Δύο παιδιά νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου της Αθήνας εξαιτίας επιπλοκών από την ιλαρά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και την προηγούμενη εβδομάδα, ένα τρίτο παιδί νοσηλεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου με εγκεφαλίτιδα, λόγω ιλαράς, η οποία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία.

Ads

Επιστήμονες προειδοποιούν πως όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο η πιθανότητα να υπάρξουν και περιπτώσεις παιδιών που θα πρέπει να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ λόγω επιπλοκών αυξάνεται σε σημείο βεβαιότητας. Τα κρούσματα ιλαράς, αποτέλεσμα κυρίως του αντιεμβολιαστικού κινήματος, διαρκώς πληθαίνουν, ενώ οι γιατροί επισημαίνουν πως τα πραγματικά κρούσματα είναι περισσότερα, ωστόσο πολλά δεν δηλώνονται καθώς είναι ήπια. 

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) την τελευταία εβδομάδα προστέθηκαν συνολικά τριάντα νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 196. Σημειώνεται πως οπρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι 350.000 παιδιά, ηλικίας από 15 μηνών έως τεσσάρων ετών, είναι ανεμβολίαστα και μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 100.000 εμβολιασμοί MMR. Όπως πρόσθεσε, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και έχουν λάβει μία δόση -ή και καμία- του εμβολίου για την ιλαρά.