Στην Αθήνα βρίσκεται από το Σάββατο, η Ιρλανδή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης Μέιριντ Κόριγκαν, μετά από πρόσκληση του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.

Ads

«Τα νεκροταφεία και οι ανδριάντες είναι τα σημεία όπου σταματάει η ζωή. Εμείς είμαστε με τη ζωή, όχι με τον θάνατο» δήλωσε η Μέιριντ Μαγκουάιρ, η οποία αρνήθηκε  να καταθέσει στεφάνι τόσο στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής όσο και στο άγαλμα του λόρδου Βύρωνα. «Οι άδικοι θάνατοι στους πολέμους δεν είναι τιμητικοί για την ανθρωπότητα, η συνέχιση της ζωής και η δημιουργία είναι αυτό που πρέπει να τιμούμε. Για την κατάργηση των πολέμων είναι αναγκαία η ανάπτυξη του πολιτισμού της ειρήνης και σ’ αυτό το έργο προσπαθώ να συμβάλω», διευκρίνησε. 

Η Μέιριντ Μαγκουάιρ μίλησε το πρωί σε ανοικτή εκδήλωση στο δημαρχείο Καισαριανής όπου την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Γιώργος Κοντόσταυλος. Την Ιρλανδέζα νομπελίστρια συνόδευαν ο Πάνος Τριγάζης και ο Γρηγόρης Λαμπράκης, πρόεδρος και μέλος, αντίστοιχα, του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ).

Στην ομιλία της η Μ. Μαγκουάιρ αναφέρθηκε στις επισκέψεις της σε εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη, όπως η Συρία, το Ιράν, το Αφγανιστάν και η Γάζα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η πεποίθηση που αποκόμισα είναι ότι παντού υπάρχουν άνθρωποι και μάλιστα νέοι που δραστηριοποιούνται ενεργά για το σταμάτημα των ένοπλων συγκρούσεων και την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων». Η Ιρλανδέζα νομπελίστρια τόνισε ότι η φτώχεια αποτελεί μία μορφή σύγχρονης βίας. «Η βία είναι συχνά αποτέλεσμα της φτώχειας και της αδικίας. Οι άνθρωποι καταφεύγουν στη βία προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό ν’ ακουστεί η φωνή τους. Αν μάθουμε ν’ ακούμε όλες τις φωνές, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την εξάλειψη της βίας» τόνισε.

Ads

Η Μ. Μαγκουάιρ θα συναντηθεί αύριο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.