Νέα τροπή παίρνουν οι δραματικές εξελίξεις, μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να μην διεξαχθεί τελικά το δημοψήφισμα και να αρχίσουν διαβουλεύσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. «Του είπα να παραιτηθεί, όχι να συγκυβερνήσουμε», απάντησε με οργισμένο ύφος ο Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνοντας παράλληλα την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Σφοδρές αντιδράσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τη Βάσω Παπανδρέου να λέει απευθυνόμενη προς τον πρωθυπουργό πως είναι «εκτός τόπου και χρόνου»!

Ads

Το tvxs σας μεταφέρει λεπτό-προς-λεπτό τις δραματικές εξελίξεις.
 

24:00- Έντονη παραμένει η κινητικότητα βουλευτών και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με κοινό στόχο να πιέσουν σε δημιουργία κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης.Ας σημειωθεί ότι σε κοινό κείμενο που είχε συνταχθεί χθες το μεσημέρι είχαν υπογράψει με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου τριάντα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και δέκα βουλευτές της ΝΔ. Η έκδοση του κειμένου και η συγκέντρωση υπογραφών σταμάτησε όταν ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε στη δήλωση ότι ζητά μεταβατική κυβέρνηση.

23:50- Παπανδρέου:«Δεν με ενδιαφέρει να επανεκλέγω, μόνο να σώσουμε την πατρίδα- Ας κάτσουμε να συζητήσουμε, κύριε Σαμαρά» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αφού χαιρέτισε και πάλι την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, επισημαίνοντας πως «έγινε ένα μεγάλο πολιτικό βήμα», σημείωσε ότι η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να συζητηθεί. Ωστόσο, απαντώντας στην σφοδρή κριτική που άσκησε νωρίτερα από το ίδιο βήμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί, ο Πρωθυπουργός είπε: «Εξ ουρανού θα έπεφτε, έτσι, η κυβέρνηση; Είναι υπεύθυνο αυτό; Δεν παραιτείται έτσι μία κυβέρνηση. Μήπως υπάρχει κάποια άλλη έτοιμη που περιμένει;». Κατόπιν επισήμανε τον κίνδυνο να υπάρξει «τρομακτικό κενό ακυβερνησίας». Καταλήγοντας, κάλεσε τον κ. Σαμαρά «ακόμη και τώρα να επανεξετάσει τη θέση του». «Τον καλώ να επανέλθει στην αίθουσα, τον καλώ να πάρει μέρος στη συζήτηση» σημείωσε.

Ads

22:31 – «Ο λαός ζει αυτές τις ημέρες μία σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία. Ούτε οι Μόντι Πάιθονς τέτοια σενάρια. Την ώρα που η κοινωνία στενάζει, την ώρα που η χώρα απειλείται με μακροχρόνια στέρηση κυριαρχίας και ο λαός βαρυγκομά και φιμώνεται, τα δύο κόμματα εξουσίας σε κρίση πανικού μη τυχόν και ακουστεί ο λαός, ψάχνουν τρόπο να σώσουν τους εαυτούς τους και να ικανοποιήσουν φιλοδοξίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συγκαλύπτουν και κουκουλώνουν παράλληλα τις βαριές ευθύνες του «καταρρέοντος πολιτικού συστήματος» ενώ παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός δεν ακούει ούτε τους ίδιους τους βουλευτές του και ότι «το ισχυρότερο χειροκρότημα εισέπραξε από την κοινοβουλευτική του ομάδα όταν άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει».

21:57 – Στο βήμα της Βουλής ανέβηκε και πάλι ο Γιώργος Παπανδρέου, δηλώνοντας πως «υπηρετούμε την εντολή του λαού για να αναμορφώσουμε την Ελλάδα, να τη βγάλουμε από την κρίση». Η Ευρώπη και το ευρώ «σημαίνουν και υποχρεώσεις όχι μόνο δικαιώματα», συνέχισε και υπογράμμισε ότι «αν δεν συναινέσουμε όλοι, δεν θα τα καταφέρουμε».
 
Υπεραμύνθηκε, πάντως, της απόφασής του να προαναγγείλλει δημοψήφισμα, επισημαίνοντας ότι «η θετική του έκβαση θα ήταν η καλύτερη απάντηση στα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Ο κ. Παπανδρεόυ δήλωσε πρόθυμος να ξεκινήσει η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός σχήματος με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και κατόπιν, αφου διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και η ψήφιση της δανειακής σύμβασης, να πάει η χώρα στις εκλογές. «Να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις για τη συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος και στη συνέχεια και αφού διασφαλίσουμε την 6η δόση να προχωρήσουμε στην εθνική διαδικασία των εκλογών», είπε. «Δεν είμαι γαντζωμένος με την καρέκλα μου, δεν με ενδιαφέρει να επανεκλέγω μόνο να σώσουμε την πατρίδα, ας κάτσουμε να συζητήσουμε κ. Σαμαρά» τόνισε, και κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ ακόμη και τώρα να επανεξετάσει τη θέση του, να πάρει άμεσα μέρος στις συζητήσεις για συγκρότηση μιας κυβέρνησης με την ευρύτερη δυνατή στήριξη. 

21:30 – Συμφωνία άμεσα για μεταβατική κυβέρνηση των κομμάτων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, ζήτησε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι μια κυβέρνηση για να εφαρμοστεί η συνθήκη πλήρως και μετά να πάμε σε εκλογές» τόνισε και δήλωσε «άναυδη» από την ομιλία του Γ.Παπανδρέου. «Αλίμονο αν τα πείσματα των δύο αρχηγών, οι εγωισμοί και η προσκόλληση στις καρέκλες» τινάξουν στον αέρα τη μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα, υπογράμμισε.

21:06 – «Ζείτε στον αστερισμό της παράνοιας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης απευθυνόμενος προς τους Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά. «Σώστε στην Ελλάδα» επανέλαβε πολλές φορές ο κ. Καρατζαφέρης κατά την σύντομη παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής. «Οι καιροί ου μενετοί» πρόσθεσε.
image
20:56 – «Όχι σε καμία μεταβατική κυβέρνηση ή κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση», τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να ψηφίσετε πρώτα τη δανειακή σύμβαση και μετά να πάτε σε εκλογές», τόνισε, προθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει λαϊκή και εργατική πλειοψηφία με κοινό ορίζοντα. «Υπάρχουν σήμερα και οι νοσταλγοί του Μανιαδιάκη και του Μεταξά αλλά σήμερα υπάρχει και η σύγχρονη τρομοκρατία», επέμεινε η κ. Παπαρήγα και ζήτησε «υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών και τίποτε άλλο».

Η δανειακή σύμβαση πρέπει να καταψηφιστεί, επισήμανε η κ. Παπαρήγα, εκτιμώντας ότι «ήγγικεν η ώρα, οι ευρωπαϊκές καπιταλιστικές δυνάμεις να βγάλουν χώρες έξω από την ευρωζώνη», αλλά, όπως τόνισε, «εμείς πρέπει να φύγουμε με τη θέληση μας και ο εγχώριος πλούτος να περάσει στα χέρια του λαού».

20:41 – Η Νέα Δημοκρατία, η οποία αποχώρησε από τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, θα παραστεί στην αυριανή ψηφοφορία, καθώς αυτή διενεργείται επί των παρόντων βουλευτών και θα ψηφίσει “όχι”, διευκρίνισε εκπρόσωπος του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για την ανανέωση της εμπιστοσύνης απαιτείται πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 θετικών ψήφων.

20:30 – Την ετοιμότητα της ευρωζώνης να στηρίξει την Ελλάδα, υπογραμμίζουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι οποίοι τονίζουν ότι «επιθυμούμε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Σε γραπτή δήλωσή τους για τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας του G20 στις Κάννες, οι δύο ανώτατοι κοινοτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι να παραμείνει προσηλωμένη η Ελλάδα στο «συμφωνημένο πακέτο» της 27ης Οκτωβρίου και ειδικότερα να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος ΕΕ και ΔΝΤ.

Οι κ.κ Ρομπάι και Μπαρόζο σημειώνουν επίσης ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική εγχώρια πολιτική και κοινωνική κατάσταση, η εθνική και πολιτική ενότητα στην Ελλάδα είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε «να δοθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό λαό». «Έχουμε εμπιστοσύνη στο αίσθημα υπευθυνότητας» των Ελλήνων, τονίζουν χαρακτηριστικά.

20:19 – «Πολύ λίγο κράτησε το συναινετικό κλίμα από τον Αντώνη Σαμαρά», δήλωσε μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που μιλά αυτή την ώρα στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος απέρριψε επίσης το αίτημα άμεσης διενέργειας εκλογών από τη ΝΔ, λέγοντας πως «εάν προκηρυχθούν τώρα εκλογές, όλη η δέσμη των αποφάσεων της Συνόδου, η έκτη δόση, το νέο πακέτο στήριξης και η στήριξη του τραπεζικού συστήματος, είναι όλα στον αέρα».

Ο Ευ.Βενιζέλος υποστήριξε πως το Υπουργικό Συμβούλιο «είχε δεχθεί πολύ θερμά το παράθυρο συναίνεσης» που είχε δώσει το μεσημέρι ο Αντ.Σαμαράς, λέγοντας πως εξίσου θετικά υποδέχθηκε και η Ευρώπη τη διάθεση συναίνεσης, κάτι που «θεωρείται φυσικό στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως στην Ιρλανδία και τη Πορτογαλία». «Πόση διάρκεια είχε τελικά η διάθεση συναίνεσης;» αναρωτήθηκε ο Ευ.Βενιζέλος. Στην Ευρώπη, συνέχισε, «απορούν γιατί δεν υπάρχουν οι συνθήκες ενότητας και στην Ελλάδα, ζητούν πράγματα από τη χώρα, όχι από την κυβέρνηση».

«Όταν είμαστε στο εξωτερικό, δεν υπάρχει κυβέρνηση και αντιπολίτευση» ανέφερε, λέγοντας πως η αρχή της συνέχειας του κράτους είναι βασική της λειτουργίας των κρατών.

Επικρίνοντας την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ μετά την ομιλία Σαμαρά, ο Ευ.Βενιζέλος είπε πως η κίνηση «τραυματίζει το κλίμα συναίνεσης» που υπήρχε το μεσημέρι.

20:01 – Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, που μιλά αυτή την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής. «Ο κ. Παπανδρέου κάνει πως δεν καταλαβαίνει… Ζήτησα την παραίτησή του, όχι να συγκυβερνήσουμε. Λέει ψέματα, εκβιάζει για να κρατηθεί στη θέση του», υπογράμμισε.
image
«Είχα πει ξεκάθαρα πως άλλο πράγμα είναι είναι η δανειακή σύμβαση από τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας πως οι αντιρρήσεις της ΝΔ με το μίγμα πολιτικής παραμένουν ακέραιες. Τόνισε ακόμη πως η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία αξιοπιστία ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό.
 
Επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης με σκοπό να περάσει η νέα δανειακή σύμβαση από του Βουλή και στη συνέχεια να γίνουν εκλογές, τόνισε πως δεν δέχθηκε και δεν ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ακόμη την αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

19:48 – Το χαστούκι στις Κάννες ξύπνησε τους Έλληνες, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο. Όπως μεταδίδει η ΝΕΤ, το Βερολίνο είναι ικανοποιημένο από τη ματαίωση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
 
Παράλληλα, από τις Κάννες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως το μήνυμα που διαβίβασαν χθες το βράδυ η Γερμανία και η Γαλλία στην Ελλάδα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επέτρεψε να υπάρξει μια «συνειδητοποίηση», η οποία, «αν επιβεβαιωθεί, θα τη χαιρετίσει όλος ο κόσμος».

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα από τις Κάννες, ότι περιμένει από την Ελλάδα πράξεις και όχι ανακοινώσεις, μετά εγκατάλειψη του δημοψηφίσματος. «Για μας, οι πράξεις είναι που μετράνε», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

19:42 – Άρον άρον ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου σημειώθηκαν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών που πρόσκεινται στον Γ.Παπανδρέου και διαφωνούντων. Ο Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε να σταματήσει η διαδικασία και να μεταβούν οι βουλευτές στην Ολομέλεια προκειμένου να συνεχιστεί η συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτή τη διχαστική διαδικασία». Ορισμένοι βουλευτές τον χειροκρότησαν και άρχισαν να αποχωρούν.

Ωστόσο, υπήρχαν και βουλευτές που εξέφρασαν την αντίρρησή του και επιθυμούσαν να μιλήσουν.  Στο βήμα ανέβηκε ο Δημήτρης Λιντζέρης ο οποίος τόνισε ότι αν ο πρωθυπουργός δεν μιλήσει για την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ευθύνης τότε δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. 

Τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα και τελικά η συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε και ήδη οι περισσότεροι βουλευτές βρίσκονται στην αίθουσα της Ολομέλειας.

19:37 – Δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

19:35 –  Κυβέρνηση με πολιτικά πρόσωπα πρότεινε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ δεν τελειώνει εδώ σήμερα. Το δημοψήφισμα θα ήταν δυστύχημα και το είχα πει εγκαίρως. Κάτω από αυτές τις συνθήκες σας συγχαίρω κ. πρόεδρε, εσένα και τον Σαμαρά και για το Momus vivendi που βρήκατε. Είναι έντιμη η απάντηση Σαμαρά και λυτρωτική. Αύριο όλοι θα ψηφίσουμε για να κάνετε τις συζητήσεις για τη συναίνεση που χρειάζεται. Ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1936 είχε πει ότι η μεταβατική κυβέρνηση που έφτιαχναν τότε υπό τον Ιωάννη Μεταξά ανοίγει τον δρόμο για την ανωμαλία. Δεν θα παραιτηθεί ο πολιτικός κόσμος της εντολής που του έχει δώσει ο ελληνικός λαός. Αν ακολουθήσετε αυτή την κατεύθυνση εγώ δεν θα σας ακολουθήσω», επισήμανε και κατέληξε: «Δεν έχουμε προβληματιστεί μήπως εξωθεσμικοί παράγοντες θέλουν να κάνουν τρία – τέσσερα κομμάτια το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ;».

19:12 – Βόμβα Βάσως Παπανδρέου: «Είστε εκτός χρόνου και τόπου. Δεν έχετε καταλάβει τι συμβαίνει στην κοινωνία. Σήμερα περίμενα την παραίτηση της κυβέρνησης και να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Λυπάμαι για την κυβέρνηση. Λυπάμαι και για τη χώρα», υπογράμμισε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενώπιον της ΚΟ του κόμματος.
image
Με την κατάληξη της παρέμβασής της, βουλευτής ακούστηκε να σχολιάζει: «Και εμείς για σένα».

19:03 – Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς, με δηλώσεις του εξέφρασε έντονα την αγωνία του «για το πού οδηγεί τη χώρα αυτή η κυβέρνηση και ζήτησε για άλλη μια φορά εκλογές ως τη μόνη ενδεδειγμένη λύση στο πολιτικό αδιέξοδο και τον πολιτικό γόρδιο δεσμό της Ελλάδας».

19:02 – Ανοδικά κινείται το ευρώ μετά την απόσυρση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης τιμών του Χ.Α. έκλεισε στις 759,5 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,86%, ο οποίος ενδοσυνεδριακά ανήλθε μέχρι τις 783,47 μονάδες. Μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των τραπεζών. Η ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 11,11%.

18:55 – «Η χώρα πρέπει να ανακοινώσει επισήμως ότι δεν προχωράμε σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος», τόνισε από την πλευρά του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ενώ αναφερόμενος στις δηλώσεις Σαμαρά επισήμανε πως «διαφαίνεται το παράθυρο μιας πολιτικής συναίνεσης».

 
Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Παρασκευή «για να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση και μετά να κινηθούν οι διαδικασίες της συναίνεσης». Ακόμη ανέφερε πως πρέπει να αρχίσουν αύριο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση να ψηφιστεί με 180 βουλευτές.

18:30 – Κατά την ομιλία του ενώπιον της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε εκ νέου την απόφαση της ΝΔ να ψηφίσει την νέα δανειακή σύμβαση και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση «να διαπραγματευτούμε από κοινού το νέο πρόγραμμα».

«Δεν θα βάζαμε το ερώτημα παραμονή ή όχι στο ευρώ», ανέφερε νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι προτίμησε αυτή τη λύση, γιατί, όπως είπε, «είχαμε τρεις επιλογές: Εκλογές που θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα στη παρούσα φάση, συναίνεση που δεν προέκυπτε από πουθενά ή δημοψήφισμα».
 
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το δημοψήφισμα προέκυψε ως ζήτημα επειδή δεν υπήρξε ευρύτερη συναίνεση. «Κουβαλάμε ένα σταυρό και από πάνω μας πετάνε και πέτρες», ανέφερε.

Σε παρέμβασή της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού, η Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε πως πρέπει να ξεινήσουν αμέσως οι συζητήσεις με τη ΝΔ για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης. Απαντώντας στην κ. Διαμαντοπούλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Εμείς είμαστε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά μια κυβέρνηση με ευρύτερους ορίζοντες είναι φυσικά κάτι που θέλουμε».

18:16 –  Το ξεκάθαρο μήνυμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν θα βάλουμε τη χώρα σε περιπέτειες, επισήμανε ο γραμματέας της, Βασίλης Έξαρχος στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασής της. Ο κ. Έξαρχος είπε ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου για την εξυγίανση του δημοσίου βίου, προσθέτοντας ότι αυτή η προσπάθεια έχει θίξει μικρά, μικρομεσαία και μεγάλα συμφέροντα.

18:11 – «Διάλυση της Βουλής άμεσα και εκλογές εδώ και τώρα από υπηρεσιακή κυβέρνηση», ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας ότι «η Βουλή δεν έχει το δικαίωμα να πάει το λαό σε εκλογές, έχοντας ψηφίσει προκαταβολικά τη δανειακή σύμβαση».

18:06 – Τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου και Σαμαρά έγινε πριν από λίγο με πρωτοβουλία του πρώτου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου έκανε γνωστό στον κ. Σαμαρά την πρόθεσή του να υπάρξει συνεννόηση για την υλοποίηση της πρότασης του προέδρου της ΝΔ για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και γνωστοποίησε τον ορισμό εκ μέρους της κυβέρνησης ως διαπραγματευτών από την κυβερνητική πλευρά του υπουργού Δημήτρη Ρέππα και του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Νίκου Αθανασάκη.

Πηγές από τη ΝΔ, ωστόσο, έλεγαν ότι ο κ. Σαμαράς είπε ότι η πρότασή του είναι συγκεκριμένη και δεν βρίσκει το λόγο για να γίνει διαπραγμάτευση, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου. Κατά τις ίδιες πηγές της λεωφόρου Συγγρού, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Σαμαρά ότι θα υπάρξει και επόμενη επικοινωνία.

17:50 – Το υπουργικό Συμβούλιο, που ολοκληρώθηε νωρίτερα, κατέληξε ότι:

δεν συντρέχει λόγος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αφού η ΝΔ δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση

– ο πρωθυπουργός αφού λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αύριο θα αρχίσει διαβουλεύσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, και

– να υπάρξει συμφωνία για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Αυτή την ώρα, ο Γ. Παπανδρέου απευθύνεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

17:43 – Σε θετικό έδαφος γύρισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς στις αγορές εκτιμούν ότι μάλλον δεν θα γίνει τελικά δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ενώ το ευρώ υποχωρεί μετά την απρόσμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,25% σε 1,25%. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε στα 1,3716 δολάρια, από 1,3747 αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα είχε ενισχυθεί έως 0,60%.

17:34 – Τα δύο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο τα τελευταία 37 χρόνια πρέπει να συμφωνήσουν σε συγκυβέρνηση, δήλωσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός. Ο κ. Ψαριανός τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η δημοκρατική ομαλότητα. Ο βουλευτής ανέφερε ότι μια τέτοια συγκυβέρνηση θα μπορούσε να έχει χρονικό ορίζοντα κάποιων μηνών, 4 έως 5 μήνες, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα και ομαλότητα.

17:19 – Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και επίκειται η έναρξη της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Στην εισήγησή του, ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε πως «το διακύβευμα είναι, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα είχε τεθεί στο δημοψήφισμα, η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου». Πρόσθεσε ότι «αυτή ήταν η μόνη ενελλακτική λύση εφ΄όσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ. Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών είτε μέσω της Βουλής είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ».

17:07 – Σύμφωνα με ασφαλείς δημοσιογραφικές πληροφορίες του INSIDER από Βερολίνο και Παρίσι, η ΕΕ εκτιμά ότι το πολιτικό πρόσωπο κλειδί που μπορεί να επαναφέρει την πολιτική ομαλότητα στην Ελλάδα είναι ο Κώστας Σημίτης.
image
16:47 – Καταστροφική χαρακτήρισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, την απόφαση για δημοψήφισμα, ζητώντας του να την αποσύρει «κι ας παρεξηγηθεί». «Δεν είμαστε γατζωμένοι στην εξουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα: «Μην πάρετε την παράτασξη μαζί σας. Μην πάτε στο γκρεμό του διχασμού».

16:42 – ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Σαμαρά: «Με τις σημερινές του δηλώσεις ο κ. Σαμαράς αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι θέλει να αποτελέσει τον συνεγγυητή της μνημονιακής πολιτικής. Η «αντιμνημονιακή» ρητορεία της ΝΔ αντικαταστάθηκε από την άκριτη αποδοχή μιας άγνωστης κατά τα άλλα δανειακής σύμβασης, ενώ μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, έπληττε ευθέως την εθνική κυριαρχία της χώρας. Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από την παρούσα βουλή θα είναι πλήρως απονομιμοποιημένη από το λαό και ενάντια στα συμφέροντά του. Μόνη λύση η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

16:35 – Σχόλιο στο twitter: Εναντίον του όλοι: Βενιζέλος, Σαμαράς, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΝΤ, Μερκελ, Σαρκοζί, Νταλάρα, τραπεζίτες. Μήπως τελικά είναι όντως αντιεξουσιαστής;

16:34 – Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ξεκινήσει συνομιλίες με τη ΝΔ επί της πρότασης Σαμαρά για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι τη διενέργεια εκλογών, εξέφρασε ο Ηλίας Μόσιαλος, όπως μεταδίδει το Reuters. «Καλωσορίζουμε την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με σοβαρότητα για την πρόταση, όπως εξετάζει και άλλες προτάσεις, για το συμφέρον της χώρας.
 
Την ίδια λωρα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ διέψευσε τις πληροφορίες περί επαφών με κυβερνητικά στελέχη για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες επί της πρότασης Σαμαρά για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης. Η μεταβατική κυβέρνηση που προτείνουμε, θα έχει συγκεκριμένο και περιορισμένο χρονικό ορίζοντα και δεν θα έχει καμία σχέση με συγκυβέρνηση κομμάτων, υπογράμμισε, ενώ όσον αφορά τη σύνθεσή της, σημείωσε ότι αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

16:24 – «Λυτρωτική για τη χώρα» χαρακτήρισε τη δήλωση Σαμαρά για τη δανειακή σύμβαση», ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Μετά από αυτό δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για δημοψήφισμα, πρόσθεσε. «Κλείνει σήμερα η προτελευταία σκηνή της πράξης ενός δράματος, που θα μπορούσε να μην το είχαμε ζήσει, αν πριν δύο χρόνια δεν δίναμε την εντύπωση ότι δεν έχουμε κοινοβούλιο, ότι στη χώρα μας υπάρχει το χάος», ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης.

«Γρήγορα θα έχουμε μια κυβέρνηση, στην οποία θα συμμετέχουν και άλλα κόμματα με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής που δεν θα έχει προσωπικές φιλοδοξίες», εκτίμησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος.

16:17 – Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη εξουσιοδοτήθηκαν οι κ.κ. Ρέππας και Αθανασάκης να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με τη Νέα Δημοκρατία για τη μεταβατική κυβέρνηση. Επίσης σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έχουν οριστεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση δύο διαπραγματευτές οι κκ. Τασούλας και Μιχελάκης, αν και επίσήμως η Νέα Δημοκρατία το διαψεύδει. Reuters και BBC μετέδωσαν νωρίτερα πως της νέας μεταβατικής κυβέρνησης θα ηγείται ο Λ. Παπαδήμος.

15:58 – Μόνη εναλλακτική λύση χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «πάντα επιδιώκουμε τη συνεργασία» και χαιρέτισε τη στάση της ΝΔ να στηρίξει τη συμφωνία. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το άλλο σκέλος της πρότασης Σαμαρά (μεταβατική κυβέρνηση) με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», φέρεται να υπογράμμισε.
 
Την ίδια ώρα, ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία των αντιπροέδρων της Βουλής, Γρηγόρη Νιώτη και Ροδούλας Ζήση και ερχόμενοι σε συνεννόηση με μεγάλο αριθμό βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, μετέφεραν στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου την πρότασή τους να παραμείνει πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός του κόμματος και να εγγυηθεί αυτός τις εξελίξεις.

15:45 – Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο ανώτατα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται αυτή την ώρα στα κεντρικά της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, πιθανότατα για να διαπραγματευτούν με την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Στο μεταξύ, πηγές της ΝΔ διευκρινίζουν αναφορικά με την πρόταση Σαμαρά για μεταβατική κυβέρνηση (βλ. 14:04), πως η κυβέρνηση αυτή θα τελειώσει το έργο της μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση της συμφωνίας και η εξασφάλιση της 6ης δόσης, κάτι το οποίο θα είναι και η αποκλειστική αρμοδιότητά της.

Αμέσως μετά, τονίζουν στη ΝΔ, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές. Μάλιστα επισημαίνουν πως οι εκλογές θα μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, καθώς, σύμφωνα με τα αποδιδόμενα στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, οι εκκρεμότητες στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν λήξει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, τονίζουν στελέχη της ΝΔ, δεν θα έχει καμία σχέση με συγκυβέρνηση κομμάτων, καμία σχέση δηλαδή με οικουμενική κυβέρνηση που ξέρουμε μέχρι τώρα, ενώ φυσικά ως προς την ειδικότερη σύνθεσή της αυτή εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από τη ΝΔ, τέλος, διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι μέχρι τώρα έχει υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιώργο Παπανδρέου.

