Την Παρασκευή καταφτάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να συναντήσει τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον υπ. Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη. Την είδηση επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.
 
Σε σημερινές του δηλώσεις ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «αν μια χώρα χρειάζεται στήριξη υπάρχουν πάντα όροι και προϋποθέσεις» ενώ σε ότι αφορά ειδικά την Ελλάδα υποστήριξε πως «εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να τοποθετηθούν για το πως επιθυμούν να προχωρήσουν».
 
Σημείωσε ακόμη ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας και τόνισε ότι ενδεχόμενη οπισθοδρόμηση στις μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσει βήμα προς τα πίσω.

Ads

Χθες, Δευτέρα, ο Ντάισελμπλουμ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπ. Οικονομικών.
 
Μία ημέρα πριν την άφιξη του Γέρουν Ντάισελμπλουμ, την ερχόμενη Πέμπτη, στην Αθήνα θα βρεθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Μια ημέρα μετά ο Μάρτιν Σουλτς θα βρεθεί στο Στρασβούργο για να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Ήδη έχει διαμηνύσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα έχει τη στήριξή του και θα κάνει «ότι περνά από το χέρι του για να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσκληθεί επίσης από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να επισκεφτεί το Παρίσι το συντομότερο και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 12ης Φεβρουαρίου. «Θα είμαστε στο πλευρό σας» ήταν το μήνυμα του Γάλλου Προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
 
Πληροφορίες θέλουν τον Φρανσουά Ολάντ να «βλέπει» μια δεύτερη ευκαιρία για τον ίδιο στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα στο πλαίσιο των δεσμεύσεών του για ευρωπαϊκή στροφή μακριά από την πολιτική της λιτότητας.