Το πρωί της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου θα χτυπήσει ξανά το κουδούνι στο σχολείο της Βρίσας δίνοντας με αυτόν το συμβολικό τρόπο το σύνθημα της επιστροφής της ζωής στο όμορφο χωριό της νότιας Λέσβου που χτυπήθηκε άσχημα από τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Ads

Οι εργασίες τοποθέτησης λυομένων αιθουσών ολοκληρώνονται μαζί με τις εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, της αυλής του δημοτικού σχολείου και της ξεχωριστής αυλής του νηπιαγωγείου καθώς και του χώρου άθλησης. Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσει η αποστολή και η τοποθέτηση της επίπλωσης και των απαραίτητων για τη λειτουργία του σχολείου, υλικών.

«Σαββατοκύριακο καθαρίζουμε και Δευτέρα 9 Οκτωβρίου να ΄μαστε γεροί ξεκινάμε μαθήματα» είπε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου της Βρίσας, Παναγιώτα Δροσίνη.

Το έργο κατασκευάσθηκε ευθύνη των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείο Παιδείας, ενώ αξίζει να τονίσουμε τις σοβαρές τεχνικές δυσκολίες που υπήρξαν αφού κατασκευάστηκε ένα ογκώδες τοιχίο αντιστήριξης στον χώρο όπου τοποθετήθηκαν οι αίθουσες καθώς και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και της κατασκευής πέτρινου μαντρότοιχου και νέων εισόδων. Ας σημειωθεί επίσης ότι το νέο σχολείο δεν έχει καν οπτική επαφή με το παλιό σχολείο το οποίο και γκρεμίστηκε από τον ισχυρό σεισμό. Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι με έξοδα του Κολεγίου Αθηνών θα ανακατασκευασθεί το παλιό σχολείο της Βρίσας στη θέση που βρίσκεται αυτό σήμερα και με τον τρόπο που θα υποδειχθεί.

Ads

Το νέο τριθέσιο σχολείο της Βρίσας που θα λειτουργήσει ξανά στις 9 Οκτωβρίου περιλαμβάνει τρεις αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα νηπιαγωγείου, μια αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, γραφείο και τουαλέτες.

Όπως δε λέει η διευθύντρια του Μυρσίνη Νικέλλη, σε αυτό θα στεγασθούν συνολικά 52 παιδιά, 39 μαθητές δημοτικού και 13 νηπιαγωγείου, από τη Βρίσα, τα Βατερά και το γειτονικό χωριό Σταυρός. «Βέβαια τα περισσότερα από τα παιδιά της Βρίσας μένουν σε νοικιασμένα σπίτια στα Βατερά. Ελάχιστα μένουν στα λιγοστά ?πράσινα’ δηλαδή μη χτυπημένα από τον σεισμό, σπίτια της Βρίσας» λέει η Μ. Νικέλλη.

«Η Βρίσα πρέπει να ζήσει και το ξανάνοιγμα του σχολείου τρεισήμισι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό, είναι η απόδειξη πως το χωριό μας μπορεί να ζήσει και οι κάτοικοι του να επιστρέψουν σε αυτό» λέει η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου της Βρίσας, Παναγιώτα Δροσίνη.