Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), με ανακοίνωση της, γνωστοποίησε την απόφαση της να προσφύγει στη δικαιοσύνη, ώστε να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος από το lockdown.

Ads

Αναλυτικότερα, οι εστιάτορες, που ανακοίνωσαν επίσης και την απόφαση τους να παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους στο Μέγαρο Μαξίμου την 31η Μαρτίου, διεκδικούν:

  •     Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).
  •     Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
  •     Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.
  •     Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
  •     Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
  •     Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
  •     Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Σημειώνεται επιπλέον ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΠΟΕΣΕ, στον συγκεκριμένο κλάδο, λειτουργούν 80.000 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 432.000 ανθρώπους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.28 δισ. ευρώ (δηλαδή ποσιοστιαία απώλεια της τάξης του 37,7%). 

Ads

Ωστόσο τα συμπεράσματα από τις έρευνες που διεξάγει το ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ δεικνύουν ότι ο τζίρος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (η συντριπτική πλειονότητα του κλάδου δηλαδή) κατέγραψαν μείωση στον τζίρο τους το 2020, κατά 51,7% μέσο όρο.

Από την άλλη ένα ποσοστό άνω του 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχει αναστείλει συμβάσεις εργασίας, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις, αφορά σε 200.000 περίπου εργαζομένους. Με δεδομένο ότι η ρευστότητα των επιχειρήσεων του κλάδου (σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ μόνο το 16% των επιχειρήσεων έχει ρευστότητα παραπάνω από ένα μήνα) αυτές οι θέσεις εργασίας, κινδυνεύουν να απολεσθούν.