχεται εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να καθορίσουν τη διαδικασία συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στην ικανοποίηση των πιστωτών στην εκκαθάριση της Ολυμπιακής Εταιρείας. Ειδικότερα, τόνισε ότι οι δύο υπουργοί θα μπορούν έτσι να κάνουν μία παρέμβαση προς όφελος και των εργαζομένων και του ελληνικού Δημοσίου.