15:40 Επιμένει το Βερολίνο να τονίζει πως η ευρωζώνη δεν θα επαναδιαπραγματευτεί τους όρους στήριξης που προσέφερε στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα πρέπει να τις τηρήσει. Δεν μπορούν να ζητήσουν διαπραγματεύσεις για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα συμφωνήσουν ή όχι», τόνισε κορυφαίος κοινοβουλευτικός συνεργάτης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ο Φόλκερ Κάουντερ.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν πέσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κάουντερ δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες, αλλά πρόσθεσε: «Στην Ευρώπη τώρα πρέπει να είναι κανείς πάντα έτοιμος για αιφνιδιαστικές αποφάσεις. Είμαστε προετοιμασμένοι, όπως δήλωσε η καγκελάριος».
 
15:38 – Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του πακέτου αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με το Reuters.
 
15:34 – Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε ότι «αναγκαστήκαμε να θέσουμε θέμα δημοψηφίσματος για να πείσουμε τον κ. Σαμαρά να αναλάβει τις ευθύνες του».

15:22 – Στις 17:00 συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, έγινε γνωστό νωρίτερα από αρμόδιες πηγές. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Παπανδρέου δεν θα μεταβεί στο ενδιάμεσο στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντήσει τον Κάρολο Παπούλια, όπως ανέφεραν νωρίτερα δημοσιογραφικές πληροφορίες.
 
Μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, στην Ολομέλεια της Βουλής στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

15:11- Ανατρέπονται όλες οι φήμες για παραίτηση του πρωθυπουργού σύμφωνα με τις νέες δημοσιογραφικές πληροφορίες, που θέλουν τον Γιώργο Παπανδρέου να ΜΗΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ.

15:10 – Την εσχάτη στιγμή, επιδεικνύεται η σοβαρότητα που επιβάλλουν οι στιγμές, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά στη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, «για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε αυτόν τον τόπο την αισιοδοξία και τη σοβαρότητα».

Υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης από τους αρχηγούς των κομμάτων, χωρίς καθυστέρηση τάχθηκε με δήλωσή της και η Λούκα Κατσέλη. Η λύση αυτή, σύμφωνα με την πρώην υπουργό, θα πρέπει να διασφαλίζει την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατόν.

15:01 – Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, η οποία μέσω ενός «επικίνδυνου» δημοψηφίσματος, επιχειρεί να «κρατηθεί ζωντανή» εξαπέλυσε η ΓΣΕΕ, κάνοντας λόγο «εθνικά επικίνδυνους έσχατους πολιτικούς», «κινεζοποίηση» της ζωής και «φτωχοποίηση» της κοινωνίας. Η ασφυξία της οικονομίας, η ομηρία της χώρας, η οριστική διάλυση και φτωχοποίηση της κοινωνίας πρέπει να λάβουν τέλος μ΄ ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Τη λύση πρέπει και θα δώσει ο κυρίαρχος λαός! Εμείς θα ευχηθούμε στον κ. Πρωθυπουργό «Καλά ξυπνητούρια» και «Καλό κατευόδιο».

15:00 – Η ΕΚΤ αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο κατά 0,25% σε 1,25%. Σε απρόσμενη μείωση των επιτοκίων της προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην πρώτη συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Μάριο Ντράγκι. Συγκεκριμένα, το εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 1,25% από 1,5%, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές οι οποίοι ανέμεναν διατήρησή του στο 1,5%.

Το πρακτορείο Bloomberg συνδέει την απόφαση της ΕΚΤ με τον αυξανόμενο κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Μάριο Ντράγκι (15:30 ώρα Ελλάδος) από τη θέση του νέου προέδρου της ΕΚΤ.

14:58 – Να θέσουν το συμφέρον της πατρίδας και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας υπεράνω των πιέσεων που δέχονται, κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ η Σοφία Σακοράφα, ώστε να προχωρήσει η χώρα σε εκλογές με διακύβευμα, όπως υποστήριξε, «την ανατροπή των πολιτικών δυνάμεων που έστρωσαν το δρόμο της υποταγής και της κοινωνικής υποδούλωσης».

14:52- ΒΒC: Προς άμεση παραίτηση Παπανδρέου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του εντός της επόμενης μισής ώρας, μεταδίδει το ΒΒC επικαλούμενο «πηγές στην Αθήνα». Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, ο Γιώργος Παπανδρέου θα προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο.

image

14:45 – ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και υπάρχουν εργαλεία που θα το εξασφαλίσουν, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι είναι η μόνη επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι. «Βλέπουμε την Ελλάδα εντός του ευρώ και τα απαραίτητα εργαλεία υπάρχουν και υπάρχει συμφωνία», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Καρολίνα Κότοβα. «Αυτή είναι η μοναδική επιλογή στο τραπέζι» πρόσθεσε.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρεται επίσης να δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ευρωπαϊκή Συνθήκη, όπως έχει σήμερα, δεν προβλέπει τη δυνατότητα να μπορεί μια χώρα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ χωρίς να βγει και από την ΕΕ. «Η συνθήκη δεν προβλέπει έξοδο από τη ζώνη του ευρώ χωρίς έξοδο από την ΕΕ» υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

14:33 – Σύμφωνα με πληροφορίες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουν επαφές προκειμένου να υπάρξει κοινή πρωτοβουλία για την προώθηση λύσης με κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, βρίσκονται σε εξέλιξη στο Μέγαρο της Βουλής. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, νωρίτερα στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Βρεττού, έγινε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Βάσω Παπανδρέου και οι βουλευτές της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Ευάγγελος Αντώναρος. Το κείμενο, ωστόσο, που επρόκειτο να συνυπογραφεί έχει παγώσει εν αναμονή των κινήσεων Παπανδρέου και μετά την πρόταση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρα, για προσωρινή, μεταβατική κυβέρνηση.

14:23 – Ξεκίνησε το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Γιώργος Παπανδρέου πέτυχε αυτό που επιδίωκε από τον Ιούνιο (κυβέρνηση εθνικής ενότητας) –Σχόλιο στο twitter

14:04 – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ: Το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα κυρώσει τη δανειακή σύμβαση και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Επιπλέον κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα τα περί δημοψήφισματος και ξεκαθάρισε ότι το αίτημα για άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά της ΝΔ.

«Εδώ που έφτασαν τα πράγματα με την πολιτική της κυβέρνησης, η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης είναι αναπόφευκτη και πρέπει να διασφαλιστεί» τονίζει, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ΝΔ διατηρεί τις διαφωνίες της με τα μέτρα πολιτικής που εφαρμόζονται. «Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να πάψει να αποτελεί ‘εκκρεμότητα’ για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Και η έκτη δόση πρέπει να ξεμπλοκάρει το ταχύτερο, ώστε οι εκλογές να γίνουν υπό συνθήκες ομαλές. Και να εκφραστεί έτσι ελεύθερα το φρόνημά του λαού μας».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το “γαλάζιο” στρατόπεδο, η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχτεί ως επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης πρόσωπο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. – Σχόλιο από το twitter: Μόνο 180 ψήφους δε ζήτησε ο Σαμαράς!

