Στην Ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και το φορολογικό, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι αντιδρούν και κατεβαίνουν στους δρόμους.

Ads

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου και συνεχιστεί έως τα μεσάνυχτα. Θα επαναληφθεί στις 10.00 το πρωί της Κυριακής έως τις 10.00 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

Κατά τη συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν αρνητικά και στα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου, εκτός από ορισμένα για τα οποία δήλωσαν «παρών» ή επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια. Επί του συνόλου των άρθρων, θετική ψήφο έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ και το Ποτάμι επιφυλάχτηκαν για την Ολομέλεια, ενώ «κατά» ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η βουλή απέρριψε την αίτηση αντισυνταγματικότητας κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αίτηση που κατατέθηκε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ads

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να πάει με ψηφισμένο το ασφαλιστικό στο Eurogroup της Δευτέρας και για το λόγο αυτό επίσπευσε και τη διαδικασία, που είχε προγραμματιστεί για την αρχή της ερχόμενης εβδομάδας. Η ψήφιση του ασφαλιστικού εκτιμάται πως θα είναι ένα επιπλέον χαρτί, μαζί με τα θετικά στοιχεία της Eurostat, στις διαπραγματεύσεις, ως ένδειξη αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή

Τσίπρας: Τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα

«Τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην επικείμενη ψηφοφορία για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, μιλώντας την Παρασκευή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «οριστικό διαζύγιο με το χρεοκοπημένο παρελθόν» κι ανέφερε ότι είναι παράσημο για την κυβέρνηση να συνασπίζονται απέναντί της τόσο πολλά συμφέροντα. Τόνισε επίσης ότι οι αλλαγές δεν γίνονται «με ταχυδακτυλουργίες» και ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να προστατέψει τους αδύναμους και να αναδιανείμει τα βάρη.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση

«Το ασφαλιστικό είναι μια μεταρρυθμιστική τομή που η χώρα έχει ανάγκη από δεκαετίες», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Οι ψευτομεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν έλυσαν το πρόβλημα και γιγάντωσαν τα ελλείμματα. Με τη μεταρρύθμιση η κυβέρνηση μειώνει τα ελλείμματα μέσω κυρίως της αρχιτεκτονικής του νέου συστήματος», ανέφερε, εγκαλώντας την αντιπολίτευση για το γεγονός  ότι δεν έχει καταθέσει μια εναλλακτική πρόταση για το ασφαλιστικό και καλώντας την να ξεκαθαρίσει αν είναι υπέρ της μείωσης των συντάξεων, αντί της αύξησης των εισφορών, που προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Την ίδια στιγμή στις επάλξεις βρίσκεται η αντιπολίτευση, με τη συζήτηση στη Βουλή να αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους.

Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, θα ζητήσει εκ νέου παραίτηση Τσίπρα κι εκλογές και θα εστιάσει στο μείγμα των μέτρων που θωρεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν για να βγει ο τόπος από την παρατεταμένη ύφεση, ενώ θα επιχειρήσει να απευθυνθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά προς την κοινωνία.

«Εμείς σε καμία περίπτωση δεν ψηφίζουμε τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, δεν γινόμαστε συνένοχοι στα αδιέξοδα που δημιούργησε η κυβέρνηση στη χώρα και στους πολίτες», είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξαπέλυσε την Παρασκευή μέσω facebook σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας tweet του Αλέξη Τσίπρα στο οποίο έγραφε: «Σε αυτή τη χώρα είναι πλέον ιστορική ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας». «Όπως έχει πει ο Στέλιος Ράμφος, ο κ.Τσίπρας είναι από μόνος του ένας χορός μεταμφιεσμένων. Όχι μόνο επειδή θέλει να κοροϊδέψει αλλά επειδή βρίσκει εαυτόν στο ψέμα. Επειδή είναι η μόνη πραγματικότητα, διότι η υπόλοιπη πραγματικότητα είναι εναντίον του.  Έβαλα την ανάρτησή του στο Twitter γιατί ακόμη και τα παιδιά στο γραφείο είπαν «όχι, δεν μπορεί να το είπε». Το είπε!», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης σε μείωση συντάξεων σε νέα φορολογικά βάρη για τον ελληνικό λαό προχωρά σε μεγάλες φοροαπαλλαγές προς το μεγάλοι κεφάλαιο δίνοντας του επίσης ζεστό χρήμα, κρατική χρηματοδότηση με το νέο αναπτυξιακό νόμο που έφερε σε διαβούλευση», δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, που έγινε στην πλατεία Ομονοίας. «Χρειάζεται παλλαϊκός ξεσηκωμός, λαϊκή κινητοποίηση, δράση με οργανωμένες μαζικές δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, από εδώ και πέρα και κάθε μέρα», σημείωσε επίσης.

Συνεχής ενημέρωση μέσω twitter

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι

Την ίδια στιγμή που το ασφαλιστικό και το φορολογικό βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής, στους δρόμους βρίσκονται οι εργαζόμενοι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η 48ωρη απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, η οποία κορυφώνεται με το συλλαλητήριο της Κυριακής, ενώ και το ΠΑΜΕ καλεί σε κινητοποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ, καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής, όταν θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ολομέλειας για ψήφιση του νομοσχεδίου. Η ΓΣΕΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10:00 το πρωί. Το ΠΑΜΕ προγραμματίζει νέα συγκέντρωση στις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου, η οποία θα κορυφωθεί με τη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί. Τέλος, κάλεσμα στους αγρότες να συμμετάσχουν στο «παναγροτικό – παλλαϊκό συλλαλητήριο» στην Αθήνα στις έξι το απόγευμα του Σαββάτου στην Ομόνοια, έχει απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους με στόχο να μην περάσουν τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών τα οποία όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ προβλέπουν:

– Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Από την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογίζεται να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ.
– Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.
– Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και στα τσιγάρα.
– Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.
– Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ στις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται:

– Αντί για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ πού υποσχόταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φέρνει νέα μείωση στα 9.090 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους από 9.545 ευρώ που ήταν έως σήμερα. Η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100 ευρώ στα 2.000 ευρώ, ενώ με το «εφεδρικό» μνημόνιο συζητείται παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.182 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090 ευρώ μέχρι 9.545 ευρώ, οι οποίοι καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι 100 ευρώ το χρόνο.
– Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές από 757 ευρώ έως 795 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογίας.
– Οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισόδημα φορολογητέο πάνω από 795 ευρώ και μέχρι 2.250 ευρώ, θα πληρώσουν επιπλέον φόρους έως και 176 ευρώ τομ χρόνο για τα εισοδήματά τους αυτά.
– Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα κλίμακα της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», η μηνιαία παρακράτηση της οποίας σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται νέος αυξημένος συντελεστής 2,2% (από 1% που ίσχυε μέχρι τώρα) για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.
– Σημαντική επιβάρυνση θα υποστούν όσοι έχουν κάποιο εισόδημα από ενοίκια. Για ετήσιο ποσό από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15%. Τα λαϊκά νοικοκυριά που αποκτούν εισόδημα από νοίκια από 1.000 μέχρι 12.000 ευρώ, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο από 40 μέχρι και 480 ευρώ τον χρόνο.
– Το φορολογικό νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τα χαράτσια της «αλληλεγγύης», φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε εισοδήματα από 9.090 μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με διαδικασίες fast track προσπαθεί να αιφνιδιάσει την κοινωνία προωθώντας την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις και από το ΠΑΜΕ: Το Σάββατο το απόγευμα στην Ομόνοια και την Κυριακή το πρωί στο Σύνταγμα. «Δίνουμε αγώνα για να μην περάσει ο νόμος – λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, το νέο φορολογικό! Δε συμβιβαζόμαστε με την εξαθλίωση, την ανέχεια, τη νέα σφαγή στη ζωή μας! Ενωμένοι, δυνατοί, με πίστη στο δίκιο μας, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε» αναφέρεται στην ανακοίνωση.