Τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Φίλιππο Σαχινίδη και τον νυν υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα καλεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να την ενημερώσουν σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ». Η απόφαση ελλήφθη σχεδόν ομόφωνα, με εξαίρεση το ΚΚΕ καθώς ο εκπρόσωπός του, Σπύρος Χαλβατζής έκανε λόγο «για μάταιη και άσκοπη κλήτευση».
 

Ads

Νωρίτερα, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αναστάσιο Νεράντζη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ζητήσει να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη «λίστα Λαγκάρντ».
 
Στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος κρίνει μεταξύ άλλων πως θα ήταν χρήσιμη για το έργο της η ενημέρωση της απευθείας από τον ίδιο ως πρώην υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, για όσα γνωρίζει από την περίοδο της θητείας του στο ΥΠΟΙΚ για το θέμα.
 
«Όπως ξέρετε, ζήτησα ήδη το υλικό αυτό να διαβιβασθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής γιατί μόνο η πλήρης παρουσίαση της αλήθειας μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τον κλοιό της δημαγωγίας και της ισοπέδωσης των πάντων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του τόπου», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 
Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά των χειρισμών του λέγοντας ότι «ο υπουργός δεν είναι για να διαβάζει λίστες και να κάνει ανακρίσεις, δεν είναι ούτε διωκτική αρχή, ούτε προανακριτικός υπάλληλος».
 
«Θα έπρεπε να είχα εμπιστευτεί πολύ λιγότερο του νόμιμους θεσμούς του κράτους […] ήταν υπερβολική η εμπιστοσύνη που έδειξα σε ανθρώπους που θεωρούσα πως μπορούσαν να ασκήσουν τα θεσμικά τους καθήκοντα», σημείωσε μεταξύ άλλων, «δείχνοντας» τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, ενώ άφησε αιχμές και κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
 
«Δυστυχώς ο Παπακωνσταντίνου δεν με ενημέρωσε όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Τα στοιχεία κρατήθηκαν επί 14 μήνες […] Αν ερχόταν σε μένα η λίστα την ίδια στιγμή θα την έστελνα στον Διώτη. Αυτή είναι η νόμιμη διαδικασία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.