Άρχισε στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η συζήτηση του νομοσχεδίου «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων», το οποίο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στα τέλη Απριλίου. Την Τετάρτη του Πάσχα, θα γίνει η β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ads

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε ότι του νομοσχεδίου προηγήθηκε διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς. Όπως είπε, στόχος του είναι να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τη διάσωση των επιχειρήσεων «καθώς όλες οι προηγούμενες πρωτοβουλίες οδήγησαν στο κενό». Ανέφερε ότι μια σημαντική καινοτομία αυτού του νομοσχεδίου έγκειται στη δυνατότητα που θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι να επωφελούνται από τις πρόνοιες του νόμου. 

Για τις οφειλές προς το Δημόσιο, η βουλευτής επεσήμανε ότι στο νομοσχέδιο μπαίνουν οι οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους ΟΤΑ. Όπως διευκρίνισε, δεν ρυθμίζονται μόνο όσες οφειλές έχουν προέλθει από την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων. «Με το που προσέρχεται η τράπεζα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αρχικά, διαγράφονται το σύνολο των τόκων υπερημερίας και επίσης σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς το δημόσιο φεύγουν αυτόματα το 95% των προστίμων προς τη φορολογική διοίκηση και το 85% των προσαυξήσεων και των τόκων μη εμπρόθεσμης καταβολής», υποστήριξε η Θεοδώρα Τζάκρη. 

Καταψηφίζει η ΝΔ και προτείνει δικό της σχέδιο

Ads

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια του επιχειρηματικού κόσμου» και «θα τινάξει την αγορά στον αέρα». 

Η βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις δημιουργούνται σοβαρές ευκαιρίες κατάχρησης, που μπορεί να βλάψουν τις τράπεζες και τους άλλους πιστωτές και παρουσίασε την πρόταση της ΝΔ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η πρόταση της ΝΔ, όπως αυτή παρουσιάστηκε απόψε στη Βουλή, μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Να δημιουργηθεί πλατφόρμα που θα συγκεντρώνει στοιχεία οφειλών σε τράπεζες, δημόσιο και ταμεία, χωρίς να συμμετέχει η υπόλοιπη αγορά (εργαζόμενοι και προμηθευτές). Βάσει των στοιχείων αυτών να διαμορφώνει ο μεγαλύτερος σε αξία πιστωτής, πρόταση ρύθμισης. Να ακολουθεί, μέσω της πλατφόρμας, σύντομη διαπραγμάτευση και διαμόρφωση αντιπροτάσεων, που θα τίθεται σε ψηφοφορία.
  • Η οποιαδήποτε αναστολή να ισχύει από την αποστολή των στοιχείων στους πιστωτές και για διάστημα λίγων εβδομάδων (για να γίνει η διαπραγμάτευση και η ψηφοφορία).
  • Να μην επηρεάζονται στο ελάχιστον οι λοιποί πιστωτές και να μην επιβαρύνονται τα δικαστήρια, με εμπλοκή στην εξέλιξη της διαδικασίας.
  • Να παρέχεται εύλογη προστασία από ευθύνη στους συμμετέχοντες στη διαδικασία ρύθμισης, τόσο από τις τράπεζες, όσο και από το Δημόσιο.

«Όχι» και από το ΚΚΕ

Τη θέση ότι στόχος του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι το «ξεσκαρτάρισμα» ανάμεσα σε βιώσιμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές, διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Βαρδαλής, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο. 

Επιφυλάξεις από Ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ένωση Κεντρώων 

Επιφύλαξη δήλωσε για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση κάνει μισές δουλειές» και προειδοποίησε ότι εάν δεν λειτουργήσει σωστά ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, τότε το επόμενο στάδιο θα είναι οι πωλήσεις δανείων. Ο κ. Αρβανιτίδης κάλεσε την κυβέρνηση να δει με προσοχή την πρόταση που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.

Το Ποτάμι από την πλευρά του υποστήριξε ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα μείνουν εκτός ρύθμισης. Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, επεσήμανε ότι το σχέδιο νόμου εξισώνει μικρούς και μεγάλους οφειλέτες, και κάλεσε το υπουργείο να διευκρινίσει αν και ποιοι θα είναι οι αγρότες που θα μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση. Ο βουλευτής του Ποταμιού προέβλεψε ότι θα μείνουν εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού χιλιάδες επιχειρήσεις που λόγω κρίσης έχουν ζημίες, αλλά προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όπως επίσης και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, για τους οποίους ο νομοθέτης θεωρεί ότι καλύπτονται από τον «νόμο Κατσέλη».

Επιφυλάσσεται για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στην Ολομέλεια η Ένωση Κεντρώων, εκτιμώντας ότι θα μείνουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και έχουν φανεί συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς στο Δημόσιο. Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης, παρατήρησε ότι για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ενδιαφέρονται χιλιάδες επιχειρήσεις, σημείωσε, ωστόσο, ότι και το σχέδιο νόμου δεν αφορά απόλυτα εξωδικαστικό συμβιβασμό και το επιζητούμενο όφελος σε χρόνο δεν θα αποδεχθεί ιδιαίτερα σημαντικό.