Την Δευτέρα φτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας για να αρχίσουν αύριο, Τρίτη, τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Στις συζητήσεις θα μονοπωλήσουν ο προϋπολογισμός του 2014, τα προαπαιτούμενα για την δόση του 1 δις ευρώ (αμυντικές βιομηχανίες, κώδικας δικηγόρων, διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων), όπως και το χρηματοδοτικό κενό. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την Παρασκευή η άφιξη των εκπροσώπων της τριμερούς είχε εξελιχθεί σε θρίλερ αφού μετά από ένα σχετικό τηλεγράφημα του Reuters, η Κομισιόν δεν επιβεβαίωνε ότι ο εκπρόσωπός της θα έρθει ενώ το ΔΝΤ έλεγε πως όλα θα γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί.

Ads

 
Στις επιμέρους συναντήσεις η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 θα είναι μεγαλύτερο των 344 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι ύφεση εφέτος θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αρχικώς εκτιμώμενα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο συμφώνησε να συζητήσει το χρηματοδοτικό κενό, το ύψος του οποίου αποτελούσε κομβική διαφωνία με τους δανειστές, από τα 2,9 δις όπου και το τοποθετεί η τρόικα.
 
Διαβάστε επίσης: Tvxs Ανάλυση: Τίτλοι αρχής στο «Διαπραγμάτευση Story»
 
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποφύγει νέα μέτρα ύψους 2,5 δις ευρώ εντός του 2014, εκ των οποίων τα 1,8 δις ευρώ για να καλυφτεί το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά παρεμβάσεις ύψους 500 – 700 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
 
Ακόμη, θα επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη να παραμείνουν σε λειτουργία οι αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, μέσω του διαχωρισμού του στρατιωτικού σκέλους από το πολιτικό σκέλος, κάτι που δεν αποδέχεται η τρόικα.
 
Όσον αφορά την διαθεσιμότητα η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποστηρίξει ότι πέτυχε τον στόχο των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα ζητήσει παράταση για τους υπόλοιπους έως και τον Φεβρουάριο 2014. Σημειώνεται ότι σήμερα συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι διοικητικοί υπάλληλοι 8 ΑΕΙ της χώρας. 

Το απόγευμα της Τρίτης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στη συνάντηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, να τεθεί το θέμα της μαύρης τρύπας των 500 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ η ηγεσία του υπουργείου έχει επανειλημμένα διακηρύξει ότι δεν θα γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις πέραν εκείνων που έχουν ήδη νομοθετηθεί.