Ξεκινά από σήμερα η διαπραγμάτευση θεσμών – κυβέρνησης που αυτή τη φορά αφορά την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων για την εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Ads

Σήμερα στις 15:30 οι εκπρόσωποι των θεσμών θα περάσουν το κατώφλι του υπουργείου Δικαιοσύνης όπου θα συζητηθούν τα θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς. 

Στις 14:30 επί τάπητος θα τεθεί το ζήτημα του Νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Πρόκειται κυρίως για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου, το οποίο θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς και δύο εκπροσώπους των θεσμών, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος. 

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών θα τεθούν τις επόμενες ημέρες δύο θέματα που αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών: 

Ads

Το ένα είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός των επαγγελματιών με τον οποίο σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να συνδεθούν οι συναλλαγές τους μέσω POS, προκειμένου να καταστεί η εφικτή η επέκταση των πληρωμών με κάρτες σε όλη την αγορά.

Έως τώρα, το θέμα συναντούσε τις αντιρρήσεις των εταίρων, αν και πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι πιστωτές έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικότερα το θέμα αυτό.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι η μόνη εκκρεμότητα που απομένει προκειμένου το υπουργείο να καταθέσει το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων τους επόμενους μήνες.

Το δεύτερο θέμα που θα εξεταστεί με το κουαρτέτο είναι η οριστικοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη του αδήλωτου χρήματος.