Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Κονιόρδου κατέθεσε σήμερα η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου για το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών επί  του Ελέγχου της ΑΕΠΙ, καθώς και των σημαντικών θεμάτων κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας που έφερε στο φως το tvxs.gr.

Ads

Η βουλευτής ρωτά την κ. Κονιόρδου ποια η τύχη του τελευταίου Σχεδίου Νόμου για τη ρύθμιση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, αλλά και τι συμβαίνει μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από το πόρισμα για την ΑΕΠΙ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Κονιόρδου

Ads

Θέμα: «ΑΕΠΙ – Πόρισμα Ορκωτών Λογιστών -Σ/Ν για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων και για τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων και άλλα πολιτιστικά θέματα».

Πρόσφατα ανακοινώθηκε στα ΜΜΕ το Πόρισμα Ορκωτών Λογιστών επί του Ελέγχου της ΑΕΠΙ, για λογαριασμό του ΥΠ.ΠΟ για την εταιρεία ΑΕΠΙ. Τα στοιχεία του πορίσματος που ανακοινώθηκαν, αναδεικνύουν σημαντικά θέματα κακοδιαχείρισης.

Ο έλεγχος που αφορά στην περίοδο 2011-2014 πραγματοποιήθηκε με εντολή του π.Yπουργού πολιτισμού κ. Ξυδάκη, ξεκίνησε τελικά το Σεπτέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2017.

Ταυτόχρονα την 23η Δεκεμβρίου 2015, δόθηκε στην διαβούλευση το σ/ν για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων. Μετά το τέλος της διαβούλευσης και κατόπιν συζητήσεων του ΥΠ.ΠΟ με φορείς έγιναν σημαντικές αλλαγές στο σ/ν. Στις 5-7-2016 αυτό κατατέθηκε στην Βουλή προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή και λίγες ώρες μετά αποσύρθηκε.

Σε Δελτίο Τύπου του ΥΠ.ΠΟ στις 13-2-2017 ανακοινώθηκε ότι το συγκεκριμένο σ/ν στην τελευταία του έκδοση “ήδη βρίσκεται στο στάδιο της κατάθεσής του στην Βουλή”.
Δημοσιεύματα του τύπου των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για εταιρεία που είναι ο εφιάλτης για τους καταστηματάρχες, με το πρόσχημα την προστασία των «πνευματικών δικαιωμάτων» των καλλιτεχνών.

Με βάση τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας
Ερωτάται η κα. Υπουργός:
Με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το πόρισμα για την ΑΕΠΙ ποιά η τύχη του τελευταίου σ/ν για τη ρύθμιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και σε ποιές ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η νομιμότητα;