Να πάρει θέση για τον νέο πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης.
Με ερώτησή του, ζητά από την Κομισιόν να πάρει θέση «σε ένα ζήτημα που φέρνει την Ελλάδα σε διάσταση τόσο με την πολιτική βούληση των Κρατών Μελών αλλά και της ίδιας της Επιτροπής για σεβασμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, όσο και με διακηρυγμένες αρχές και θέσεις των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.».

Ads

«Όλα αυτά» εκτιμά ο ευρωβουλευτής, «αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς η βίαιη μεταρρύθμιση που σημαίνει το τέλος της προστασίας για την Α’ κατοικία στην Ελλάδα έρχεται σε μια στιγμή που και η χώρα μας, όπως όλος ο πλανήτης, δοκιμάζεται από τη φονική πανδημία αλλά και από τις οικονομικές της επιπτώσεις. Σε μια στιγμή που θα περίμενε κανείς το κράτος να γίνει πιο παρεμβατικό προς στήριξη των ευάλωτων και όχι να τους εγκαταλείπει και να τους μετατρέπει με τις νέες ρυθμίσεις σε βορά των τραπεζών!

Είναι η στιγμή η Ευρωπαϊκή Ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε Ευρωπαίους πολίτες που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο με την πανδημία γύρω μας σε πλήρη εξέλιξη και να αποδείξει αν έχουν πραγματικό βάρος οι διακηρύξεις της ή αν είναι μόνο μεγάλα λόγια που θέλουν να κρύψουν το πραγματικό πρόσωπο πολιτικών που στρέφονται κατά της Κοινωνίας, κατά της ίδιας της Ευρώπης.

Επειδή η ΕΕ δεν είναι μόνο Ενιαία Αγορά, επειδή η κατοικία δεν είναι μόνο εμπόρευμα, αλλά και δικαίωμα που πρέπει να υπερασπιστούμε, πολύ περισσότερο για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, πολύ περισσότερο την ώρα της πανδημίας!».

Ads

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη:

H προστασία της στέγασης και ο σεβασμός του δικαιώματος της ιδιοκτησίας αποτελεί κοινή πολιτική βούληση των Κρατών-Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει κατοχυρωθεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Άρθρο 8), όσο και στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων (Άρθρο 19).

Ωστόσο στην Ελλάδα, εν μέσω επέλασης του δεύτερου κύματος πανδημίας, με την ελληνική κοινωνία να βυθίζεται στην ανεργία εξαιτίας της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί την ψήφιση νομοσχεδίου με τον τίτλο «Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας», όπου τα φυσικά πρόσωπα εξομοιώνονται με νομικά με σκοπό να καθίσταται δυνατή η πτώχευσή τους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Περαιτέρω επισφραγίζεται η κατάργησης προστασίας της πρώτης κατοικίας ενώ ακόμα και τα μελλοντικά εισοδήματα του οφειλέτη, θα θεωρούνται τμήμα της πτωχευτικής περιουσίας.

Με βάση τους στόχους που έχει θέσει ο ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις εξαγγελίες της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. von der Leyen για άμεση εφαρμογή της 19ης αρχής του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, δεδομένου μάλιστα του στόχου της ΕΕ για εξάλειψη της αστεγίας έως το 2030,

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να αποτρέψει την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα και να διασφαλιστεί  ότι δεν θα υπάρξει ένα νέο κύμα  αστέγων μεσούσης της πανδημίας;