Στη δημοσιότητα έδωσε η Ελληνική Αστυνομία, έπειτα από εισαγγελική διάταξη, τα στοιχεία ταυτότητας και τις φωτογραφίες των 11 ιερόδουλων, οι οποίες είναι φορείς του Aids με την αιτιολογία ότι η δημοσιοποίησή τους, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου. Την ίδια ώρα, ο υπ. Υγείας της χώρας, επικροτεί εμμέσως κάνοντας λόγο για «απασφαλισμένη υγειονομική βόμβα». Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις για το θέμα έχουν προκληθεί ήδη από χθες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και φωτογραφιών της 22χρονης Ρωσίδας ιερόδουλης που βρέθηκε θετική στον ιό. Μη κυβερνητικές οργανώσεις εγείρουν ζήτημα κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ιατρικού απορρήτου, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι βάζουν και θέμα παραβίασης του Συντάγματος. Το ζήτημα έχει προκαλέσει κύμα συζητήσεων και στα social media, με πλήθος αρνητικών αντιδράσεων.

Ads

 
Νωρίτερα σήμερα, ανακοινώθηκε ότι κατά τους ελέγχους του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκτός από την 22χρονη Ρωσίδα, άλλες 11 ιερόδουλες βρέθηκαν θετικές στον ιό HIV.
 
Από την πλευρά του, ο υπ. Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε το θέμα των μολυσμένων με τον ιό HIV ιερόδουλων «απασφαλισμένη υγειονομική βόμβα» σε συνέντευξή του, στον ραδιοφωνικό σταθμό NET RADIO, σημειώνοντας ότι «η υγειονομική βόμβα του AIDS δεν βρίσκεται πλέον μέσα στο γκέτο των αλλοδαπών».  
 
Αντιδράσεις για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων
 
Εν τω μεταξύ, ήδη η δημοσιοποίηση των στοιχείων και φωτογραφιών της 22χρονης από την Ελληνική Αστυνομία, χθες, προκάλεσε αντιδράσεις, με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», και τις οργανώσεις «Κέντρο Ζωής», «Praksis» και το Δίκτυο για το Δικαίωμα στη Στέγη και την Κατοικία να καταγγέλλουν την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ιατρικού απορρήτου της οροθετικής ιερόδουλης.
 
Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, «με μια πρωτοφανή ενέργεια στιγματισμού, οι αρμόδιες αρχές της χώρας έδωσαν στη δημοσιότητα, μέσω ενός δελτίου τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, τα πλήρη στοιχεία, φωτογραφίες και πληροφορίες του ιατρικού φακέλου 22χρονης οροθετικής ιερόδουλης, υπηκόου Ρωσίας.
 
Η άνευ προηγουμένου ρατσιστική πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών ανατροφοδότησε πλήθος δημοσιευμάτων διαπόμπευσης της εν λόγου οροθετικής γυναίκας, δημοσιοποιώντας μια σειρά προσωπικών της δεδομένων, στιγματίζοντας την ίδια, σπιλώνοντας όλα τα οροθετικά άτομα και αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας μας, που μετά από αυτό παύει να θεωρείται ένα σύγχρονο, ευνομούμενο και ανθρώπινο κράτος».
  
«Αντί λοιπόν η Πολιτεία να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα εκπαίδευσης γύρω από τα θέματα του HIV/AIDS μέσω πχ προγραμμάτων σεξουαλικής υγείας στα ελληνικά σχολεία, επιλέγει για μια ακόμη φορά την «εύκολη», αλλά άκρως επικίνδυνη, οδό της δημοσιοποίησης των προσωπικών δεδομένων μιας νέας γυναίκας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
 
Δημόσια διαπόμπευση στο βωμό της «δημόσιας υγείας», καταγγέλλουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, τονίζοντας πως είναι αντίθετη με το Σύνταγμα η παραβίαση προσωπικών και ιατρικών δεδομένων εκδιδόμενης οροθετικής κρατούμενης
 
«Η δημοσιοποίηση από την αστυνομία ατομικών και ιατρικών στοιχείων 22χρονης εκδιδόμενης οροθετικής κρατούμενης συνιστούν δημόσια διαπόμπευση, παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και παραβίαση του τεκμήριου της αθωότητας της κατηγορούμενης υπό το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Το Σύνταγμα (αρ.26 παρ.3) προβλέπει ότι “η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια” και όχι από την εκτελεστική εξουσία ή τα μέσα ενημέρωσης. Είναι σαφές ότι η πρακτική που ακολουθεί η ελληνική Πολιτεία δεν έχει την παραμικρή σχέση με την απόδοση δικαιοσύνης ούτε με την προστασία του κοινωνικού συνόλου για την οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αρκούσε ενδεχομένως η δημοσιοποίηση της διεύθυνσης του οίκου ανοχής και του χρονικού διαστήματος παραμονής της κρατούμενης στην Ελλάδα. Επιπλέον παραγνωρίζει την ατομική ευθύνη που έχει ο χρήστης τέτοιων υπηρεσιών για την  προστασία της υγείας του και της ζωής του» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.