Ενώπιον της Ανακρίτριας οδηγήθηκε περίπου στις 11:00 το πρωί η Ρούλα Πισπιρίγκου, κατηγορούμενη για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της στο Νοσοκομείο Παίδων στις 29 Ιανουαρίου. Η μητέρα, που μέσα σε διάστημα τριών ετών έχασε και τα τρία παιδιά της, κλήθηκε να λογοδοτήσει για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Ads

Η Ρούλα Πισπιρίγκου εισήλθε στα δικαστήρια της Ευελπίδων, συνοδευόμενη από ισχυρή αστυνομική δύναμη, με κουκούλα και υπό έντονες αποδοκιμασίες από πλήθος που είχε συγκεντρωθεί. Ύστερα από περίπου μια ώρα στην ανακριτική αρχή πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα. Η 33χρονη θα επιστρέψει στη ΓΑΔΑ, όπου θα κρατηθεί έως τη Δευτέρα το μεσημέρι, όταν και θα απολογηθεί. 

Σημειώνεται πως μετά τις αποκαλύψεις και τις ραγδαίες εξελίξεις με τη δίωξή της, ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Απόστολος Λύτρας, ανακοίνωσε πως παραιτείται από τη νομική εκπροσώπησή της

Η κατηγορουμένη που είναι αντιμέτωπη με βαρύτατο και εξαιρετικά αναλυτικό κατηγορητήριο, καλείται να δώσει τη δική της εκδοχή σε όσα της καταλογίζονται βάσει της έρευνας του Τμήματος Ανθρωποκτονιών. Όπως αναφέρουν μάλιστα δικαστικές πηγές η υπόθεση του θανάτου του παιδιού δείχνει «απολύτως δεμένη» με ισχυρά στοιχεία που συνδέουν ευθέως τη μητέρα με τον θάνατο της Τζωρτζίνας που δέχθηκε θανατηφόρα δόση ή δόσεις κεταμίνης, η οποία δεν κυκλοφορεί ελεύθερα στο εμπόριο.

Ads

Όπως εκτιμάται, η Ανακρίτρια που καλείται να διενεργήσει κύρια ανάκριση για τον θάνατο της 9χρονης, πιθανότατα θα χειριστεί εφόσον υπάρχουν ποινικά ευρήματα και τις υποθέσεις για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της κατηγορουμένης, της Μαλένας τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 3,5 ετών στο Νοσοκομείο Ελπίδα και της μόλις 6 μηνών Ίριδας στο σπίτι της οικογένειας τον Μάρτιο του 2021.

Το στοιχείο – «κλειδί»

Το στοιχείο που φαίνεται να οδήγησε τελικά στην σύλληψη της μητέρας των τριών νεκρών παιδιών στην Πάτρα είναι το γεγονός ότι οι θεράποντες γιατροί της 9χρονης Τζωρτζίνας κατέθεσαν στους αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ότι δεν έδωσαν ποτέ την ψυχοδραστική ουσία κεταμίνη – που χρησιμοποιείται και στην κτηνιατρική – και η οποία ανιχνεύτηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις του παιδιού.

Αν αυτή η ουσία χορηγηθεί σε μεγάλες ποσότητες (μία αμπούλα) μπορεί να προκαλέσει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα και θάνατο μέσα σε 15 έως 20 λεπτά. Εάν χορηγηθεί σε μικρότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και αργότερα βραδυκαρδία, κάτι που αντιστοιχεί και με τα επεισόδια που πάθαινε η Τζωρτζίνα όταν δεν ήταν υπό την επιτήρηση των γιατρών. Ο εντοπισμός της κεταμίνης, σε συνδυασμό με το ότι κατά το επίμαχο μισάωρο δεν υπήρχε κανένας άλλος δίπλα στο παιδί πλην της μητέρας του, συνέβαλλε καθοριστικά στην εισαγγελική εντολή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν υψηλή ποσότητα της ουσίας στην Τζωρτζίνα, ποσότητα που θεωρείται ικανή να προκαλέσει τον θάνατο. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση για να διαπιστωθεί εάν η ίδια η ουσία οδήγησε στο θάνατο ή υπήρξε συνδυασμός άλλων πράξεων.

«Αυτό θα φανεί από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που θα δείξουν και τα επίπεδα στα οποία χορηγήθηκε η ουσία», είπε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων και πρόσθεσε: «Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια […] Η κεταμίνη δόθηκε στην Τζωρτζίνα με θανατηφόρο πρόθεση. Το κορίτσι είχε βασανιστικό τέλος, υπέφερε αρκετά».

Η 33χρονη συνελήφθη το απόγευμα της Τετάρτης μετά την ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση της Τζωρτζίνας, που άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας, Αντώνης Ελευθεριάνος. Όχημα με αστυνομικούς της διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μετέφερε την 33χρονη από την Πάτρα, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ αμέσως μετά οδηγήθηκε στο τμήμα Ανθρωποκτονιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου  από πηγές της αστυνομίας, η κατηγορούμενη ήταν  σιωπηλή και, έως αυτή την ώρα τουλάχιστον, δεν απαντάει σε καμία ερώτηση των αστυνομικών.

Δύο ακόμη πρόσωπα στο κάδρο των ερευνών

Στο κάδρο των ερευνών έχουν μπει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και δύο συγγενικά πρόσωπα της Ρούλας Πισπιρίγκου, καθώς εξετάζεται πιθανή εμπλοκή τους στην υπόθεση. Οι έρευνες για την Τζωρτζίνα συνεχίζονται και για τα άλλα περιστατικά με την υγεία του 9χρονου κοριτσιού, ένα εκ των οποίων οδήγησε στην εγκεφαλική βλάβη της Τζωρτζίνας τον Απρίλιο του 2021.

Τότε η 9χρονη είχε μπει χωρίς ουσιαστικό λόγο στο νοσοκομείο, υπέστη αιφνιδιαστικά καρδιακή ανακοπή πάλι υπό τις ίδιες συνθήκες. Η μητέρα είχε ζητήσει μονόκλινο δωμάτιο, είχε ψάξει αν υπήρχαν κάμερες στο δωμάτιο, είχε ειδοποιήσει αργά τους γιατρούς για να επέμβουν και να σώσουν την Τζωρτζίνα, το οποίο και τελικά κατάφεραν και είχε υπάρξει επίκληση καρδιολογικού προβλήματος το οποίο δεν διαπιστώθηκε ποτέ.  Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες του τμήματος Ανθρωποκτονιών για τον θάνατο και των άλλων δύο κοριτσιών, παιδιών της συλληφθείσας, της Μαλένας και της Ίριδας. 

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις