Σε οριακή κατάταση βρίσκονται πλέον τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, καθώς ελάχιστες είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για Covid, ενώ το προσωπικό είναι αποδεκατισμένο αλλά και εξαντλημένο.

Ads

Ομολογουμένως το πιο βαρύ «φορτίο» καλείται να σηκώσει το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, καθώς δέχεται περιστατικά από όλες σχεδόν τις πόλεις της Μακεδονίας και τη Θεσσαλίας. Οι εφημερίες σε κεντρικα νοσοκομεία όπως στο Παπανικολάου είναι εφιαλτικές με τις κλίνες να γεμίζουν σε λίγες ώρες και ασθενείς να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, ακόμη και σε άλλες περιοχές. Είναι ενδεικτικό πως και τα χειρουργεία μετατρέπονται σε ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή όμως εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και σε Κατερίνη, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, ενώ ανησυχητικά είναι τα «μηνύματα» και από την Αλεξανδρούπολη.

Ενδεικτικές του αδιεξόδου είναι και οι σκέψεις, που έκαναν την εμφάνισή τους για «αξιοποίηση» του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη ή ακόμη και γηπέδων για τη νοσηλεία περιστατικών Covid. Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εκπέμπουν SOS αναφορικά με τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες, καθώς τα ενεργά κρούσματα εκτιμάται πως είναι χιλιάδες και το επιδημιολογικό φορτίο πολύ υψηλό. 

Διαβάστε επίσης:

Η αγωνία στη Θεσσαλονίκη και το σενάριο του Βελλίδειου

Ads

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική αναφορικά με τις αντοχές του συστήματος, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις κλίνες ΜΕΘ. Εκεί δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια» σημειώνει χαρακτηριστικά μιλώντας στο Tvxs.gr o ο πρόεδρος των Γιατρών του ΑΧΕΠΑ και μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Θανάσης Σιούλης.

Συνεχίζοντας αναφέρει: «Για παράδειγμα στο ΑΧΕΠΑ, όπου εργάζομαι, προστέθηκαν άλλες 7 κλίνες φτάνοντας συνολικά τις 32, καλύφθηκαν όλες μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό οδήγησε στην ανάγκη να αδειάσει μια γενική ΜΕΘ με 4 κρεβάτια, της οποίας οι νοσηλευόμενοι μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να τεθεί κι αυτή στη διάθεσή μας. Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να κινηθούμε στην επόμενη εφημερία». «Στην πραγματικότητα είναι φανερό ότι “ασφυκτιούμε” με το σύνολο των ασθενών που βρίσκονται σε νοσηλεία στα νοσοκομεία της πόλης, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά όσους χρήζουν διασωλήνωσης» προσθέτει.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σενάρια «επιστράτευσης» του Βελλίδειου ή γηπέδων επισημαίνει: «Φαίνεται πως η προοπτική αυτή είναι πράγματι μπροστά μας. Δεν το λέω άλλωστε εγώ, το βλέπουμε στις διαρροές ακόμη και στην ΕΡΤ».

Υπενθυμίζει δε ότι  «κατ’ επανάληψη εμείς ως Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης έχουμε επισημάνει πως υπάρχουν διαθέσιμα τα πρώην νοσοκομεία, το Λοιμωδών και το Παναγία, δυστυχώς όμως το υπουργείο Υγείας κωφεύει. Θα μπορούσε δηλαδή πολύ εύκολα η κυβέρνηση διαβλέποντας την κατάσταση, να κάνει την ανάλογη προεργασία. Θεωρώ μάλιστα ότι ακόμη και τώρα μπορεί να κρίνει πιο σωστά κι αντί να εξετάζει λύσεις για γήπεδα εν μέσω χειμώνα, να προκρίνει αυτή τη λύση, βάζοντας σε λειτουργία τα δυο αυτά νοσοκομεία. Μιλάμε για νοσοκομεία, τα οποία είναι στημένα, όχι για γήπεδα».

Σύμφωνα με τον κύριο Σιούλη οι εν λόγω σκέψεις γεννούν περαιτέρω ερωτήματα. «Πολύ ωραία να στήσουμε κλίνες οπουδήποτε. Που θα βρεθεί το απαραίτητο προσωπικό; Δηλαδή όλοι αυτοί οι ασθενείς, που καθημερινά αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από το υφιστάμενο προσωπικό. Ένα προσωπικό, το οποίο είναι ήδη αποδεκατισμένο, διότι πολλοί συνάδελφοί μας έχουν νοσήσει και οι ίδιοι. Κάποιους μάλιστα χρειάστηκαν και νοσηλεία. Πλάι σε αυτους βγαίνουν πολλοί σε καραντίνα. Δηλαδή στο -ήδη ελλειπές- υπάρχον προσωπικό προστίθεται αυτή η απώλεια» τονίζει και καταλήγει λέγοντας:

«Δεν κατανοούμε τι έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση. Άντε και ανοίγει το Βελλιδειο. Με ποιους θα στελεχωθεί; Από τους ιδιώτες, στους οποίους γίνονται εκκλήσεις να προστρέξουν; Δε νομίζω. Όλα γίνονται λοιπόν εκ του προχείρου και με στόχο να μην εκτεθούν ανεπανόρθωτα αναφορικά με πιθανές ελλείψεις σε νοσηλείες σε ΜΕΘ».     

«Στο κόκκινο» η Πιερία, ανησυχεί και η Χαλκιδική

Με «μελανά χρώματα» περιγράφει στο Tvxs.gr τα δεδομένα που υπάρχουν στην Πιερία ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κι εργαζόμενος στον Ψυχιατρικό Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, Αστέριος Καστόρης.

«Έχουμε ένα νοσοκομείο, το οποίο έχει γίνει νοσοκομείο μια νόσου, είναι δηλαδή μόνο για Covid. Έχουν σταματήσει όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, διαγνωστικές εξετάσεις κλπ. Υπήρχε ένας χώρος με 29 απλά κρεβάτια για Covid και δημιουργείται ένας ακόμη με άλλα 30 κρεβάτια. Αυτό γίνεται βεβαίως αδειάζοντας όλους τους χώρους, που προορίζονταν για παθολογική και χειρουργική κλινική» σημειώνει.

Όπως αποκαλύπτει: «Από τις 12 κλίνες ΜΕΘ, λειτουργούν μόνο οι 6, αφού δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να τεθούν σε λειτουργία και οι υπόλοιπες. Η δε μονάδα Covid λειτουργεί με αποσπασμένους γιατρούς από τα κέντρα υγείας των γύρω περιοχών, ενώ έχουν κλείσει και όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία των γύρω περιοχών».

«Τη δεδομένη στιγμή, εφόσον προκύψει έκτακτο περιστατικό στην Πιερία, αναγκαστικά φεύγει για Θεσσαλονίκη. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο, καθώς όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες» λέει ο κύριος Καστόρης.

Τέλος, ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Χαλκιδική, όπως αναφέρει στο tvxs ο πρώην πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος εργάζεται στο Γενικό νοσοκομείο Πολυγύρου. «Έχει γεμίσει και η ΜΕΘ και η μονάδα Covid» αναφέρει και προσθέτει πως «ώρα σκέφτονται να επισκευάσουν την παλιά κλινική για να διατεθεί και αυτή για νοσηλεία».