Για «την αποτροπή και την προστασία των συνόρων», όπως και «την υλοποίηση ενός στιβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα» μίλησε μεταξύ άλλων στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ads

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος αφού έκανε λόγο για «τεράστιες ανεπάρκειες, κάκιστη οργάνωση και έλλειψη αποτελεσματικότητας» στο χαρτοφυλάκιο που παρέλαβε, αναφέρθηκε σε κάποιους βασικούς άξονες που όπως είπε θα διαφυλάξουν «το δικαίωμα των Ελλήνων να ζουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια σε περιβάλλον κοινωνικής ηρεμίας προκειμένου να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη».

Ενίσχυση συνεργασίας Frontex και ΔΟΜ

Ιδιαίτερη έμφαση λοιπόν θα δοθεί, σύμφωνα με τον Γιώργο Κουμουτσάκο στην «ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλάσσιων», «ενίσχυση της συνεργασίας με την FRONTEX και τον ΔΟΜ» και «αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου, ώστε να εξετάζονται ταχύτερα οι αιτήσεις των αιτούντων άσυλο και να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι επιστροφές στις χώρες προέλευσης εκείνων που δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου».

Ads

Υπεράσπιση των Βίζεγκραντ

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος μεταξύ άλλων αθώωσε την πολιτική των χωρών του Βίζεγκραντ που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο για τους πρόσφυγες, φορτώνοντας την ευθύνη για την απόφαση αυτή στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ήταν απάντηση στη δική σας πολιτική» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.