Ads

Στη Βουλή κατατέθηκε πριν από λίγο η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης με θέμα τους χειρισμούς του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατηγορείται για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.

Όπως σημειώνεται στην πρόταση των τριών κομμάτων η προκαταρκτική επιτροπή που θα συσταθεί θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών και κατά συνέπεια σε αυτή ανήκει η διευκρίνιση και του θέματος της παρέλευσης ή μη της παραγραφής του αδικήματος για το οποίο διερευνώνται οι ευθύνες του Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να αλλοίωσε το περιεχόμενου του ψηφιακού δίσκου, της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ κατά παράβαση των καθηκόντων του ως υπουργός Οικονομικών. Η δε αλλοίωση αυτή συνίσταται στο γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου παρότι παρέλαβε τη λίστα μέσω cd και όφειλε να την παραδώσει αυτούσια, όπως την παρέλαβε, στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο, εντούτοις, σύμφωνα με τις ενδείξεις, επεξεργάστηκε την εν λόγω λίστα, παρεμβαίνοντας ουσιωδώς σε αυτή και παραδίδοντας την υπό μορφή φορητής μονάδας αποθήκευσης (usb)» σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο. Μπορείται να το δείτε ολόκληρο στο τέλος της ανάρτησης. 
 
«Από διενέργεια ελέγχου και αντιπαραβολής των ονομάτων των αναφερόμενων στο usb (2,059 ηλεκτρονικά αρχεία) με αυτά που περιλαμβάνονται στην αυθεντική λίστα Λαγκάρντ (2.062) προέκυψε ότι από την αρχική λίστα είχαν διαγραφεί τρία ονόματα τα οποία ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Κατόπιν των ανωτέρω προτείνουμε (…) την άσκηση δίωξης κατά του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος» τονίζεται.
 
«Οι δε ενδείξεις ενοχής του στηρίζονται στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είχε τόσο τη δυνατότητα όσο και το κίνητρο να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του ερευνητέα κατά το νόμο» επισημαίνεται. 
 
Για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, απαιτούνται τουλάχιστον 30 υπογραφές βουλευτών. Η πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου.
 
Το κείμενο προς υπογραφή είναι αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που είχαν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.
 
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέφερε χθες πως θεωρεί «επιβεβλημένο να κινηθεί η ποινική διαδικασία ενώπιον της Βουλής με την συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό, προκειμένου να υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης και η κατά νόμον απόδοση ευθυνών», πρόταση με την οποία συμφώνησε η κυβέρνηση όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
 
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να κινηθούν όλες εκείνες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες που κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής θα οδηγήσουν, με τον πιο πρόσφορο τρόπο, στην απόδοση όλων των ευθυνών.

Ads

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζει την κατάθεση αυτόνομης πρότασης στη Βουλή για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία θα τοποθετεί στο κάδρο των ευθυνών εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέουκαθώς επί των ημερών του έγινε η παραλαβή της λίστας. 
 
Δείτε ολόκληρο το κείμενο