Στη φυλακή οδηγήθηκε η 82χρονη που καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας για την κακομεταχείριση της γυναίκας, η οποία, μην αντέχοντας άλλο, επιχείρησε, το 2014, να βάλει τέλος στη ζωή της.

Ads

Το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε έκθεση ζωής σε κίνδυνο, καταδικάζοντας την 82χρονη σε κάθειρξη 10 ετών. Ο συγγενής, συγκατηγορούμενός της, καταδικάστηκε σε 5 έτη για απλή συνέργεια και η ποινή του είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Το θύμα, η Μαρία, σώθηκε χάρη σε μία γειτόνισσά της. «Ήταν ένα ιδιαίτερο παιδί» είπε η γυναίκα που την άκουσε, το 2014, να παρακαλά για φαγητό και νερό στο φωταγωγό του σπιτιού της, σε άθλια κατάσταση, με ένα σπασμένο πόδι δεμένο σε ξύλο, καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με μουσαμάδες. «Όλα είναι ψέματα» είπε η ηλικιωμένη γυναίκα χωρίς, ωστόσο, να πείσει το δικαστήριο.

Η Μαρία έμεινε ανάπηρη όταν μετά τον θάνατο της γιαγιάς της θέλησε να βάλει τέλος στη ζωή της πηδώντας από το μπαλκόνι. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της γειτόνισσας-σωτήρα, η μητέρα της τότε αποφάσισε να πάρει μία γυναίκα για να βοηθάει τη Μαρία.. Όλοι πίστευαν πως είχε τη φροντίδα που έπρεπε, όταν το 2014 η Μαρία βρέθηκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της. «Δεν μπορούσα να δω γιατί ήταν καλυμμένη με σεντόνια και κουρτίνες μπάνιου. Παρακαλούσε για νερό και φαγητό. Της μιλούσαν άσχημα. Κάποια στιγμή που αντιλήφθηκα ότι έλειπε η κατηγορούμενη, χτύπησα την πόρτα και άνοιξε ο συγγενής της. Βγήκα στο μπαλόνι. Είδα ένα σκελετό. Τα μαλλιά κουρεμένα ασύμμετρα. Γεμάτη πληγές. Σκασμένα χέρια και δόντια σάπια. Έμεινα… Μούδιασα. Μου είπε: «δεν είμαι πολύ καλά με χτυπάει η Όλγα. Θέλω να αλλάξω γυναίκα. Να φύγουν αυτοί» είπε η γυναίκα, περιγράφοντας στη συνέχεια τον αγώνα που έδωσε για να σωθεί η Μαρία.

Ads

Ο εισαγγελέας εμφανίστηκε βέβαιος πως πρόθεση της 82χρονης και του άνδρα που κατηγορείται μαζί της, ήταν να αφαιρέσουν τη ζωή της Μαρίας και στη συνέχεια να καρπωθούν  το διαμέρισμά της. «Υπήρχε ισχυρό κίνητρο αφαίρεσης της ζωής της παθούσας. Δρομολογήθηκε με έναν επιμελημένο τρόπο και διαδοχικές ενέργειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός.

«Αυτό που είδα με συγκλόνισε ως άνθρωπο. Αποστεωμένος άνθρωπος, σαν παιδί στην Αφρική. Υπήρχε και οσμή σηψαιμία. Τότε κινητοποιηθήκαμε πόρτα πόρτα. Μετρούσαν τα λεπτά για να σωθεί το κορίτσι», ανέφερε μια άλλη γειτόνισσα καταθέτοντας στο δικαστήριο ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της Μαρίας: «Πρέπει να τη δείτε σήμερα! Άλλος άνθρωπος! Έχει πάρει βάρος, είναι χαρούμενη και γελάει».