Στη Βουλή κατατέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η τροπολογία με την οποία εξαιρείται ο ΕΝΦΙΑ από την ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο. Για κίνηση που ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον χορό των ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων άνοιξε ο Απόστολος Κακλαμάνης, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την τροπολογία.

Ads

Έφτασε τελικά στη Βουλή, παρά τις δεσμεύσεις των προηγούμενων ημερών για το αντίθετο, η τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι από τις διευκολύνσεις του άρθρου 51 του νόμου 4305/2014 σχετικά με την τμηματική καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014, εξαιρούνται εκείνες οι οφειλές που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες την 1η Οκτωβρίου 2014 και οι οποίες θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης του οφειλές (η δυνατότητα υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει στις 31 Μαρτίου 2015).

Αυτό σημαίνει ότι στη σχετική ρύθμιση των 100 δόσεων μπορεί να ενταχθεί μόνο η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, του Σεπτεμβρίου. Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας η απόσυρση

Ads

Σκληρή είναι η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπαναχώρηση της κυβέρνήσης για το ζήτημα της ρύθμισης του ΕΝΦΙΑ. «Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας η απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες, μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της και μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξει το σύστημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στον μνημονιακό της κατήφορο πλέον δεν μπορεί να κρατήσει ούτε τα προσχήματα. Καταργεί διάταξη, η οποία προέβλεπε ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων χρεών, της οποίας εδώ και ημέρες διατυμπάνιζε και πολυδιαφήμιζε τη χρησιμότητά της, σχετικά με την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων» αναφέρει επίσης στην ανακοίνωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πέρα από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι πλέον θα υποστούν και τις παλινωδίες της συγκυβέρνησης σχετικά με τα χρέη. Άλλη μια μαύρη σελίδα προστέθηκε στο βιβλίο της φορολογικής βαρβαρότητας» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του.

Αντάρτικο από τον Απόστολο Κακλαμάνη

Επίθεση στον Υπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε ο Απόστολος Κακλαμάνης κατηγορώντας τον Γκίκα Χαρδούβελη για απαξίωση της Βουλής και διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη τροποποιημένη ρύθμιση για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με τα αφορολόγητα ποσά που έχουν διαρρεύσει στο εξωτερικό, και λόγω της απουσίας του αναρωτήθηκε αν ο Υπουργός Οικονομικών φοβάται να έρθει στη Βουλή δηλώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος «δεν είναι ανθρωποφάγος».

Επιστρέφοντας στο θέμα ΈΝΦΙΑ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η απαξίωση της Βουλής επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν νόμο που μόλις τώρα ψηφίσαμε, να θέλουν τώρα να τον ψηφίσουμε διαφορετικά. Αυτό τώρα δεν θα γίνει τουλάχιστον από τον ομιλούνται. Η ψήφος μου στην κυβέρνηση είναι ψήφος ανοχής».

Ενοχλημένη με τον Χαρδούβελη η Μπακογιάννη

Την ενόχληση της σχετικά με την τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, εξέφρασε και η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε παρέμβασή της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η κ. Μπακογιάννη ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής να μεταφέρει τη σφοδρή ενόχλησή της στον κ. Χαρδούβελη για τον τρόπο με τον οποίο νομοθετεί η Επιτροπή, αλλά και για το πώς έφθασε η τροπολογία στη Βουλή.

«Θέλω να εκφράσω την έντονη δυσφορία μου για τη λειτουργία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σε θέματα όπως αυτά που συζητάμε, δηλαδή η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ να πηγαίνει απευθείας στην Ολομέλεια της Βουλής και να μην περνάει από την Επιτροπή Οικονομικών, που διαθέτει έμπειρους βουλευτές οι οποίοι θα ήταν σε θέση να την επεξεργαστούν σωστά, και να πληροφορούμαι σήμερα ότι άλλη τροπολογία έρχεται πάλι στην Ολομέλεια της Βουλής την ώρα που υπάρχει η Επιτροπή σε λειτουργία», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Και συμπλήρωσε: «Παρακαλώ να μεταφέρετε στον υπουργό Οικονομικών την προσωπική μου δυσφορία και αυτή των συναδέλφων μου για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το υπουργείο Οικονομικών και να θυμίσω ότι στη δημοκρατία η διαδικασία δεν είναι τύπος αλλά είναι ουσία».