14:00 – Στον ΠτΔ ο Παπανδρέου μετά το υπουργικό. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επισκευτεί ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΝΕΤ.
 
13: 49 –ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ: Μόνη λύση να στηθούν κάλπες εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων. Επιπλέον τόνισε ότι η μόνη εθνική σωτηρία είναι να μιλήσει ο λαός. «Όποια άλλη κίνηση αποτελεί απόπειρα εκτροπής» επεσήμανε. «Ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης δεν τίθεται μόνο για τον πρωθυπουργό, αλλά και για τη σύνθεση της Βουλής, η οποία δεν ανταποκρίνεται στη λαϊκή βούληση» ξεκαθάρισε κάνοντας παράλληλα λόγο για πρωτοφανή κίνηση παρέμβαση από Μέρκελ και Σαρκοζί.

Νωρίτερα, την ανάγκη για άμεση διεξαγωγή εκλογών είχε επαναλάβει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν σε 21 μέρες με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

13:42 – «Bαθιά προσβεβλημένη από το ύφος και τις δηλώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, και σημείωσε ότι χρειάζονται εξηγήσεις. Τόνισε, ωστόσο, παράλληλα ότι πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και να υπογραφεί η «εξαιρετικά σημαντική» συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες. Πάνω από όλα, ώστοσο, όπως είπε, «πρέπει να διατηρήσουμε την ενότητα του λαού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ανδρέα Λοβέρδου, Αννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος φαίνεται να προσχωρεί στην ομάδα των τριών. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Μόσιαλος δεν κλήθηκε το πρωί στον «πρωινό καφέ» των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Κατά πληροφορίες,  οι τέσσερις υπουργοί θα κάνουν παρέμβαση στο Υπουργικό, λέγοντας ότι αυτό που προέχει είναι να μην γίνει το δημοψήφισμα.

13:41 – Ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με επικεφαλής τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο, ανέφεραν πηγές από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Εν τω μεταξύ, η στενή συνεργάτις του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη δήλωσε στο Reuters ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει παραιτηθεί και δεν σκοπεύει να το κάνει.

13:20 – Σε θετικό έδαφος γύρισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χρηματιστήρια, αλλά και το ευρώ, που νωρίτερα σημείωναν απώλειες μετά την απόφαση ΕΕ και ΔΝΤ να «παγώσουν» την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς και το θέμα του νέου πακέτου βοήθειας, μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει (και αν θα γίνει) με το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Το ενιαίο νόμισμα διολίσθησε νωρίτερα έως και 0,6% χαμηλότερα στα 1,3669 δολάρια, από 1,3747 αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, αργότερα ενισχύθηκε κατά 0,30% σε 1,3787 δολάρια.

Εν τω μεταξύ, ενόψει ακύρωσης της διενέργειας δημοψηφίσματος ανοδικές τάσεις παρατηρούνται στο ΧΑ. Λίγο νωρίτερα, το ΧΑ κάλπαζε στο 3% με τον Γενικό Δείκτη στις στις 768 μονάδες.

13:13- Σε ιστορικό υψηλό οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Στο 107% εκτινάχθηκε η απόδοση του 2ετούς ομολόγου. Η τιμή του έχει βουλιάξει κάτω από το 40% της ονομαστικής του αξίας και συγκεκριμένα στο 38%. Σήμερα, άνοιξε με απόδοση 95,16% και μέσα σε πολύ λίγη ώρα ανήλθε μέχρι το 107,26%. Λίγο πριν τιςμ 13:00 ήταν στο 107,26%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 26,63% από 25,14% το πρωί και το spread με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε κατά 1,12% στο 24,76%. Η τιμή του έχει κατρακυλήσει στο 37% της ονομαστικής του αξίας.

12:50 – Reuters: Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

12:49 – Στην έκτακτη συνεδρίαση που θα έχει το υπουργικό συμβούλιο στην Ελλάδα μετά τη δημόσια τοποθέτηση υπουργών κατά της διενέργεια δημοψηφίσματος, αναφέρεται το κεντρικό θέμα του BBC. Επιπλέον αναφέρεται στην τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είχε ενημέρωση για το δημοψήφισμα και τόνισε ότι δεν πρέπει σε αυτό να διακυβευτεί το μελλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

12:48 – Πάνω απ’ όλα καταλλαγή, για να μην αλληλοσφαγούμε, συνέστησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης. Δύο λέξεις έχω στο μυαλό μου, είπε, καταλλαγή και πατρίδα, την οποία δεν ακούω ούτε βλέπω να γράφεται συχνά τις τελευταίες μέρες.

12: 47 – Συγκυβέρνηση με τα άλλα κόμματα με δέσμευση να περάσει η δανειακή σύμβαση και να δοθεί η επόμενη δόση του δανείου και στη συνέχεια εκλογές, προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης. «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές χρειάζεται ευθύνη από όλους και πρώτα από όλους από τον πρωθυπουργό» τόνισε ο κ. Χυτήρης.

12:40 – Στο επίκεντρο των Καννών η Ελλάδα: «Οι πολιτικές διεργασίες στην Ελλάδα αποτελούν το αντικείμενο της τρέχουσας συζήτησης στις Κάννες» δήλωσε στο in.gr, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν. Ο Αλταφάζ δεν τοποθετήθηκε περαιτέρω εξαιτίας της ρευστότητας των καταστάσεων. Τοποθέτηση επί του ελληνικού ζητήματος αναμένεται εντός της ημέρας και από το ΔΝΤ.
 
12:38 – Πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά για το σχηματισμό εθνικής ενότητας ζητά με επιστολή του στον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, ο βουλευτής Σωτήρης Χατζηγάκης. Σε άλλο μήκος κύματος ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις κάλπες.

12:37 – Στήριξη στο Γιώργο Παπανδρέου ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Νίρουπ Ρασμούσεν. «Είναι καθοριστικής σημασίας το σύνολο της Ευρώπης να σταθεί στο πλευρό του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ώστε να στεφθεί από επιτυχία το δημοψήφισμα». Επιπλέον, απευθύνει ακόμη έκκληση «να γίνει σεβαστό το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκφραστεί ελεύθερα στο δημοψήφισμα που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου». Τέλος, κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά ότι εκμεταλλεύεται τις δυσκολίες της χώρας του.

12:36 – “Η ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Ελλάδα”. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί δήλωσε σήμερα ότι η ευρωζώνη μπορεί «να κάνει» και χωρίς την Ελλάδα, όπως μπορεί και να «ξεπεράσει» τα προβλήματα που θέτει η χώρα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.

12:32 – Την άμεση διεξαγωγή εκλογών ζητεί το ΚΚΕ. «Ο λαός έχει μόνο να χάσει και από τις όποιες αλλαγές γίνουν στο ΠΑΣΟΚ ή από τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Ούτε δημοψήφισμα, ούτε άλλη κυβέρνηση. Εκλογές τώρα και λαϊκή οργάνωση παντού, σε κάθε τόπο δουλειάς και κατοικίας» σημείωνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

12:31 – Παρέμβαση Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε την Πέμπτη ότι το πιο σημαντικό καθήκον για τους ηγέτες που συναντώνται στις Κάννες για τη Σύνοδο Κορυφής της G-20 είναι η επίλυση της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Επεσήμανε ακόμη ότι συζήτησε με το Νικολά Σαρκοζί πως θα επιλυθεί η κατάσταση στην Ελλάδα αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των εργασιών της G-20 μετά και το χθεσινό τελεσίγραφο που έστειλαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ στην Αθήνα για το δημοψήφισμα.

12:15 – Σε μερικές ώρες τοποθέτηση της ΝΔ. «Αυτό το δημοψήφισμα διαλυει κατ’ αρχήν την κυβερνητική παράταξη», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε ακόμη ότι η μόνη λύση είναι οι εκλογές και πως το δημοψήφισμα δεν πρέπει να γίνει. Ερωτηθείς αν η ΝΔ συναινεί στη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, ο κ. Μιχελάκης απέφυγε να τοποθετηθεί, αναφέροντας ότι θα υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση σε μερικές ώρες.

12:10 – Η δημοκρατία έχει κανόνες και η ηθική τους δικούς της, σημείωσε ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί πριν ακούσει τον πρωθυπουργό και συνέστησε ψυχραιμία και υπευθυνότητα.

12:06 – Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάσσεται ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης, την στιγμή που σχεδόν σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο να τεθεί ερώτημα για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Γιατί διαφωνούμε να πουν οι Έλληνες τη γνώμη τους; Γιατί φοβόμαστε ότι οι Έλληνες δεν θα θέλουν την παραμονή στο ευρώ;» διερωτάται, σημειώνοντας ότι «θα προτιμούσα το πολιτικό σύστημα να θεωρεί τη συμμετοχή του λαού επιτυχία».

Νωρίτερα, θέμα αξιοπιστίας του Πρωθυπουργού έθεσε, μιλώντας στη Βουλή και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός και ταυτόχρονα πρότεινε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και ιδιαίτερα αυτών που όπως τόνισε «δεν έχουν κυβερνήσει και δεν έχουν εξαρτήσεις». Ο κ. Κρεμαστινός απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια να ζητήσει άμεσα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «για να διακηρύξουν ότι δεν υφίσταται θέμα δημοψηφίσματος».
 
12: 05 – Ο ξένος τύπος για τις αντιδράσεις στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα διχασμένη στο θέμα του δημοψηφίσματος» λέει το BBC. «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν θέλει δημοψήφισμα» γράφει η El Pais. «Η ελληνική κρίση, τουλάχιστον στο πολιτικό της σκέλος, αλλάζει με καταιγιστικές εξελίξεις, σχεδόν από λεπτό σε λεπτό» σημειώνει η εφημερίδα. «Εν μέσω θύελλας ο Γ.Παπανδρέου» γράφει η Liberation, αναφέροντας ότι πέντε υπουργοί διαφωνούν ήδη με την επιλογή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. «Η Ευρωζώνη έδειξε στην Ελλάδα την πόρτα εξόδου από το κοινό νόμισμα» επισημαίνει επιπλέον η εφημερίδα. «O Παπανδρέου απειλείται με ήττα στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης» γράφει το γερμανικό Spiegel.

12:04 – Tο σημερινό πρωτοσέλιδο της Bild, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γερμανικής εφημερίδας, ζητά να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Και ζητά να γίνει με… δημοψήφισμα!  
“Πάρτε πίσω το ευρώ από τους Έλληνες”, είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της Bild, που ζητάει ο λαός και στη Γερμανία να μπορεί να αποφανθεί επίσης «για να βγουν οι Έλληνες πτωχευμένοι από την ευρωζώνη».

image 

11:54 – Σχόλιο του γνωστού δημοσιογράφου Γκαζμέτ Καπλάνι στο Facebook: Οι λαϊκιστές (τύπου “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ) ουρλιάζουν στις οθόνες ότι είναι ορκισμένοι φιλοευρωπαίοι. Το ίδιο και τα λαμόγια. Ο έντιμος μανάβης όπου μόλις ψώνισα το δήλωσε και αυτός δημοσίως. Οι Ευρωφάγοι και Ευρωκτόνοι έχουν σωπάσει. Η Εύα Καιλή είναι φιλοευρωπαία και αυτή. Και τόσες άλλες και τόσοι άλλοι, ινστρούχτορες, γόνοι πολιτικών τζακιών και κούτσουρα. Μετά από είκοσι χρόνια στην Ελλάδα για πρώτη φορά αισθάνομαι τέτοιο φιλοευρωπαϊκό τσουνάμι. Δεν ξέρω τι θα γίνει αύριο αλλά αν μη τι άλλο μόνο για αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να πω ένα “ευχαριστώ” στον ΓΑΠ

11:48 – Σκληρή δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου για τις επιλογές Παπανδρέου. Αναφερόμενος στην πρόταση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα τόνισε ότι χθες το βράδυ έγινε σαφές πως οι στρατηγικές επιλογές της χώρας δεν είναι για καλαμπούρι, ούτε τροφή για δημαγωγία.

11:42 – Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβούλιου, κορυφαίοι υπουργοί θα ζητήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου. Ήδη, είναι δεδομένη η ρήξη του κ. Παπανδρέου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο, ο οποίος τα ξημερώματα μόλις προσγειώθηκε στην Αθήνα, από τις Κάννες, δήλωσε την αντίθεσή του με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αντικείμενο των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, φαίνεται να είναι η επόμενη ημέρα, μετά την αναμενόμενη παραίτηση της κυβέρνησης. Ήδη υπάρχουν προτάσεις για κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να διασφαλιστεί η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης απεύθυνε «δημόσια έκκληση» στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να πει «ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας.

«Πριν έξι μήνες είχα πει στον Γιώργο Παπανδρέου ‘φύγε τώρα για να φύγεις αξιοπρεπώς, γιατί σε λίγο καιρό δεν θα μπορείς να το κάνεις ούτε αυτό’. Σήμερα ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να φύγει αξιοπρεπώς. Έχει όμως πολύ μικρή σημασία το ‘ναι’ ή το ‘όχι’ του Γ.Παπανδρέου. Εξαιρετική σημασία έχει το ‘ναι’ του κ. Σαμαρά» τόνισε σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους. «Εάν ο κ. Σαμαράς στις 12 πει ‘ναι’ σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, 12:15 έχουμε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Το πράγμα δεν προχωράει άλλο. Νομίζω λοιπόν ότι όλοι έχουμε ευθύνη για τη χώρα» υπογράμμισε.

«Όταν όμως λέω ‘κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας’ δεν λέω κατά καμία έννοια το πρόσωπο το οποίο επιθυμεί και κατά δικές μου ασφαλείς πληροφορίες χθες ζήτησε η κ. Μέρκελ τον κ. Παπανδρέου. Δεν μιλάμε για πρώην, μιλάμε για το μέλλον της Ελλάδας» κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

11:36 – Σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιείται αυτή την ώρα σύσκεψη με Λοβέρδο, Ραγκούση, Διαμαντοπούλου. Εκεί πάει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος που δεν κλήθηκε από Γ. Παπανδρέου στον πρωινό καφέ.

11: 18 – Την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για να δώσει, όπως αναφέρει, «τη λύση διακυβέρνησης που θα εξασφαλίζει τη σωτηρία της χώρας», ζήτησε με γραπτή δήλωση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει «αστόχαστη και κοντόφθαλμη» την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Η χώρα δοκιμάζεται από βαθιά κρίση και έλλειμμα ηγεσίας, Το πολιτικό σύστημα κρύβεται και δεν τολμά να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για τη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ταυτότητας της χώρας» τονίζει ο κ. Αλευράς.

11:17 – Δεν είναι αστείο ..Ονομασία δρόμου στις Κάννες !! Σημαδιακό ?? Σχόλιο στο twitter

image

11:14 – «Εάν σήμερα δεν γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας να διαχειριστεί την εφαρμογή της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη. Δήλωσε ότι αν αποφασιστούν εκλογές αντί για κυβέρνηση εθνικής ενότητας τότε επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι της για την χρεοκοπία της χώρας.

11:13 – Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου πρότεινε άμεση συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και στόχο τη διασφάλιση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και μετά προκήρυξη εκλογών. “Τα ψέματα τελείωσαν. Είναι ώρες ευθύνης για όλους και για την κυβέρνηση και για την αντιπολίτευση”, επεσήμανε.

 
11:08 – Καϊλή πρωθυπουργός, εδώ και τώρα. Να τη βλέπει ο Σαρκοζί και να λέει oui oui. Να τη βλέπει ο Μπερλουσκόνι και να λέει si si. Σχόλιο στο twitter

11:04 – Παρελθόν ο Παπανδρέου δηλώνει ο Δημήτρης Λιτζέρης. Ο κ. Παπανδρέου είναι πλέον παρελθόν, παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Λιντζέρης σε δηλώσεις του έξω από τη Βουλή, καλώντας τον να δρομολογήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για ομαλές πολιτικές εξελίξεις. Οι εμπνευστές του δημοψηφίσματος είναι υπόλογοι, υπογράμμισε ο κ. Λιντζέρης στην αιχμηρή δήλωσή του. Το αίτημα διακυβέρνησης είναι περισσότερο εμφανές, η χώρα δεν μπορεί χωρίς κεντρική διεύθυνση, πρόσθεσε και τόνισε την ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Ο κ. Λιντζέρης χαρακτήρισε επιτακτική και αναγκαία τη σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να δρομολογήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Καταστατικό του Κινήματος για ομαλές πολιτικές εξελίξεις.

11:03 – Στις 12:00 συνεδριάζει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ήδη, οι κυρίες Καϊλή, Παναρίτη (βλ. 10:46) – και κατά πληροφορίες και η κ. Μερεντίτη – δήλωσαν ότι δεν παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Με αυτό το δεδομένο η κυβέρνηση θα έχει πλέον δύναμη 150 ή 149 βουλευτών.

«Να τελειώσει σήμερα το θέμα αυτό, του ανύπαρκτου θέματος δημοψηφίσματος» δήλωσε νωρίτερα η Σ.Μερεντίτη, ενώ ερωτηθείσα για το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης δήλωσε: «Συνδέω τα πάντα με την αδιαπραγμάτευτη θέση μας στην Ευρωζώνη».

11:00 – Για πρώτη φορά αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα επισημαίνει η Μαρία Δαμανάκη και απευθύνει έκκληση να γίνουν αλλαγές για να σωθεί η χώρα.

10: 58 – Έκκληση απεύθυνε στον Αντώνη Σαμαρά για το σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, φουσκωτός και περίφανος, ο καινούργιος εθνικός υπουργός, για να σε σώσει. Καϊμένε. Σχόλιο στο twitter

10:56 – Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Οι λόγοι που οδήγησαν στην ακύρωση της συνάντησης δεν έχουν γίνει γνωστοί.

10:52 – Γ. Φλωρίδης στον Σκαι: Δεν υπάρχει Γ. Παπανδρέου πλέον. Προς Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

10: 46 – Την πρόθεσή τους να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εάν ο πρωθυπουργός δεν αναιρέσει την απόφασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, γνωστοποίησαν την Πέμπτη οι κυρίες Εύα Καϊλή και Έλενα Παναρίτη.

«Δεν είμαι διατεθειμένη να συνταχθώ με κανένα τρόπο σε οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μου. Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην πορεία καταστροφής της χώρας» είπε η Έλενα Παναρίτη, μιλώντας στον Realfm. Από την πλευρά της, η Εύα Καϊλή, σε επιστολή της προς τον Γ.Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο μεταξύ άλλων καλεί τον πρωθυπουργό «την ύστατη στιγμή να μην οδηγήσετε τη χώρα σε αυτόν τον δρόμο και να διασφαλίσετε την Συμφωνία της 26ης Οκτώβρη, ανακαλώντας την απόφαση σας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος». Επιπλέον γνωστοποιεί ότι δεν παραιτείται από εκλεγμένη εκπρόσωπος και υπογραμμίζει ότι στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

10:40 – Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις διαφοροποίησης των βουλευτών και υπουργών της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

10:39 – Τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ζητούν υπουργοί και βουλευτές. Εκτάκτως συνεδριάζει στις 12:00 το Υπουργικό Συμβούλιο.

10:25 – Διαβάστε εδώ τις αντιδράσεις ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ

10:30 – Εδώ τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού και αμερικανικού Τύπου με τις χθεσινές δραματικές εξλείξεις στις Κάννες και το τελεσίγραο Μέρκελ-Σαρκοζί στην Ελλάδα