Το πακέτο ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, την Εφορία και τα ταμεία που αναμένεται να δώσει «παράταση ζωής» σε χιλιάδες μικρομεσαίους, τα παρατράγουδα στις ουρές για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, η επικείμενη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, καθώς και η διαχρονικά στενή σχέση μεγαλοεργολάβων και Δημοσίου μονοπωλούν το ενδιαφέρον του σημερινού Τύπου.

Ads

Ρυθμίσεις-«πακέτο» για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους αναμένεται να μπορούν να πετύχουν χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση την περίοδο 2010-2013. Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί αύριο Τετάρτη στην τρόικα από τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια και αν πληροί τις προυποθέσεις των δανειστών θα δίνει τη δυνατότητα για «κούρεμα» των ανακεφαλαιοποιημένων τόκων των δανείων τους ή επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους, καθώς και διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων. «Ανάσα σε 110.000 επιχειρήσεις» είναι ο τίτλος της Καθημερινής, με το Έθνος να εξηγεί αναλυτικά «Πώς ρυθμίζονται τα χρέη 100.000 μικρομεσσαίων» και την Εφημερίδα των Συντακτών να καταπιάνεται με το θέμα εφορία από τη σκοπιά του ποσού των 167 εκατ. ευρώ που καλείται να πληρώσει το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για ληξιπρόθεμους φόρους. «Λεφτά πίσω στους συνεπείς» είναι ο τίτλος του κυρίου άρθρου της εφημερίδας «Τα Νέα», όπου αναλύουν την απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου που ορίζει την επιστροφή ΦΠΑ μέσα σε 7 μέρες, τη στιγμή που ο μέσος όρος είναι οι 310 μέρες, μόνο όμως για το είδος προς εξαφάνισγ των επιχειρήσεων που δεν έχουν φορολογικές εκκρεμότητες.

«Όλη η Ελλάδα στην ουρά» είναι το κύριο θέμα της Εφημερίδας των Συντακτών που καλύπτει τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν εχθές έξω από τις τράπεζες και περιγράφει το αλαλούμ που έχει προκληθεί σχετικά με την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, με τους συντάκτες της εφημερίδας να σχολιάζουν ότι οι φορολογούμενοι που άδικα καλούνται να πληρώσουν ξανά, αισθάνονται και «κερατάδες και δαρμένοι».

Το τεταμένο κλίμα ανάμεσα στη δικομματική, με αφορμή τη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου, σχολιάζει στο κεντρικό της άρθρο «Η Αυγή». Η εφημερίδα στο κεντρικό άρθρο της με τίτλο «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» εκτιμά ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος συντριβής σε πιθανές πρόωρες εκλογές με αφορμή την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται να επισπεύδει την κατάρρευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, καθώς τροφοδοτεί ανακλαστικά επιβίωσης, με επιτάχυνση των εξελίξεων τόσο στο εσωτερικό όσο και ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ».

Ads

Τέλος, τη στενή σχέση μεγαλοεργολάβων και Δημοσίου καταγράφει το ρεπορτάζ του Αργύρη Δεμερτζή για την Ελευθεροτυπία. Όπως αναφέρει «απειλείται βραχυκύκλωμα σε έργα και υποδομές άνω των 4 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ μέσα στο επόμενο εξάμηνο, με νέες τραγικές συνέπειες στην ανάπτυξη, την οικονομία και την απασχόληση, καθώς βρίσκεται στον αέρα το νέο σύστημα ανάθεσης των έργων του υπουργείου Υποδομών. Ετοιμάζεται παρέμβαση της Aνεξάρτητης Aρχής Δημόσιων Συμβάσεων, ενώ κορυφώνονται οι αντιδράσεις για τη διανομή της πίτας των έργων. Οι μικρομεσαίοι εργολάβοι τεκμηριώνουν με ανεξάρτητη γνωμοδότηση ότι η διατήρηση των κατώτατων ορίων στους προϋπολογισμούς των έργων, που έσπευσε η κυβέρνηση να καταργήσει από τον περασμένο Αύγουστο, είναι απόλυτα συμβατή με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Eνωσης, καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως μεθοδευμένη διάλυση των ατομικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μεγαλοεργολάβοι».

Δέιτε τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων: