Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επανεξελέγη στις 24 Ιουνίου, ορκίζεται σήμερα, Δευτέρα, εγκαινιάζοντας ένα νέο συνταγματικό σύστημα που του δίνει ευρέως ενισχυμένες εξουσίες.

Ads

Περισσότεροι από 3.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί, γραφειοκράτες και υπουργοί από διάφορες χώρες, αναμένεται να παραστούν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Οι επίσημοι που επιβεβαίωσαν ότι θα παραστούν στην τελετή στο προεδρικό μέγαρο είναι οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ, του Μόλδοβα, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας, όπως επίσης ο Εμίρης του Κατάρ και ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Συνολικά 28 ξένοι επίσημοι –ανάμεσά τους πρωθυπουργοί, αντιπρόεδροι, πρόεδροι κοινοβουλίων και υπουργοί– θα βρίσκονται στο προεδρικό μέγαρο. Μεταξύ αυτών και η πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Ads

Στις επικρίσεις που δέχθηκε, μεταξύ των οποίων και του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου, για το ταξίδι της στην Τουρκία και την παρουσία της στην ορκωμοσία του Ερντογάν, απάντησε μέσω twitter η Ντ. Μπακογιάννη. Σχολιάζοντας την φυλάκιση των 2 Ελλήνων αξιωματικών η βουλευτής της ΝΔ έγραψε:

«Θα παραστώ στην ορκωμοσία του Ερντογάν μετά από πρόσκλησή του. Βαθύτατα πιστεύω ότι ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες, όταν δύο Έλληνες αξιωματικοί μας βρίσκονται άδικα στις τουρκικές φυλακές, η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία είναι πράξη σοβαρότητας και ευθύνης».

Την παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην ορκωμοσία του Ερντογάν σχολίασε και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Μολονότι ο Ερντογάν ήθελε να έχει υψηλή εκπροσώπηση στα πανηγύρια για την ορκωμοσία του δεν το κατάφερε. Ο μόνος ηγέτης της ΕΕ που μεταβαίνει στην Τουρκία είναι ο Μπ. Μπορίσοφ της Βουλγαρίας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και με αυτό το κριτήριο επιλέξαμε το επίπεδο εκπροσώπησης της κυβέρνησης. Όποιος διαφοροποιείται από τη στάση της ΕΕ προφανώς έχει στο μυαλό του μια άλλη στρατηγική. Όταν εμείς μιλούσαμε για ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα δεχθήκαμε κριτική από τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα η κα Μπακογιάννη επικαλείται την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα. Δεν είναι τουλάχιστον υποκριτικό αυτό;». Την παρέμβαση αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7. 

Ο βουλευτής  της Ν.Δ., Κ.  Καραγκούνης, στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, κλήθηκε από τον συντονιστή του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη να σχολιάσει την παρουσία Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν. Ο Κ. Καραγκούνης δεν απάντησε στο ερώτημα αν η κ. Μπακογιάννη εκπροσωπεί επισήμως το κόμμα της στην ορκωμοσία, δήλωσε όμως ότι «υπάρχουν προσωπικές σχέσεις» και πηγαίνει ως βουλευτής της Ν.Δ.

ΣΥΡΖΑ: Υποκριτική η στάση της ΝΔ αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα

Ερωτήματα προς τη ΝΔ θέτει, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την παρουσία της τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ντόρας Μπακογιάννη, στην ορκωμοσία του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Την ίδια στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση βαδίζει στον ολισθηρό δρόμο του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας, με πρόσχημα την ονομασία της FYROM, η παρουσία της Ν. Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν εκθέτει τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τη στάση τους» σημειώνει.

Συνεχίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει τα εξής ερωτήματα: «Πρόκειται για επίσημη εκπροσώπηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή για προσωπική υπόθεση της τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ;

Έχει υπάρξει επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών για αυτήν την παρουσία;»

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τους 2 Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται άδικα στην Τουρκία χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, η συνοχή και η αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς πρέπει να είναι δεδομένες. Οι προσωπικές κινήσεις αβρότητας και δημοσίων σχέσεων δεν βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση» προσθέτει το γραφείο τύπου του κυβερνώντος κόμματος και καταλήγει: «Δεν βοηθά η υποκριτική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν χάνει ευκαιρία να κατηγορεί για υποχωρητικότητα την ελληνική κυβέρνηση, δικαιολογώντας έτσι την τουρκική προκλητικότητα, ενώ θα τιμήσει με την παρουσία της την ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου».