Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή το νέο πακέτο μέτρων των 11,5 δις.

Ads

 
Σύμφωνα με την Καθημερινή στόχος της κυβέρνησης είναι έχει παρουσιάσει αυτά που ζητάει η τρόικα πριν από στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη δόση του δανείου ύψους 31,5 δις ευρώ, αλλά και να τεθεί σε άλλη βάση και το ζήτημα της παράτασης του χρόνου εφαρμογής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το πακέτο ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, ώστε τη Δευτέρα να παρουσιαστεί στους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. 
 
Υπενθυμίζεται πως μια ημέρα πριν από το Eurogroup, στις 7 Σεπτεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Την ίδια ημέρα αναμένονται στην Ελλάδα και οι επικεφαλής της τρόικας.

Μιλώντας χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δύσκολες, δυσάρεστες, επώδυνες, αλλά αναγκαίες» αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «είναι όμως οι τελευταίες και θα συνοδευτούν από πολιτικές ανάκαμψης».
 
Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους υπουργούς να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και μάλιστα μέτρων που θα οδηγούν στην ανάπτυξη καθώς, όπως είπε, «αν είναι μόνο τα 11,5 δισ. των περικοπών χωρίς πολιτική ανάπτυξης, τότε θα συμπληρώσουμε οκτώ χρόνια συνεχούς ύφεσης στα οποία θα έχουμε απωλέσει σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ».
 
Τα μέτρα θα επιβαρύνουν κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στο πακέτο προβλέπεται εξοικονόμηση περίπου 630 εκατ. ευρώ από ειδικά μισθολόγια και μισθούς στις ΔΕΚΟ, με το βασικό σενάριο που εξετάζεται να προβλέπει για τα ειδικά μισθολόγια αναδρομική περικοπή από τον Ιούλιο του 2012 για όλες τις κατηγορίες εκτός από τους μάχιμους ένστολους, οι οποίοι ενδέχεται τουλάχιστον φέτος να εξαιρεθούν. 
 
Παράλληλα από την εργασιακή εφεδρεία υπολογίζεται εξοικονόμηση 160 εκατ. ευρώ, με το Reuters να αναφέρει επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές πως το μέτρο ενδέχεται να επηρεάσει έως και 40.000 δημοσίου υπαλλήλους.

Ads

Ψαλίδι και στις συντάξεις με τις περικοπές να ανέρχονται στα 3,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά «κλιμακωτές περικοπές» στις συντάξεις με ανώτατο πλαφόν. Επιπλέον μείωση δαπανών προβλέπεται και από τον «εξορθολογισμό των εφάπαξ».
 
Στα κοινωνικά επιδόματα θα υπάρξουν περικοπές ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ στην Υγεία οι μειώσεις ανέρχονται στο 1,4 δις, κυρίως μέσω της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, αλλά και την αύξηση της συμμετοχής του ασθενούς και της συνεισφορά υγείας του ΟΓΑ. 

Στο υπουργείο οικονομικών προσβλέπουν και σε μια επιπλέον εξοικονόμηση 179 εκατ. ευρώ εντός της διετίας από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, με την υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης (συγχωνεύσεις, κλείσιμο οργανισμών, κ.λπ.), καθώς και σε ακόμη 50 εκατ. ευρώ από την περικοπή των επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει και την αύξηση των εσόδων των συγκοινωνιακών φορέων κατά 40 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία, μέσω των αυξήσεων των εισιτηρίων που προβλέπονται στο πακέτο των μέτρων. 

Τέλος από το φορολογικό σκέλος των νέων μέτρων το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως από εξοικονόμηση δαπανών και αύξηση εσόδων θα συγκεντρωθούν 450 εκατ. ευρώ.
 
Ειδικότερα από την περικοπή των φορολογικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, αναμένεται να εξοικονομηθούν 229 εκατ. ευρώ, από τη μείωση του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, από 11% σε 7%, θα εξοικονομηθούν 121 εκατ. ευρώ και από την αύξηση της τιμής των παραβόλων για την υποβολή μηνύσεων, θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ.