Σε εξέλιξη οι κοινές δηλώσεις Τσίπρα – Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε λίγο πριν τις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο είπε ότι επιδιώκουμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ μας και θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός.

Και υπογράμμισε: «Για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια. Και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δυο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα. Διαφορές υπήρχαν πάντα, οι θέσεις σας είναι γνωστές όπως και οι δικές μας».

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε «Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν ότι πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να παραμερίσουν το κενό του ποτηριού και χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας σε αυτή την αντίληψη». 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν βρίσκεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. 

Φτάνοντας στην Αθήνα, ο πρόεδρος Ερντογάν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε η επίσημη τελετή υποδχής του Τούρκου Προέδρου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδέχτηκε τον Τούρκο ομόλογό του στην Ηρώδου του Αττικού. Οι δυο άντρες είχαν σύντομη συνομιλία και επιθεώρησαν το άγημα της Προεδρικής Φρουράς που απέδωσε τιμές. Ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Τουρκίας.

image

Αμέσως μετά οι δυο Πρόεδροι προχώρησαν στο εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθησαν δηλώσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν σε ένα ιδιότυπο debate, μία κόντρα μπροστρά στις κάμερες για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Παυλόπουλος: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χρειάζεται αναθεώρηση

Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του.

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

Νωρίτερα ο Έλληνας Πρόεδρος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού Διεθνούς Δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο όμως και οι προς ένταξη χώρες.

Ζωντανή Μετάδοση

Η άφιξη 

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος προσγειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 10:45 το αεροσκάφος που μετέφερε στην Αθήνα, τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε στην πόρτα του αεροσκάφους, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός τους της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύει στην Ελλάδα, κυβερνητικό κλιμάκιο, καθώς και Τούρκοι επιχειρηματίες. 

«Εξαιρετικά σημαντική η επίσκεψη Ερντογάν»

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζουν διπλωματικές πηγές την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, τονίζοντας, όμως, τη χθεσινοβραδινή δήλωση του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, μετά τη συνέντευξη του κ. Ερντογάν στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ότι «ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο  θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών».

Τη χαρακτηρίζουν εξαιρετικά σημαντική επειδή γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη, είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας ύστερα από έξι και πλέον δεκαετίες και γίνεται σε μια χρονική περίοδο που η κατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ καθιστά σημαντική την αναβάθμιση του διμερούς διαύλου επικοινωνίας Αθήνας-Άγκυρας για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων.

image

image

image

image

image

image

Τα μέτρα ασφαλείας

Σε ισχύ από τα ξημερώματα τα μέτρα ασφαλείας, λόγω της άφιξης, του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Από νωρίς  το πρωί η Τροχαία έχει θέσει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα σε όλο σχεδόν το λεκανοπέδιο προκειμένου να κινείται η τουρκική αποστολή χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες ώρες και δρόμοι που θα  κλείνουν η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στους δρόμους από όπου θα περάσει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου πρόεδρου.

Κλειστός θα παραμείνει όλο το 24ωρο ο σταθμός μετρό «Σύνταγμα»,

Απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι πορείες έως αύριο το μεσημέρι, ενώ θα υπάρξουν προσωρινές διακοπές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ .

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

  • 11:30: Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».
  • 11:45:’Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο. Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.
  • 12:00: Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.
  • 13:30: Συνάντηση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Δηλώσεις στον Τύπο.
  • 16:30: Συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη 
  • 19:25: Επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

  • 11:15: ‘Αφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος». Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.
  • 12:10: Επίσκεψη στην Κομοτηνή και στο «Kirmahalle Cammi».
  • 13:30-15:00: Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».
  • 16:00: Αναχώρηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν