Στην αντίδραση των τοπικών κοινωνιών «σκοντάφτει» το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τη δημιουργία 30 κέντρων κράτησης μεταναστών σε 10 περιφέρειες. Μάλιστα, ο δήμος Βοΐου Κοζάνης αναμένεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη στις επόμενες ημέρες για το θέμα της δημιουργίας κέντρου μεταναστών σε πρώην στρατόπεδο κοντά στον οικισμό της Νεάπολης.
 

Ads

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής έξω από το χώρο του πρώην στρατοπέδου.
 
Κατά της δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στη Θεσσαλία τάχθηκε την Τρίτη και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν στρατόπεδα στην περιοχή, τα οποία να πληρούν τις προϋποθέσεις που βάζει το σχέδιο. «Δεν το θέλει η ελληνική κοινωνία. Όπου δεν θέλει η τοπική κοινωνία να γίνει ένα τέτοιο κέντρο φιλοξενίας, δεν μπορεί να γίνει και να λειτουργήσει εύκολα. Δεν υπάρχουν στρατόπεδα τα οποία να πληρούν τις προϋποθέσεις που βάζει το σχέδιο», επεσήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, σε συνέντευξή του στο Ράδιο 9.
 
Παράλληλα, ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην Αθήνα και εκεί πρέπει να γίνουν τα κέντρα φιλοξενίας: «Τα κέντρα φιλοξενίας πρέπει να γίνουν στην Αθήνα γιατί εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα. Και πρέπει να γίνουν 7-10 στην Αθήνα. Γιατί να το λύσει η Αθήνα το πρόβλημα στο σπίτι μου;».
 
Τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα κέντρα κράτησης περιμένει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου, στη συνέχεια, να προχωρήσει σε διαβούλευση με τους τοπικούς δήμους και τις τοπικές κοινωνίες και να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, όπως ανέφερε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Αν θέλουν να φέρουν τρία κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών στην περιοχή μας, ας φροντίσουν να ολοκληρώσουν παράλληλα και τρία μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχουμε ανάγκη», πρόσθεσε.
 
Στο μεταξύ, πρόσκληση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, απηύθυνε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, προκειμένου να παραστεί την ερχόμενη Παρασκευή στο περιφερειακό συμβούλιο.
 
«Η αρχική απάντηση του υπουργού ήταν θετική όμως περιμένουμε ενημέρωση από το υπουργείο για το αν η επίσκεψη αυτή τελικά θα γίνει», σημείωσε ο κ. Δακής και πρόσθεσε: «Περιμένουμε νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις γραπτές προτάσεις της κυβέρνησης για να πάρουμε αποφάσεις ως θεσμικό όργανο σχετικά με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στη Δυτική Μακεδονία. Διαφορετικά, ουδείς μπορεί να τοποθετηθεί σε υποθετικά σενάρια».

Πάντως, σε ερώτηση για τις αντιρρήσεις ή και τις έντονες αντιδράσεις περιφερειαρχών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, αφού επισήμανε την ανάγκη για σωστή και ολοκληρωμένη διαβούλευση, απάντησε ότι το Μέγαρο Μαξίμου και ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι σε στενή συνεργασία, ώστε να προχωρήσει το γρηγορότερο το σχέδιο της κυβέρνησης.
 
Επίθεση στην κυβέρνηση και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης. «Κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό», σχολίασε για το θέμα τωνκέντρων μεταναστών, ενώ τόνισε ότι μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν, η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους μετανάστες, «για να μας αδειάσουν τη γωνιά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.