Την Ελλάδα επισκέπτεται ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν. Κατά την επίσκεψη του στη χώρα μας θα συναντήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

Το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, που παρέχει ιατρικές, νομικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν. Ο γενικός γραμματέας θα συναντηθεί με τον Στέλιο Ζαββό, πρόεδρο της οργάνωσης Solidarity Now, που χρηματοδοτεί το Κέντρο, με μέλη του ΔΣ της οργάνωσης, με εργαζόμενους και εθελοντές. Σημειώνεται ότι το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας έχει παράσχει, από το 2014 έως σήμερα, δωρεάν υπηρεσίες σε περισσότερα από 40.000 άτομα. Η σημερινή του επίσκεψη στο Κέντρο Αλληλεγγύης έχει προγραμματιστεί για τις 6.30 το απόγευμα.

Τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σήμερα στις 20.15, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο θα παρακαθήσουν, επίσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα μεταβή στη Λέσβο, μετά τη συνάντηση που θα έχει το πρωί της ίδιας ημέρας με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στην Αθήνα. Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαν Κι- Μουν θα πραγματοποιηθεί στις 9:30, το Σάββατο, στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

Ads

Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στο νησί, όπου θα μεταβεί συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και θα επισκεφθεί προσφυγικές δομές. Θα συνομιλήσει με πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες, εθελοντές και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

«Εξακολουθώ να τονίζω την ανάγκη παροχής βοήθειας και υποστήριξης σε όσους διασώθηκαν, διασφάλισης επαρκών συνθηκών υποδοχής και πρόσβασης σε άσυλο για όσους χρήζουν ανάγκης διεθνούς προστασίας», ανέφερε με γραπτή δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, λίγες ώρες πριν την άφιξή του στην Ελλάδα.

«Τα δικαιώματα των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν (τους τόπους τους), πρέπει να προστατεύονται διαρκώς, και σύμφωνα με το νόμο αλλά και στην πράξη» τόνισε επίσης.