Μέχρι το τέλος του 2018 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χαιρετίζοντας την χθεσινή ημερίδα με θέμα «Η αρπαγή των αρχαιοτήτων στην Κατοχή και ο αγώνας για την επιστροφή τους» που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή και την οποία συνδιοργάνωσαν το Εθνικό Συμβούλιο διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, υπό την αιγίδα της Βουλής.

Ads

Η συζήτηση του πορίσματος είναι απαραίτητη, έτσι ώστε αμέσως μετά «να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο, αλλά και διακρατικά να γνωστοποιηθεί το ζήτημα και να τύχει στην ευρύτερη διεθνή κοινή γνώμη μιας πολύ μεγαλύτερης αποσαφήνισης, να υπάρξει πίεση εκεί που πρέπει, να δοθούν απαντήσεις και να διεκδικηθούν με όλα τα μέσα οι γερμανικές επανορθώσεις. Ως ηθικό ιστορικό καταρχήν μήνυμα και ως υποχρέωση όλων μας και πρώτα από όλα της Βουλής των Ελλήνων», σημείωσε ο Ν. Βούτσης, χαιρετίζοντας την ημερίδα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανασύσταση της συλλογικής μνήμης, όπως για παράδειγμα σε σχέση με τις διώξεις των Ελλήνων Εβραίων πολιτών που είχαν αποσιωπηθεί επί δεκαετίες. «Δεν υπήρχε ούτε ένα άγαλμα, ούτε μια πλάκα μέσα στη Βουλή για τους οκτώ Έλληνες βουλευτές που ήταν θύματα του ‘Αουσβιτς – κάτι που έγινε πρόσφατα», επεσήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, που γνωστοποίησε επίσης ότι «την τρέχουσα περίοδο θα γίνει και ένα μνημείο στο ‘Αουσβιτς – είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που έχουμε εκεί μνημείο – με πλήρη χρηματοδότηση της Βουλής», τόνισε.

Χαιρέτισε τις διαχρονικές ενέργειες που έχουν γίνει για να μείνει ζωντανή και να εμπλουτίζεται συνεχώς η προσπάθεια για να τεθεί το ζήτημα της λεηλασίας των αρχαιοτήτων και να βρεθεί λύση στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων οφειλών  σε όλες τους τις εκφάνσεις.

Ads

Αναφέρθηκε  ιδιαίτερα στην ανάγκη να αποκτήσουν οι λαοί μας – μέσα από την γενικότερη  συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της Ευρώπης – μια «κοινή κουλτούρα μνήμης». «Είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, μας αφορά όλους,  αφορά πρωτίστως εκείνους τους λαούς που  έχουν θέσει εκποδών και έχουν ρίξει στη σκιά και στο περιθώριο τις μνήμες και  τις ευθύνες  τους» είπε ο Ν. Βούτσης.

Υπενθύμισε επίσης τις προσπάθειες των Ελλήνων αρχαιολόγων πριν  και κατά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου να κρύψουν «πριν  και χωρίς να κρυφτούν οι ίδιοι» τα αγάλματα και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας μας  και να τα προφυλάξουν από την κλοπή  και την παραχάραξή τους τονίζοντας: «Αποδίδω εκ μέρους της Βουλής την τιμή σε όλους τους αρχαιολόγους για την διαχρονική προσπάθεια που κάνουν  για τις γερμανικές επανορθώσεις».

«Έχω τη γνώμη ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον προσανατολισμό μας. Τι ζητάμε; Το αναφαίρετο δικαίωμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι το θέμα, αλλά δεν είναι το κύριο. Το κύριο κατά τη γνώμη μου είναι να δείξουμε σε όλους τη συνεισφορά της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος, παραθέτοντας ως στοιχεία αυτής της συνεισφοράς μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι ήμασταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δέχτηκε διπλή επίθεση, από τη φασιστική Ιταλία και από τη φασιστική Γερμανία, καθώς και ότι ο αγώνας για να μας νικήσουν διήρκεσε 217 ημέρες, όταν η αμέσως επόμενη χώρα που «κράτησε» περισσότερο ήταν η Νορβηγία με 60 μέρες.

«Να σταματήσει η ανακωχή πολέμου με τη Γερμανία και να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης. Μόλις υπογραφεί συνθήκη ειρήνης, αυτά που διεκδικούμε θα μας τα δώσουν αμέσως. Οι Γερμανοί είναι πολύ πειθαρχημένοι στις αποφάσεις τους, δεν θέλουν να παραβούν τους νόμους. Μια ανορθογραφία ιστορική πρέπει να εξαλειφθεί», τόνισε οΜ. Γλέζος, που συνέχισε με την εισήγησή του με τίτλο «Η έννοια της λεηλασίας από το Γ’ Ράιχ», ωστόσο έφυγε πριν το τέλος της ημερίδας λόγω της εύθραυστης κατάστασης της υγείας του.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης η υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Κονιόρδου, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, που απηύθυναν χαιρετισμό, καθώς και πολλοί βουλευτές, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων κ.ά.