Ανακοινώθηκε ότι το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» βγαίνει στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου. Την αποκάλυψη έκανε το Anadolu, το οποίο επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας. Το «Abdulhamid Han» θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίζ Ντονμέζ «ένας τέταρτος αδελφός ήρθε στο στόλο μας. Το πλοίο βαθιάς γεώτρησης Abdülhamit Han. Θα το στείλουμε στον πρώτο του σταθμό υπηρεσίας στη Μεσόγειο. Αν δεν πάει τίποτα στραβά, θα το στείλουμε στον πρώτο του σταθμό υπηρεσίας από το Taşucu της Μερσίνας με τη συμμετοχή του Προέδρου μας. Η περιοχή καθήκοντος θα είναι εντός των δικών μας περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η τοποθεσία θα ανακοινωθεί, ελπίζουμε, από τον Πρόεδρό μας».

Επεισόδιο στο Φαρμακονήσι με την εμπλοκή σκαφών του ΛΣ και ενός ιστιοπλοϊκού

Παράλληλα, ένα ακόμη επεισόδιο στο Αιγαίο, μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λιμενικού σώματος σημειώθηκε πριν από λίγες ώρες στο Φαρμακονήσι.

Ads

Σύμφωνα με το CNN Turk και όπως καταγγέλλει η τουρκική πλευρά σκάφος του ΛΣ της χώρας μας παρενόχλησε ιστιοπλοϊκό και αμέσως στο σημείο βρέθηκε σκάφος του τουρκικού λιμενικού.

Στην ανακοίνωση μάλιστα της διοίκησης του Λιμενικού Σώματος της Τουρκίας, το επεισόδιο έγινε το πρωί της Δευτέρας στις 8:50 στο Φαρμακονήσι.

«Έγινε απόπειρα παρενόχλησης ιστιοφόρου σκάφους που συμμετείχε στον Ναυτικό Αγώνα Ανοιχτής Θάλασσας 3,8 ναυτικά μίλια (περίπου 7 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά από το φαρμακονήσι από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα», αναφέρει. «Το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής» συνεχίζει η ανακοίνωση της Τουρκίας «εκδιώχθηκε από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Με τους ελιγμούς πρόληψης που πραγματοποιήθηκαν με το σκάφος που ανήκει στη Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το Ελληνικό αποτράπηκε και απομακρύνθηκε από την περιοχή».