Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση της πρότασης της ΝΔ στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση της εμπλοκής του υπουργού Άμυνας στην υπόθεση του «Noor One» και την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μάκη Γιαννουσάκη.

Ads

O εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για σκοτεινή εμπλοκή του κ. Καμμένου που στηρίζεται στις ηχογραφημένες συνομιλίες που έχουν δημοσιευτεί ανάμεσα στον ισοβίτη και τον Λιμενικό ανακριτικό υπάλληλο και υποστήριξε ότι απώτερος σκοπός των συνομιλιών αυτών ήταν η πολιτική εξόντωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Δεν είναι δουλειά κανενός υπουργού, καμίας κυβέρνησης να κάνει τηλέφωνα στο κινητό κάποιου ισοβίτη, να ανταλλάσσει μηνύματα μαζί του, να διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και τακτική επαφή, εν είδει διαμεσολαβητικής υπηρεσίας υποστήριξης κρατουμένων» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Επίσης, ανέφερε ότι «η πιο σκοτεινή εμπλοκή του κ. Καμμένου στηρίζεται σε δημοσιευθείσες στο διαδίκτυο ηχογραφημένες συνομιλίες του ισοβίτη με τον λιμενικό ανακριτικό υπάλληλο που τον επισκεπτόταν (σ.σ. τον ισοβίτη) και ο οποίος του είχε ασκήσει πίεση να εμπλέξει, με συμπληρωματική κατάθεσή του άλλο πρόσωπο, αφενός με κίνητρο την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση του ισοβίτη αφετέρου με απώτερο σκοπό την πολιτική εξόντωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη».

Προκύπτουν ενδείξεις σκηνικού παρακράτους από οργανωμένη ομάδα με κυβερνητική κάλυψη αν όχι με κυβερνητική καθοδήγηση, υποστήριξε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Παπαθεόδωρου. «Πόσο άλλο η παρακμή αυτού του καθεστώτος και η υπονόμευση των θεσμών, θα δείχνουν ότι η κατάλυση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, έχει γίνει καθημερινή πρακτική; Αυτές οι μέθοδοι, είναι μέθοδοι παρακράτους. Πάντως δεν θυμίζουν ευρωπαϊκή χώρα, όταν εισαγγελείς μπαίνουν σχεδόν κρυφά σε φυλακές, τα μεσάνυχτα για να πάρουν κατάθεση από κρατουμένους» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί απλά σε μεθόδους παρακράτους, αλλά τις υιοθετεί ως κύρια πρακτική για να συγκαλύψει τις αντιθεσμικές, παράνομες και αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις της» σημείωσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και τόνισε ότι αυτή η πρακτική δεν έχει να κάνει με το να λάμψει η αλήθεια, αλλά στόχος ήταν να καθοδηγηθεί η δικαιοσύνη σε συγκεκριμένη απόφαση.Η αναφορά του βουλευτή στο υπόμνημα που έχει καταθέσει η εισαγγελέας Ειρ. Τζίβα για την εμπλοκή της στην όλη υπόθεση, προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή που ζήτησε από τον κ. Παπαθεοδώρου να απαντήσει με ποια διαδικασία και πώς έχει φτάσει στα χέρια του το υπόμνημα της εισαγγελέως. Απαντώντας ο κ. Παπαθεοδώρου υποστήριξε ότι η αναφορά στο υπόμνημα έχει γίνει από τρεις εφημερίδες τις τελευταίες 15 μέρες.

Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε, επίσης, ότι αν και ο ανακριτικός υπάλληλος Π. Χριστοφορίδης είχε ενεργό και κυρίαρχη ανάμιξη, δεν ενοχλήθηκε από τους πολιτικούς και ιεραρχικούς προϊσταμένους του, για να συμπεράνει ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχουν τελικά πολλά ναυάγια. Ο βουλευτής είπε ότι πρέπει να απαντηθεί και τι έπραξε ο πρωθυπουργός για να αποτρέψει αυτή την παραδικαστική σκευωρία και να προστατεύσει τη δικαιοσύνη. «Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει το σκάνδαλο και όσο και αν πιέζει τους βουλευτές να κλείσουν τα μάτια στην κάλπη, τώρα ξέρουν όλοι ότι ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε απλά έναν εταίρο με αντιθεσμικές συμπεριφορές, επέλεξε να κολυμπήσει μαζί του στα μολυσμένα νερά του καθεστωτικού παρακράτους και όταν χρειάζεται να τον καλύπτει με πλήρη συνείδηση αυτού που κάνει» συμπλήρωσε ο Θ. Παπαθεοδώρου.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Στόχος της ΝΔ είναι να πλήξει τον υπουργό Άμυνας, αδιαφορώντας για το αν η πρότασή της βοηθάει στη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη ή όχι, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος. «Έτσι διακινδυνεύει τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια, διότι η υπόθεση αφορά περισσότερους από 2 τόνους ηρωίνης, προκειμένου να πληγεί ένας υπουργός. Διακινδυνεύει την ουσία της υπόθεσης επειδή ένα τηλεφώνημα δεν είναι comme il faut, όπως πρέπει» σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας: «Το να συζητηθεί σήμερα εδώ «ποιος τηλεφώνησε σε ποιον, με ποιον τρόπο και τι είπε», σημαίνει ότι ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται με μια μυστικότητα για να είναι αποτελεσματικές, θα έρθουν στη δημοσιότητα και αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία».

Πρόσθεσε ότι «η νομοθεσία προβλέπει ότι προκειμένου να εξαρθρωθεί μια συμμορία δικαιλογείται ακόμη και έγκλημα, πόσο μάλλον ένα τηλέφωνο, το οποίο δεν είναι εγκληματικό». Η αντιπολίτευση – πρόσθεσε- προσπαθεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για εξουσιομανία τη στιγμή που η ίδια προκειμένου να μπορέσει να ανατρέψει την κυβέρνηση δυναμιτίζει τη διερεύνηση μιας πολύ σημαντικής υπόθεσης και έκανε λόγο για ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη και την ασφάλεια, μόνο για κομματικό όφελος.

Να απαντηθούν καθαρά τα ερωτήματα που γεννώνται για τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και τις «περίεργες πρακτικές του», ενώ διαρκεί δικαστική διερεύνηση για το «Noor 1», ζητεί το ΚΚΕ, το οποίο και ψηφίζει θετικά στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. «Εξαιρετικά σοβαρή ποινική υπόθεση του ΝΟΟR1 η οποία πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και απόλυτα», την χαρακτήρισε  ο γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Πρόκειται είπε για «παράξενες και επαναλαμβανόμενες επαφές του υπ. Άμυνας που προκαλούν πολλά ερωτηματικά που δεν βοηθάνε την διερεύνηση και επεσήμανε ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί με το σκεπτικό της ΝΔ αλλά θέλοντας να εξαντληθεί κάθε μέσο για την διερεύνηση της υπόθεσης ψηφίζουμε θετικά».

Το σκεπτικό της τοποθέτησης του ΚΚΕ, εξήγησε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Ιωάννης Δελλής, «χωρίς την παραμικρή ψευδαίσθηση, λόγω της προηγούμενης πείρας, για τον πραγματικό ρόλο των Εξεταστικών Επιτροπών, χωρίς να συμφωνούμε με το σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ και, θέλοντας να αξιοποιηθεί κάθε μέσο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, το ΚΚΕ ψηφίζει θετικά για την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής». Όπως είπε ο κ. Δελλής, δεν υπάρχει ούτε μία Εξεταστική που ενώ ξεκίνησε με εκκωφαντικό θόρυβο και τις γνωστές δηλώσεις για το μαχαίρι που δήθεν θα φτάσει στο κόκαλο, που να μην καταλήξει να σβήσει τελικά μέσα στην ελάχιστη δημοσιότητα και τη σιωπή.

«Στην περίπτωση του κ. Καμμένου, η διάκριση των εξουσιών έχει γίνει λάστιχο» ανέφερε στη συζήτηση της εξεταστικής ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. «Το θέμα είναι αν έπρεπε να έχει ο κ. Καμμένος διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με έναν ισοβίτη για ναρκωτικά; Φανταστείτε να έχει κάνει τη συνομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης. Φανταστείτε να έχει σηκώσει το τηλέφωνο ο Γιώργος Μαυρωτάς και να συνομιλούσε με έναν ισοβίτη;» είπε ο Γ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι «κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να απευθυνθεί σε κρατικούς λειτουργούς για να διεκδικήσει τη δικαίωσή του, ακόμα και αν πρόκειται για έναν καταδικασθέντα για ένα από τα επαχθέστερα εγκλήματα, αλλά αυτό που διακρίνει τη δημοκρατία από τον απολυταρχισμό είναι οι κανόνες». Ο κ. Αμυράς παρατήρησε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται σήμερα τη συγκρότηση εξεταστικής, διότι η υπόθεση διερευνάται από τη δικαιοσύνη, δεν έπραξε όμως το ίδιο με την εξεταστική για την Υγεία, αν και βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για το «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, επιφυλάχθηκε να απαντήσει για τον αν θα στηρίξουν την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι «η ΕΚ δεν αρέσκεται στο σπορ της ανθρωποφαγίας και του δημόσιου κανιβαλισμού συγκεκριμένων προσώπων». Τόνισε όμως, ότι «τα ΜΜΕ στο εξωτερικό στάθηκαν στην ιδιότητα του υπουργού και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για κουκούλωμα, δημιουργώντας έτσι άσχημες εντυπώσεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον στρατό». Υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να παίζονται πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες της δικαιοσύνης, δεν γίνεται δηλαδή να κατηγορείται κάποιος με αβάσιμα στοιχεία, μόνο και μόνο για να αποκομίσει κομματικό όφελος κάποια παράταξη».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κοιτάζει σαν «ξερολούκουμο» αυτή την υπόθεση, μόνο και μόνο για να «ξηλώσει» τους ΑΝΕΛ, μήπως και έρθει στην εξουσία. «Η πτώση της κυβέρνησης όμως πρέπει να γίνει με θεμιτά και δημοκρατικά μέσα. Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να ενδιαφέρεται αν ο κ. Μητσοτάκης βιάζεται να στρογγυλοκάτσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Οι θεσμοί είναι θεσμοί και ο κοινοβουλευτισμός απαράβατη αξία στη δημοκρατία» είπε. Ο κ. Γεωργιάδης κατέληξε, τονίζοντας ότι είναι «υπέρ της διερεύνησης αληθινών και εξακριβωμένων στοιχείων τα οποία καταδεικνύουν έκνομες πράξεις και παραλείψεις και κάλεσε τον υπουργό Άμυνας «να δείξει γενναιότητα και να συναινέσει σε αυτή την κατεύθυνση».

Τη συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ «στοχεύει πασιφανώς» η πρόταση της ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο οποίος ζήτησε από τα κόμματα να μην συμπράξουν σε αυτό και να καταψηφίσουν. «Εξηγήστε πού επικεντρώνετε την κατηγορία κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ; Μέχρι σήμερα, λέτε να γίνει Εξεταστική για να δούμε πώς εμπλέκεται ο Πάνος Καμμένος στην υπόθεση του «Νοοr 1″, δεν λέτε όμως τι προσπαθείτε να προσπορίσετε από αυτή. Δηλαδή πού εμπλέκεται; Δεν το λέτε ευθαρσώς γιατί φοβάστε, γιατί δεν έχετε στοιχεία να του προσδώσετε ποινικά κολάσιμες πράξεις» είπε ο κ. Κατσίκης απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στο ότι σεβάστηκε το δικαίωμα ενός ανθρώπου, ευρισκόμενου ακόμη και υπό αυτό το καθεστώς ειδικής σχέσης με την Πολιτεία να επικοινωνεί με όποιον εκείνος επιθυμεί, για σας είναι θέμα», πρόσθεσε. Ο κ. Κατσίκης έκανε λόγο για στρατολόγηση «δημοσιογραφικών παπαγαλίσκων» που με ληβελογραφήματα, νομίζουν κάποιοι ότι θα εξωραϊσουν την «άθλια εικόνα» τους και κατέληξε: «Πλανάσθαι πλάνην οικτρά», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα δώσει πολιτική απάντηση.