Την Αθήνα θα επισκεφτεί – για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση – την ερχόμενη Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός της. Τα συνδικάτα και η αντιπολίτευση ετοιμάζουν “θερμή υποδοχή” πραγματοποιώντας συλλαλητήριο, ενώ η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και ενώ οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, δεν αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα. Η αναβολή αποδίδεται στη μη ολοκλήρωση μέχρι τότε της έκθεσης της τρόικας. Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ θέτει θέμα για την καταβολή της επόμενης δόσης εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ads

Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου θα είναι μια «επίσκεψη εργασίας» στη διάρκεια της οποίας θα τεθούν τα ζητήματα της «κατάστασης στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη και διεθνή θέματα, όπως και οι διμερείς σχέσεις», σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ.
 
Ο ίδιος αναγνώρισε πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και τόνισε πως το Βερολίνο θέλει να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, η Γερμανίδα καγκελάριος θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό. Ο Στ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου θα πραγματοποιηθεί μετά από την πρόσκληση που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Αύγουστο.

«Χαιρόμαστε για την αποδοχή από την καγκελάριο κ. Άγκελα Μέρκελ, της πρόσκλησης που της είχε απευθύνει ο πρωθυπουργός», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. «Είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, που η καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται την Ελλάδα. Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ θετική για την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών των δύο κρατών και σίγουρα θα αποτελέσει  ένα περαιτέρω βήμα για τις σημαντικές μελλοντικές  ευρωπαϊκές αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου. 
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε πολύ σημαντική για τη χώρα την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα. «Έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και όλη την Ευρωζώνη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Μας δίδεται έτσι η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη συνολική, πραγματική κατάσταση της χώρας, που βρίσκεται στα όριά της και να ζητήσουμε, με συγκροτημένο τρόπο, να διαμορφωθεί το ολοκληρωμένο πλαίσιο εξόδου από την κρίση, όπως είχα την ευκαιρία να το παρουσιάσω στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζω ότι πυρήνας του πλαισίου αυτού είναι η επιμήκυνση, η βιωσιμότητα του χρέους, τα κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα και η πλήρης και άμεση εκταμίευση της δόσης».

Ads

Ως «χρυσή ευκαιρία» για τις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζουν στη Δημοκρατική Αριστερά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται πρόθυμος, αν ζητηθεί, να υπάρξει μια συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και την καγκελάριο, από την στιγμή που όλα δείχνουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική διαπραγμάτευση. 

«Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο θα είναι μια ακόμα επίδειξη υποταγής  στα συμφέροντα των τραπεζιτών και του κεφαλαίου από μια κυβέρνηση που βουλιάζει από τους αγώνες των εργαζομένων», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι η Άγκελα Μέρκελ δεν θα συναντήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
 
Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης χαρακτήρισε την Γερμανίδα καγκελάριο «καλοδεχούμενη στην Ελλάδα», εφόσον «πρόκειται να ανακοινώσει ότι η Γερμανία θα επιστρέψει το κατοχικό δάνειο, το οποίο διά της βίας έλαβε από την ευρισκόμενη σε κατοχή Ελλάδα, θα αποδώσει τις γερμανικές επανορθώσεις για τις ζημίες που προκάλεσε στον ελληνικό λαό και στις υποδομές του κατά την ίδια περίοδο και τελικά παραδώσει στην ελληνική Δικαιοσύνη την περίφημη «λίστα Χριστοφοράκου» με τους διεφθαρμένους Έλληνες πολιτικούς που πλούτισαν εις βάρος του ελληνικού λαού συνάπτοντας επαχθείς συμβάσεις προμηθειών με τη Siemens».
 
Η Μέρκελ «πρέπει να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι εκτός από το να κουνά το δάκτυλό της και να απαιτεί θυσίες, ενώ η χώρα της κερδίζει δεκάδες δισ. ευρώ λόγω της κρίσης, έχει τη βούληση να εργασθεί για μια Ευρώπη των εθνών και όχι για μια γερμανική Ευρώπη», σημείωσε.

Χωρίς απόφαση για την Ελλάδα σε Eurogroup – Σύνοδο Κορυφής
 
Η Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα μία ημέρα μετά το Eurogroup, όπου σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση για την Ελλάδα. Καμία απόφαση δεν αναμένεται ούτε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα οι εκθέσεις για τις μεταρρυθμίσεις και την μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
 
«Είμαι εξαιρετικά πεπεισμένος ότι δεν θα ληφθούν ανάλογες αποφάσεις στη σύνοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει πρόσβαση στις προετοιμασίες για την επικείμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
 
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει σήμερα νέα συνάντηση με κλιμάκιο της τρόικας, με στόχο να έλθει σε «συμβιβασμό» με την τρόικα έως την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα διεξαγωγής του Eurogroup και προς την κατεύθυνση αυτή προτίθεται να αυξήσει το λογαριασμό των περικοπών και να κόψει τα δώρα και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.
 
Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι θα περικοπούν 30 ευρώ τον μήνα από τις συντάξεις που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του ΟΓΑ, μέτρο που θα αποφέρει 290 εκατ. ευρώ. Όμως, καθώς ακόμη παραμένει «χάσμα» μεταξύ των δύο πλευρών για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ έπεσε στο τραπέζι η λύση της «διαγραφής» των δώρων, η οποία εκτιμάται ότι θα αποφέρει περί τα 600 εκατ. ευρώ περίπου.

ΔΝΤ: Πρώτα αναδιάρθρωση μετά δόση
 
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, υποστήριξε ότι το Ταμείο δεν θα δώσει το μερίδιο που του αντιστοιχεί στην επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος αν δεν κριθεί βιώσιμο το χρέος της χώρας ή αν οι υπόλοιποι πιστωτές δεν δεσμευτούν να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό στο πακέτο βοήθειας.
 
Το πρακτορείο σημειώνει ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί» το θέμα του ελληνικού χρέους, πιέζοντας έτσι τους Ευρωπαίους πολιτικούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο διαγραφής ενός μέρους της βοήθειας προς τη χώρα.

Ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος από χώρα της Ευρωζώνης ξεκαθάρισε σήμερα στο Reuters πως δεν προβλέπεται αναδιάρθρωση κανενός χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων στα σενάρια που επεξεργάζονται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απέκλεισε το ενδεχόμενο μετακύλισης του ελληνικού χρέους που κατέχει η ευρωτράπεζα (δηλαδή να παραταθεί η διάρκεια αποπληρωμής των ομολόγων), σημειώνοντας ότι αυτό θα αποτελούσε «νομισματική χρηματοδότηση». 

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να «αντέξει» χωρίς την επόμενη δόση μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. «Το κλειδί είναι η ρευστότητα. Για αυτό είναι τόσο σημαντική η επόμενη δόση για μας», δηλώνει και προσθέτει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει εάν δεχόταν χαμηλότερα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει «ή θα μπορούσε να δεχθεί ένα rollover της λήξης αυτών των ομολόγων».

Έκκληση προς τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας να μειώσουν τα επιτόκια που χρεώνουν τη χώρα, έτσι ώστε να βγει ευκολότερα από την ύφεση, απηύθυνε χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα.
 
Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα χωρίς ανάπτυξη και τόνισε πως χρειάζεται περισσότερη επιείκεια από την τρόικα. «Δεν υπάρχει λόγος η Ευρωζώνη να συνεχίσει να διατηρεί τα επιτόκια σε αυτά επίπεδα», δήλωσε ο επικεφαλής του IIF σε δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης: FT: Η Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο