Το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στήβεν Μνούτσιν, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times, προσθέτοντας ότι ενημερώνεται κατ’ ιδίαν γι΄αυτό.

Ads

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός σημείωσε ότι προσβλέπει σε κάποια λύση στο άμεσο μέλλον, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να κάνει κάποιο σχόλιο για το συνολικό σχέδιο ή τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν θα έπρεπε το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τελευταίο ελληνικό πρόγραμμα, ο αμερικανός υπουργός απάντησε: «Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε κάποιες κατ’ ιδίαν συζητήσεις για την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Προφανώς, έχω ενημερωθεί κατ’ ιδίαν για αυτό. Ενθαρρύνουμε το ΔΝΤ να έχει συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας για το θέμα. Όπως έχω ήδη πει, θεωρούμε ότι αυτό είναι κυρίως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, αν και είναι κάτι που το παρακολουθούμε, επειδή είναι σημαντικό για τις οικονομίες στον κόσμο και τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Θα ήταν πρόωρο να κάνω κάποιο σχόλιο για την όποια συμμετοχή του ΔΝΤ ή το συνολικό σχέδιο. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάτι στο άμεσο μέλλον που θα αντιμετωπίσει την κατάσταση στην Ελλάδα. Θα ήταν, όμως, πρόωρο να κάνω σχόλιο για τις όποιες λεπτομέρειες (της συμμετοχής) του ΔΝΤ ή κάτι άλλο. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που να μου έχει παρουσιασθεί, αν και, όπως είπε, έχουμε κατ’ ιδίαν συζητήσεις».

Απαντώντας στην ερώτηση, αν το ΔΝΤ έχει κάποιο ρόλο στο να δανείζει και να βοηθά πλούσιες χώρες, που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, ο Μνούτσιν σημείωσε: «Δεν είναι, κατά την άποψή μου, ο βασικός τους στόχος. Το αν έχει έναν ρόλο ή όχι – έχουμε ένα περίπλοκο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Το ελληνικό ζήτημα υφίσταται για μία σημαντική χρονική περίοδο, είναι ένα περίπλοκο θέμα Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω κατ’ ανάγκη την Ελλάδα ως παράδειγμα για το τι πρέπει να γίνει. Υπάρχει μία ιστορία του ΔΝΤ στην Ελλάδα και, όπως είπα, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

Ads