Κρίσιμη για τη συνοχή της κυβέρνησης θεωρείται η σύσκεψη που θα έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης μετά τις διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν χθες και τις «ασκήσεις ψυχραιμίας» που ακολούθησαν με Μαξίμου και Ιπποκράτους να σπεύδουν να καταλαγιάσουν τις διαρροές προτάσσοντας το «ενιαίο και ισχυρό μέτωπο». Την ίδια ώρα, η τρόικα διαμηνύει ότι «δεν πάει πουθενά» αν δεν εξειδικευτούν και ανακοινωθούν τα μέτρα των 11,5 δισ.

Ads

Χθες πραγματοποιήθηκαν χωριστές συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα, ενώ οι διαφορετικές προσεγγίσεις Μαξίμου, που θέλει τα μέτρα να κλειδώσουν τώρα, και Ιπποκράτους, που μιλά για σπάσιμό τους σε δύο φάσεις, δημιούργησαν το βράδυ κλίμα δυσφορίας.
 
Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, στη συνάντησή του με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος έθεσε το ζήτημα των σχέσεών μας με τους θεσμικούς εταίρους και παρουσίασε τη θέση του για επιμερισμό των μέτρων των 11,5 δισ. σε δύο φάσεις και σε βάθος τετραετίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα απάντησε ότι δεν έχει καμία εξουσιοδότηση άλλη από την εφαρμογή μέτρων για την εξεύρεση 11,5 δισ. ευρώ και ότι αν η Ελλάδα επιθυμεί να συζητήσει οτιδήποτε άλλο πρέπει να το κάνει σε πολιτικό επίπεδο.
 
Ωστόσο, όπως σημειώνουν Τα Νέα, γεγονός αποτελεί ότι εάν η έκθεση της τρόικας, που αναμένεται στην Ευρώπη και ιδίως στο Βερολίνο, δεν είναι θετική ως προς την εφαρμογή του προγράμματος θα υπάρξει θέμα εκταμίευσης των χρημάτων της δόσης τον Αύγουστο.
 
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε πως τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να εξευρεθούν τώρα, προσθέτοντας πως σε αυτή τη φάση κανείς δεν πρόκειται να δεχτεί να συζητήσει για δύο δόσεις.
 
Οι κύκλοι της Ιπποκράτους σημείωναν πάντως πως οι περικοπές 11,5 δισ. έχουν νόημα μόνο αν σε συνδυασμό με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 2,6% του ΑΕΠ το χρόνο, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους σε επίπεδο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ήδη, όμως, όπως προσθέτουν, η ύφεση του 2012 είναι πολύ μεγαλύτερη (περισσότερο από 7%) της προβλεφθείσας (4,8%) και αν τα μέτρα ληφθούν υπό τις συνθήκες αυτές θα προκαλέσουν πρόσθετη βαθύτερη ύφεση τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ το 2013, ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί και για το 2014.
 
Επιπλέον στην άτυπη ενημέρωσή του, το ΠΑΣΟΚ επέμενε πως «αν η κυβέρνηση αποδεχθεί τη λογική πως η λήψη πρόσθετων μέτρων 11,5 δισ., από τα οποία περισσότερα από 6 αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, είναι προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε αφενός η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων δεν θα σταματήσει πουθενά, αφετέρου θα έχει πολύ μικρή σημασία η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής».
 
Η άτυπη αυτή ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. «Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με Τα Νέα ενδεικτικό του κλίματος δυσφορίας είναι ότι από το ΠΑΣΟΚ διαρρέεται η πληροφορία ότι η συνάντηση τρόικας – Σαμαρά στο Μαξίμου ξεκίνησε στις 09:00, αλλά στις 09:20 ο πρωθυπουργός είχε ήδη τηλεφωνήσει στον κ. Βενιζέλο για να του πει ότι δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση για την υλοποίηση των μέτρων σε δυο δόσεις, υπονοώντας ότι δεν έγινε ουσιαστική διαπραγματευτική προσπάθεια και υπονομεύτηκε η συνάντηση Βενιζέλου με την τρόικα που ακολούθησε.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου και το ΥΠΟΙΚ φοβούνται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει κινήσεις τακτικής, επιχειρώντας να χρεώσει τα μέτρα αποκλειστικά στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.   

Ads