Ads

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τη Δευτέρα οι φωτογραφίες των 77 – και όχι 65, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί – αντικειμένων, που εκλάπησαν την περασμένη Παρασκευή από το Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία.

 
Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση που έκαναν οι αρχαιολόγοι του υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού τα αρχαία αντικείμενα που εκλάπησαν ανέρχονται τελικά σε 77. Από την κοινή ανακοίνωση που έγινε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και το ΥΠΠΟΤ προκύπτει ότι πρόκειται για:

Ads

Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι από την ‘Ανθεια Μεσσηνίας με παράσταση ταυροκαθαψίων, το οποίο βρέθηκε σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο και σφραγιδοκύλινδρο από αιματίτη που φέρει παράσταση αρματοδρομίας από την Κρήτη (15ος – 14ος π. Χ. αιώνας). Επίσης, εκλάπησαν ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π. Χ. αιώνας) και 13 πήλινοι λύχνοι.
 
Τα πήλινα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από το Μουσείο είναι: 4 ειδώλια ηνιόχων, 8 ίπποι, ειδώλια ταύρου, κριού και σκύλου, τροχός και τμήμα άρματος. Στα χάλκινα αντικείμενα συγκαταλέγονται: 11 τροχοί, 5 τρίποδες, 4 ειδώλια ηνιόχου και άρματος, 12 ειδώλια ίππων, 7 ειδώλια ταύρου, ένα σύμπλεγμα ίππων, ένα τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος και ο άξονας του.
 
Δύο μελαμβαφείς κάνθαροι και μία κύλικα έσπασαν κατά την κλοπή, ενώ αφαιρέθηκε και ένα αντίγραφο χάλκινης κεφαλής νέου.
 
Τα παραπάνω αντικείμενα – τα οποία καλύπτουν τους πρώτους αιώνες των αθλητικών αγώνων στην Ολυμπία και άλλες πόλεις- έχουν μικρό μέγεθος και αφαιρέθηκαν από τις προθήκες που έσπασαν οι ληστές.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Εν τω μεταξύ στη διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στην Αθήνα έχουν μεταφερθεί όλα τα στοιχεία που συνέλεξε το κλιμάκιο των αστυνομικών, τόσο μέσα από το μουσείο, όσο και από τους εξωτερικούς χώρους, με τους αστυνομικούς να ελπίζουν σε κάποιο στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στα ίχνη των δραστών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Περιφέρεια που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αστυνομικοί έχουν επίσης στη διάθεσή τους αρκετά δακτυλικά αποτυπώματα από την είσοδο, αλλά και τους χώρους του παλαιού μουσείου, ενώ αναμένεται η αναλυτική εξέταση του οπτικού υλικό που υπάρχει, τόσο από την ημέρα της ληστείας, όσο και από προηγούμενες ημέρες. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι οι δράστες δεν αποκλείεται να ερεύνησαν την περιοχή αλλά και το μουσείο, πριν να αποφασίσουν να κάνουν τη ληστεία.
 
Παρά την αποχώρηση του κλιμακίου της ΕΛ.ΑΣ. που είχε μεταβεί στην Αρχαία Ολυμπία από την Αθήνα, αστυνομικοί από τη Διεύθυνση της Ηλείας συνεχίζουν τις έρευνες στην περιοχή κυρίως σε αναζήτηση του οχήματος με το οποίο διέφυγαν οι δράστες. Στο πλαίσιο των ερευνών, δεν αποκλείεται να ληφθούν κι άλλες καταθέσεις από κατοίκους που ενδεχομένως θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.
 
Επικήρυξη των δραστών ζήτησε ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας
 
Την επικήρυξη των δραστών της ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, ζήτησε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα το μεσημέρι.
 
Όπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης στον υπουργό, «ο εντοπισμός και η σύλληψη των δραστών αποτελεί ζήτημα τιμής αλλά και αξιοπρέπειας για την πατρίδα μας που βρέθηκε εκ νέου στο μέσο μιας παγκόσμιας αρνητικής δημοσιότητας». «Η γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης και η επιστροφή των αρχαίων που εκλάπησαν, στο φυσικό τους χώρο αποτελεί και ιερή υποχρέωση απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά», σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας, ενώ όπως είπε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι στη διάθεση του υπουργείου, για κάθε πιθανή βοήθεια που θα της ζητηθεί στο πλαίσιο των ερευνών.