Στη Βουλή μεταφέρεται η μάχη της ΔