Σε συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ήρθαν Ελλάδα και Αλβανία, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Εντι Ράμα.

Ads

Ο κ. Δένδιας επισήμανε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ράμα ότι «έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Πριν την τελική παραπομπή της διαφοράς στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, θα προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις εντός ενός ευλόγου και σαφώς προσδιορισμένου χρονικού διαστήματος που αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον έναν με δύο χρόνια.

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας, βρίσκονται διμερή θέματα, οι περιφερειακές εξελίξεις και τα Δυτικά Βαλκάνια, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.