Είναι πράγματι το μοναδικό του είδους του στον κόσμο; «Υπάρχει ένα ακόμη που βρίσκεται στην υπηρεσία του 7ου Στόλου των ΗΠΑ στην Ιαπωνία, αλλά το USS Mount Whitney (LCC 20) είναι εκείνο που δέχεται συχνά εκσυγχρονισμό, καθώς το “αδερφό” πλοίο είναι σε αποστολή 24 ώρες, επτά ημέρες την εβδομάδα» εξηγεί ο αξιωματικός του 6ου Στόλου, που δέχθηκε να μας φιλοξενήσει για “μια βόλτα πάνω στο πλοίο”. Η ξενάγηση δε σε συγκεκριμένο τμήμα, το επονομαζόμενο JOC (Joint Operations Command ήτοι Κέντρο Ενοποιημένων Επιχειρήσεων), ή “τζοκ” όπως το αποκαλεί το πλήρωμα, δεν ήταν στο πρόγραμμα, αλλά ευτυχώς τελικά έγινε κατόπιν αιτήματος του ΑΠΕ ΜΠΕ, και έτσι οι επισκέπτες κατάφεραν και είδαν και την καρδιά του πλοίου. Όλα αυτά ενώ το Mount Whitney, η ναυαρχίδα του 6ου στόλου των ΗΠΑ, συμμετέχει στο εορταστικό κλίμα της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 83η ΔΕΘ.

Ads

Μιας Διεθνούς Έκθεσης, που έχει τιμώμενη χώρα εκείνη που διαθέτει έναν στόλο 430 περίπου πολεμικών πλοίων, τον ισχυρότερο στον κόσμο. «Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για εμένα και το πλήρωμά μου να βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά αυτή την ξεχωριστή εβδομάδα που είναι σε εξέλιξη η Διεθνής Έκθεση, έχουμε την ευκαιρία να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα και με τα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και για τα δύο κράτη, ιδίως λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας», τόνισε λίγη ώρα πριν όταν υποδέχθηκε τους επισκέπτες ο σχετικά νέος διοικητής (Commanding Officer, CO) του πλοίου πλοίαρχος Robert Aguilar.

“Τα όπλα μου είναι οι κεραίες μου” είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής του πλοίου που στεκόταν στη γέφυρα του Mount Whitney, μέσα σε έναν χώρο που έβριθε καλωδιώσεων σε κάθε σημείο που πιάνει το μάτι, ενώ στο βάθος ήταν σε θέα το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Την ώρα της συνομιλίας και καθώς οι αναφορές γίνονται στο θηλυκό γένος για το πλοίο, ο κ.Aguilar εξηγείται και τονίζει πως στα μάτια του προσωπικά, το πλοίο είναι ένας οργανισμός που έχει ζωή: «Πράγματι, το πλοίο είναι ζωντανό και μπορείτε να ακούσετε τους ήχους της και τις δονήσεις από τον εξοπλισμό της, είναι όμως οι άνθρωποι, το πλήρωμά της, που της δίνουν ζωή» αναφέρει.

image

Ads

Η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου αγκυροβόλησε το πρωί της Δευτέρας, χωρίς πάντως να έχει επιβεβαιωμένα στον άμεσο διάστημα σχεδιασμό για να συμμετέχει σε κάποια δραστηριότητα με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ακόμη και αν για τη διάρκεια της 83ης ΔΕΘ είναι αγκυροβολημένα στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης δύο σκάφη του. Οι αποστολές όμως που αναλαμβάνει συνήθως ένα πολεμικό σκάφος, που ‘μάχεται’ με δεδομένα, δεν απαιτούν τη φυσική του παρουσία ακόμη και σε μια άσκηση. “Μπορούμε να στείλουμε και να λάβουμε δεδομένα με ταχύτητες της τάξης των 32Mbits/s” εξήγησε ο πλοίαρχος του πλοίου διοίκησης, που όμως τόνισε πως αυτό δεν είναι το όριο αλλά οι ταχύτητες με τις οποίες επικοινωνεί το Mount Whitney με κάθε άλλο σκάφος αλλά και δύναμη με την οποία θα συνεργαστεί περιορίζονται μόνο από τη διαθεσιμότητα των δορυφόρων.

«Δεν έχει ξέρετε τύχει ποτέ να έχουμε δορυφόρους ‘αποκλειστικά’ για δική μας χρήση» εξήγησε ο κ.Aguilar, που ανέφερε πως σε ιδανικές συνθήκες διαθεσιμότητας δορυφορικών επικοινωνιών δεν υπάρχει όριο στην ταχύτητα των επικοινωνιών του σκάφους. Δεν παραλείπει δε να τονίσει πως το Mount Whitney «μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με έναν απλό πολίτη μια χώρας μέχρι και τον ένοικο του Λευκού Οίκου αφού χάρη στα συστήματα μπορεί να συνδεθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο στον πλανήτη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