Με οιωνούς μετωπικής σύγκρουσης προσέρχονται απόψε στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την υπόθεση του Noor 1, με κεντρικό πρόσωπο της πολιτικής θύελλας τον Πάνο Καμμένο.

Ads

Οι επικοινωνίες που είχε ο υπουργός Άμυνας με τον ισοβίτη, καταδικασμένο για την υπόθεση, Μάκη Γιανουσάκη έχουν ανεβάσει στα ύψη την αντιπαράθεση, με τη μεν Νέα Δημοκρατία να αξιώνει την αποπομπή του, ενώ η  κυβέρνηση – και δη ο ίδιος ο πρωθυπουργός –  καλύπτει πλήρως τον υπουργό Άμυνας και καταλογίζει στη ΝΔ ταύτιση με εξωθεσμικά συμφέροντα και παροχή στήριξης σε συγκριμένο ή συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος πάντως, όπως διαρρέεται από το περιβάλλον του σκοπεύει να δώσει «στοιχεία και ονόματα» απόψε στη Βουλή για την υπόθεση του Noor 1 απαντώντας στην επερώτηση που έχει καταθέσει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σε ό,τι αφορά, δε, το γιατί επικοινώνησε επανειλημμένα με τον Γιανουσάκη, η πλευρά του υπουργού Άμυνας απαντά ότι στόχος ήταν αποκλειστικά και μόνον να τον ενθαρρύνει να καταθέσει και να δώσει στοιχεία για το ποιοί βρίσκονται πίσω από το Noor 1, το «ναρκο – πλοίο» που μετέφερε 2 τόνους ηρωίνης.

Καίρια ερωτήματα, άλλωστε, ως προς την ουσία της σκοτεινής αυτής υπόθεσης – που, πλην των άλλων, περιλαμβάνει και 8 παράξενους θανάτους βασικών μαρτύρων – παραμένουν αναπάντητα, ενώ ούτε η ΝΔ, παρά την επίμονη κυβερνητική πίεση, έχει πάρει θέση για την ανάγκη διαλεύκανσής τους.

Ads

Αντιθέτως, το επιτελείο της Πειραιώς με πρωτοστάτη τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη εστιάζει όλα του τα πυρά στην παράμετρο Καμμένου, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Άμυνας λειτούργησε εξωθεσμικά με στόχο να πιέσει τον ισοβίτη να καταθέσει κατά συγκεκριμένων προσώπων με αντάλλαγμα την επιεική νομική μεταχείρισή του.

Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν προτίθεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Άμυνας, αν και το Γραφείο του πρωθυπουργού την προκάλεσε ανοιχτά να το πράξει. 

Κυβερνητικές πηγές, οι οποίες καταλογίζουν στην ΝΔ «ταύτιση με μεθόδους του υποκόσμου» και παροχή «πολιτικής προστασίας» σε επιχειρηματικά συμφέροντα που ενδεχομένως βρίσκονται πίσω από την υπόθεση, θεωρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να στοχοποιήσει τον Πάνο Καμμένο και για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας – ήτοι, για να προκαλέσει ρωγμές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης συνδέει σταθερά από χθες το θέμα με την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός προς το ΠΑΣΟΚ για «προοδευτική διακυβέρνηση μετά τα Μνημόνια», υποστηρίζοντας ότι Πάνος Καμμένος και η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ γίνονται «πρόβλημα» για την κυβέρνηση και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός ρίχνει γέφυρες προς την Φώφη Γεννηματά.

Στη Βουλή, εκτός από τον υπουργό Άμυνας, θα απαντήσει απόψε σε ανάλογη επίκαιρη ερώτηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος επίσης έχει στηρίξει τον υπουργό Άμυνας λέγοντας ότι απλώς ανταποκρίθηκε στο – νόμιμο – αίτημα ενός κρατούμενου να επικοινωνήσει μαζί του.

Η κυβέρνηση, όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είπε και στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζει σταθερά  ότι η υπόθεση Noor 1 κρύβει «εγκληματικές ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής» και σ’ αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και στην αποψινή συζήτηση.