Η κυβέρνηση, αφαιρεί την αρμοδιότητα της Επιτροπείας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου και το υπ. Εργασίας και την μεταφέρει στην κ. Αγαπηδάκη στο Υπουργείο Μετανάστευσης σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, οι οποίες αναφέρουν ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων επικυρώνεται σε προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε με αφορμή την ίδρυση του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής.

Ads

Η εξέλιξη αυτή, αχρηστεύει τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ για την επιτροπεία σύμφωνα με πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση, έχει επιπτώσεις στους ανήλικους πρόσφυγες αλλά και έντονο παρασκήνιο στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Όπως είχε αναδείξει το tvxs σε πρόσφατο ρεπορτάζ του, τα ανήλικα προσφυγόπουλα στη χώρα μας, είναι από τις 23 Αυγούστου χωρίς Επιτροπεία, δηλαδή χωρίς εκπροσώπους στον εισαγγελέα ανηλίκων, ενώ έχουν εισπραχθεί τα σχετικά κονδύλια. Αυτό συνέβη, γιατί έληξε το σχετικό πρόγραμμα που είχε αναθέσει η κυβέρνηση στην ΜΚΟ Μετάδραση και το υπ. Εργασίας ούτε το παρέτεινε, ούτε προκήρυξε διαγωνισμό εκ νέου αλλά ούτε ενεργοποίησε τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ για την Επιτροπεία, που θα μετέφερε στην πολιτεία την ευθύνη της Επιτροπείας. 

Πηγές από το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, αναφέρουν στο tvxs.gr ότι το γεγονός χρεώθηκε η κ. Μιχαηλίδου η οποία υπέστη τις συνέπειες με την αφαίρεση της αρμοδιότητας Επιτροπείας, την οποία αρμοδιότητα ωστόσο διεκδικούσε παράλληλα και η κ. Αγαπηδάκη.

Ads

Σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση, είχε αποφασίσει πριν την συγκεκριμένη κρίση, να πάρει θέση υπέρ της κ. Αγαπηδάκη, η οποία θα διαχειρίζεται από εδώ και στο εξής και τα σχετικά κονδύλια.

Αχρηστεύεται ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ – Οι συνέπειες της αλλαγής για τα ποσφυγόπουλα

«Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται ο νόμος Χρυσοχοίδη του 2019 που χώριζε τους ανήλικους σε άνω και κάτω των 15 ετών για να απελαύνουν με συνοπτικές διαδικασίες τους άνω των 15 ετών. Εξάλλου με πρόσφατη  τροπολογία απαιτούν τα διαβατήρια και τα χαρτιά των ασυνόδευτων ανηλίκων να αναφέρουν σαφή ημερομηνία γέννησης» λένε στο tvxs.gr πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Επιτροπείας όμως στο υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής, μπαίνει ουσιαστικά στο καλάθι των άχρηστων ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για την Επιτροπεία, ο οποίος έως σήμερα ήταν στο συρτάρι του κ. Χατζηδάκη και της κ. Μιχαηλίδου, που  δεν τον ενεργοποίησαν ποτέ.

Ο νόμος προβλέπει, ότι η Επιτροπεία, η οποία ανατίθεται ως σήμερα σε ΜΚΟ, θα περάσει στην ευθύνη της πολιτείας η οποία θα προσλάβει τους εκπροσώπους των ανήλικων προσφύγων, που θα δίνουν αναφορά στον εισαγγελέα, για το αν τηρούνται τα δικαιώματα των ανηλίκων στις δομές και στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενείας. Σημειωτέον η χώρα μας, έχει καταδικαστεί αρκετές φορές για παραβίαση των δικαιωμάτων των ανήλικων προσφύγων.

«Ο νόμος όμως, αυτός για να υλοποιηθεί χρειάζεται το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλλεγύης) που παραμένει στις αρμοδιότητες της κ. Μιχαηλίδου. Άρα είναι προφανές ότι δε θα εφαρμόσουν το νόμο της Επιτροπείας του ΣΥΡΙΖΑ διότι αυτός προΰπέθετε να ιδρυθούν διευθύνσεις στο ΕΚΚΑ σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Unicef. Αυτή η ψηφιακή καταγραφή τους ενοχλεί γιατί θέλουν να επικαλούνται αυθαίρετα στοιχεία, όπως έκανε η κ. Βούλτεψη κατά τη συζήτηση του νόμου 4825 στις 4 Σεπτεμβρίου 2021 στη Βουλή» λένε πηγές από την αξιωματική αντιπολίτευση.