Δυσχερής διαγράφεται η πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου καθώς μόνο διάθεση συνεργασίας δεν διαπιστώνεται. Μετά τις διαφωνίες ΝΔ και ΛΑΟΣ, στο υπουργικό της Τετάρτης αναφορικά με τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, ακολούθησε δεύτερος γύρος με τη ΝΔ να απορρίπτει τυχόν σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, που δεν αποκλείεται να ζητηθεί σύμφωνα με διαρροές από κυβερνητικούς κύκλους. Δεν έλειψε βέβαια και ο τρίτος γύρος διαφωνιών, στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, όπου κατά τη συζήτηση του νέου νομοσχεδίου του υπ. Δικαιοσύνης καταγράφηκαν… ιδεολογικές διαφορές κυρίως από την πλευρά του ΛΑΟΣ.

Ads

 

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Παπαδήμου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της VPRC «καταρρέει» στα μάτια των Ελλήνων πολιτών με το 40% να δηλώνει πως δεν την εμπιστεύεται καθόλου και το 25% πως την εμπιστεύεται λίγο. Παράλληλα η αντιπολίτευση διαμηνύει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης. Στο κλίμα αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα οι συναντήσεις του Λουκά Παπαδήμου με τους αρχηγούς της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά και του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη προκειμένου να συζητηθούν ο χρονικός ορίζοντας και να επιβεβαιωθούν οι όροι της συμφωνίας που οδήγησαν στην κυβέρνηση συνεργασίας.
 
Φωνές για ανασχηματισμό, εκλογές και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδήμος συναντάται στις 18:00 με τον κ. Σαμαρά και στις 19:30 με τον κ. Καρατζαφέρη. Οι συναντήσεις δρομολογήθηκαν μετά τις διαφωνίες που παρουσιάστηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και συγκεκριμένα την αντίθεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στις προωθούμενες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, τις αντιθέσεις που καταγράφηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο αλλά και τις «φωνές» για ανασχηματισμό και εκλογές.
 
Χθες, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι βρίσκεται στη διάθεση του κ. Παπαδήμου για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, εάν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.
 
Οι διαρροές περί σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ που έσπευσε να διαμηνύσει ότι «τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι προφανή και δεν αλλάζουν, δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα μία τέτοιας συνάντησης». Σχετικά με τα περί αποσαφήνισης του ρόλου και της αποστολή της κυβέρνησης, η ΝΔ απαντά ότι αυτά είναι τα δεδομένα και προσδιορίζει το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου με μικρές αποκλίσεις ανάλογα με την εξέλιξη του PSI.
 
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε στη Βουλή ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πως το γεγονός αυτό «είναι η εγγύηση για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου». Επανέλαβε δε, ότι η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές, προτού ολοκληρωθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
 
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, έσπευσε να δηλώσει ότι σε περίπτωση που δεν προωθηθούν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο αναθεωρημένο μνημόνιο, δεν διαμορφωθεί η δανειακή σύμβαση και δεν ολοκληρωθεί το PSI, δεν μπορεί να αποκλειστεί «ούτε η πτώση της κυβέρνησης ούτε η χρεοκοπία της χώρας».
 
Μετά τις επικουρικές… τα διαζύγια
 
Εκτός από τη διαφωνία που εκδηλώθηκε υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, ένταση σημειώθηκε και στο χθεσινό υπουργικό, που αφορούσε την παρουσίαση πολυνομοσχεδίου για τη Δικαιοσύνη, ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Υποδομών και βουλευτή του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδη, ο οποίος διαφώνησε με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τη λύση του «γάμου». Ακολούθησε φραστικό επεισόδιο μεταξύ των κ.κ .Βορίδη και Βενιζέλου.
 
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης, έθεσε το ερώτημα πως είναι δυνατόν να έρχονται τέτοια νομοσχέδια όταν είναι γνωστές οι ιδεολογικές διαφορές, ενώ σε ότι αφορά το νομοσχέδιο αυτό καθ’ αυτό τάχθηκε κατά της μείωσης των ποινών, της απλοποίησης των διαδικασιών για έκδοση διαζυγίου, διατυπώνοντας ταυτόχρονα και ορισμένες τεχνικές παρατηρήσεις.
 
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «δεν έχουν δίκιο οι “κραυγάζοντες”», φράση που ενόχλησε σφόδρα τον κ. Βορίδη, ο οποίος είπε ότι «η κυβέρνηση αυτή δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά αποτελείται από τρεις εταίρους, των οποίων οι απόψεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη», προσθέτοντας ότι «όποιος έχει άλλη άποψη δεν είναι “κραυγάζων”».
 
Όπως αναφέρθηκε, η παρέμβασή του πυροδότησε μια μεγάλη συζήτηση για τη λειτουργία της κυβέρνησης σε τέτοιες περιπτώσεις.
 
Ωστόσο, μιλώντας στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ των διαφωνιών που αφορούν τα «βασικά» θέματα, δηλαδή εκείνα που εντάσσονται στο μεσοπρόθεσμο, κι εκείνων που αφορούν τα άλλα (όπως το χθεσινό), για τα οποία δεν είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη και των τριών κομμάτων. Αυτά τα νομοσχέδια, υποστήριξε ο κ. Καψής, θα πηγαίνουν στη Βουλή προς ψήφιση, ανεξάρτητα εάν θα τα ψηφίσουν και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.