Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, και οκτώ πρώην υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο της Novartis, όπως προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση. 

Ads

Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Ντζούρας και Μανώλης  παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή και να κινηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ειδικότερα για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας. Η επίμαχη δικογραφία διαβιβάστηκε και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Σταύρος Κοντονής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο φάκελος θα κατατεθεί αύριο Τρίτη στη Βουλή. «Το σκάνδαλο Novartis είναι μεγαλύτερο από αυτό της Siemens», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι οκτώ πρώην υπουργοί Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης που εμπλέκονται στην υπόθεση, που αφορά την περίοδο από το 2006 έως τις αρχές του 2015, είναι οι: Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αδωνις Γεωργιάδης, Ευαγγελος Βενιζελος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης. Παράλληλα, ασκήθηκε  ποινική δίωξη σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για δωροδοκία ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η παράλληλη δικαστική έρευνα διενεργήθηκε σε Ελλάδα και ΗΠΑ με τη συνδρομή whistleblowers, προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι κατείχαν νευραλγικές θέσεις στον πολυεθνικό κολοσσό. Οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες καίνε την εταιρεία, φέρνοντας στο φως τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδο στην αγορά κάθε χώρας, όπως στην Ελλάδα, και να πολλαπλασιάσει την τιμή πώλησης ορισμένων ακριβών φαρμάκων.

Η Novartis, με τη βοήθεια πολιτικών, είχε στήσει έναν δαιδαλώδη μηχανισμό στον οποίον συμμετείχαν διοικήσεις νοσοκομείων και γιατροί -προκειμένου να εξασφαλίζει την προτίμησή τους για τα φαρμακευτικά της σκευάσματα- επιχειρηματίες, αλλά και εκδότες ώστε να ασκούνται οι «απαραίτητες» πιέσεις σε «μη συνεργαζόμενους» κρατικούς αξιωματούχους.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Τα βίντεο

Μεταξύ των στοιχείων της υπόθεσης είναι και δύο βίντεο. Στο πρώτο, το 2012, ο τότε αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis στην Ελλάδα, Κώστας Φρουζής, εξομολογείται σε συνάντηση στελεχών την ύπαρξη φιλικών προσώπων στην πολιτική με κύριο τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο στον οποίο αποδίδει ιδιαίτερη σχέση.

Σε δεύτερο βίντεο και πάλι ο αντιπρόεδρος της Novartis, μιλώντας σε στελέχη της εταιρείας, ερωτάται για τη συνάντηση που είχε μαζί με άλλους επιχειρηματίες με την Άνγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στη χώρα το 2012. Απαντώντας στην αναφορά του στελέχους πως ήταν θετική αυτή η συνάντηση ο Φρούζης φέρεται να απαντά πως αυτό που έχει σημασία δεν είναι η συνάντηση με την καγκελάριο αλλά οι καλές σχέσεις που είχε αναπτύξει με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρα, καθώς από αυτές προκύπτει το κέρδος. 

Αντιδράσεις από τους εμπλεκόμενους

Μετά τις αποκαλύψεις ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του με την υπόθεση. «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου – Ιουνίου 2012», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Mε ένα λακωνικό tweet απαντά σε πρώτο χρόνο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης. ««Τα όρια της γελοιότητας έχουν πλέον ξεπεραστεί!…» δήλωσε. 

Ποτέ δεν είχε υπογράψει απόφαση που να σχετίζεται με την Novartis κατά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας,  ενώ κάνει λόγο και για…bullying που υφίσταται.

Η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα, ούτε και θα μπορούσα να έχω, με το ζήτημα Novartis, υποστηρίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του αναφέρει τα εξής: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν!».

«Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην “υπόθεση Novartis” κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία, δυστυχώς, με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού» υποστηρίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βουλευτής της ΔΗΣΥ Ευάγγελος Βενιζέλος.