Τη δυνατότητα κράτησης παράνομων μεταναστών που πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα και την υποχρεωτική παραπομπή τους σε νοσοκομεία για εξετάσεις προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών που ρυθμίσει θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μεταφορών και δημοσίων έργων.
 

Ads

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία «αν ληφθούν υπόψη οι συνθήκες διαβίωσής τους (άθλιοι χώρου διαμονής, πορνεία, χρήση ναρκωτικών κα) καθώς και τα λοιμώδη νοσήματα που κατ’ ανάγκη μεταφέρονται από τις χώρες προέλευσής τους».
 
Με βάση την κατατεθείσα τροπολογία, «συμπληρώνεται η ισχύουσα νομοθεσία και προβλέπεται δυνατότητα κράτησης για τους αλλοδαπούς, είτε αυτοί ζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας είτε όχι, εφόσον συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επειδή πάσχουν από λοιμώδη νοσήματα ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες σε λοιμώδεις ασθένειες, όπως χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, εκδιδόμενα πρόσωπα, διαμένοντες υπό συνθήκες που δεν πληρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής κλπ».
 
Επίσης προβλέπεται «η παραπομπή των αλλοδαπών αυτών σε υποχρεωτικό πρόγραμμα υγειονομικών εξετάσεων και η υποβολής τους στην αναγκαία κατά περίπτωση νοσηλεία, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία».
 
Την τροπολογία συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, Υποδομών Μ. Βορίδης, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης και Υγείας Α. Λοβέρδος.