Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, κι η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτών, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε συνολικά 24 ώρες, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ads

Η απολογιτική διαδικασία ήταν μαραθώνια. Τη Δευτέρα ο Γιάννος Παπαντωνίου κατέθετε επί 12 ώρες με αποτέλεσμα η διαδικασία να διακοπεί και να συνεχιστεί την Τρίτη. Ακολούθησε η απολογία της συζύγου του που κράτησε περίπου πέντε ώρες. Και οι δύο, παρά τους ισχυρισμούς τους, δεν έπεισαν ανακριτές και εισαγγελέα πως δεν έχουν καμία εμπλοκή στην υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών ύψους 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός.

Ειδικότερα, κατά τη διαδικασία το ζευγάρι αρνήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου ότι έλαβαν δώρα για να προωθήσει ο Γ.Παπαντωνίου την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις για την σύμβαση που δεκαπέντε χρόνια μετά την υπογραφή της, τον κατέστησε υπόλογο ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας .

Ads

Στο βαρύτατο κατηγορητήριο, που υπερίσχυσε έναντι των απαντήσεων του πρώην υπουργού και της συζύγου του στην κρίση των δικαστικών λειτουργών για την ποινική τους μεταχείριση, αναφέρεται ότι για την επίμαχη σύμβαση ο Γιάννος Παπαντωνίου έλαβε ως δώρο το επίμαχο χρηματικό ποσό. Μάλιστα οι ανακριτές θεωρούν τα χρήματα αυτά μέρος ενός ποσού περίπου 4 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που ερευνάται καθώς πιθανολογείται πως διατέθηκαν για να προωθηθούν συγκεκριμένες συμβάσεις του Υπουργείου Άμυνας .

Το ποσό της δωροδοκίας που καταλογίζεται στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να είναι σε άμεση σχέση με το κόστος για το έργο της αναβάθμισης των φρεγατών, περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ , χρήματα που πλέον οι ανακριτές θεωρούν ζημιά του Δημοσίου.

Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών, από λογαριασμό της γαλλικής εταιρίας, σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπος της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από εκεί τμηματικά μεταφέρονται στην Κύπρο από όπου γίνονται τμηματικές αναλήψεις ποσών. Τα επίμαχα ποσά κατά τους ανακριτές εμφανίζονται κατατεθημένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου. Ο μηχανικός που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση , απολογήθηκε πριν λίγες ημέρες στους Ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Δήλωση Παπαντωνίου μετά την προφυλάκιση

Λίγο μετά την ανακοίνωση της προφυλάκισης του ίδιου και της συζύγου του, ο Γιάννος Παπαντωνίου εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση επικαλούμενος τη Δημοκρατία και υποστηρίζοντας πως η απόφαση της Δικαιοσύνης για τις μίζες οφείλεται στο «δόγμα Πολάκη». «Η εργαλειοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία. Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη μεταγωγή του από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Πολάκης: Ο κύριος Παπαντωνίοου πληρώνει το «δόγμα Σημίτη»

Απάντηση μέσω facebook στις δηλώσεις που έκανε ο Γιάννος Παπαντωνίου λίγη ώρα μετά την προφυλάκισή του περί δόγματος Πολάκη έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο με τη σειρά του για «δόγμα Σημίτη».

Αναλυτικά ο κύριος Πολάκης στην ανάρτησή του αναφέρει:

Με 800 σελίδες κατηγορητήριο,με 3 εκατομ μίζες στα πράσα μετά τη δικαστική συνδρομή που ζητήθηκε το 2017 (ενώ η υπόθεση ξεκίνησε το 2005) τολμάει και μιλάει ενώ οδηγείται στη φυλακή για “δόγμα Πολάκη”ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της λαμογιάς του εκσυγχρονισμού!!!!Γιαννο μου το μαντήλι σου ΒΡΕΘΗΚΕ (από τη Δικαιοσύνη) ΛΕΡΩΜΕΝΟ !!!Το “δόγμα Σημίτη” πληρώνεις….ΥΓ καμιά ανακοίνωση υπέρ της Δικαιοσύνης που έπραξε το καθήκον της ,θα βγάλει η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ή επειδή χάλασε η προφυλάκιση την παρουσίαση του βιβλίου του Παπαντωνίου έχουμε πέσει σε κατάθλιψη;

Ποτάμι: Μήνυμα αισιοδοξίας η προφυλάκιση Παπαντωνίου- Αιχμές κατά Σημίτη

«Μήνυμα αισιοδοξίας ότι όσοι κυβέρνησαν και όσοι κυβερνούν δεν είναι υπεράνω των νόμων εκπέμπει η προφυλάκιση του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, με κατηγορίες που σχετίζονται με παράνομο πλουτισμό και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» αναφέρει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Παράλληλα, αφήνει σαφείς αιχμές για τον Κώστα Σημίτη, χωρίς όμως να τον κατονομάζει, επισημαίνοντας χαρακτηρστικά: «όταν δύο υπουργοί Αμύνης του ίδιου κυβερνητικού σχηματισμού συλλαμβάνονται για πλουτισμό από μίζες – ο ένας είναι ήδη τελεσίδικα καταδικασμένος – τότε δεν μιλάμε για σύμπτωση, αλλά για γενικευμένη διαφθορά. Και κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για αυτά που σήμερα οι δικαστικές αρχές βεβαιώνουν»..

Το Ποτάμι τονίζει ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης από τον Μάρτιο του 2017 είχε μιλήσει για λογαριασμούς «συμφερόντων Παπαντωνίου» σε ελβετικές τράπεζες.

ΠΑΣΟΚ: Όλα στο φως, αλλά κι ανησυχίες για τυχόν αμφιλογόμενους χειρισμούς της υπόθεσης, στο περιθώριο τοποθετήσεων Πολάκη

Όλα στο φως και διαφάνεια για όλους, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Καρανικόλας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, με αφορμή την απόφαση της δικαιοσύνης για προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου.

Όπως τόνισε ο κος Καρανικόλας όλα τα δεδομένα είναι στην κρίση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να εκφράσει τις ανησυχίες του, για τυχόν αμφιλεγόμενους χειρισμούς της υπόθεσης, στο περιθώριο των τοποθετήσεων Πολάκη, περί φυλάκισης πολιτικών προσώπων προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές, αλλά και της γενικότερης καθεστωτικής αντίληψης που επιδεικνύει σύμφωνα με αυτόν η παρούσα κυβέρνηση, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά, με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να ελέγξει και να αλώσει θεσμούς, ανεξάρτητες αρχές, αλλά ακόμα και την δικαιοσύνη.