Έφθασε στην Αθήνα, την Κυριακή, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της πρώτης του επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Τον υποδέχτηκε, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ads

Ο κ. Αναστασιάδης τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας.

Η υποδοχή του έγινε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι από τον πρωθυπουργόι Αντώνη Σαμαρά, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τη Δευτέρα, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνομιλίες με το πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα παραχωρήσουν και κονή συνέντευξη Τύπου.
 
Βασικό θέμα στην ατζέντα των δύο ανδρών θα είναι η πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό καθώς ο κ. Σαμαράς θα ενημερώσει τον κ. Αναστασιάδη και για τις επαφές που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Ads

Στο τραπέζι θα τεθούν και τα ζητήματα της Οικονομίας καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι μεγάλα.

Νωρίτερα, ο Κύπριος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ) και με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευ.Μεϊμαράκη.

Ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια.

Το απόγευμα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και τη γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Τον Κύπριο πρόεδρο θα συνοδεύουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επικοινωνία Μέρκελ με Αναστασιάδη το Σάββατο

Χωρίς να δίνει τις όποιες υποσχέσεις προς τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη έκλεισε το τηλέφωνο το Σάββατο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία έριξε το βάρος της διαπραγμάτευσης για τη δανειακή σύμβαση στην τρόικα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου.

«Η Καγκελάριος το μόνο που είπε στον Κύπριο Πρόεδρο είναι πως θα μεταφέρει τις απόψεις του στο Οικονομικό Επιτελείο της Καγκελαρίας, χωρίς όμως να αφήσει να νοηθεί ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε εκπτώσεις».

Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Μέρκελ «έδειξε» στον κ. Αναστασιάδη τις συζητήσεις με την τρόικα και λίγο πολύ άφησε να νοηθεί πως η Γερμανία δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί «κατά πολύ» από τις αξιώσεις της ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν.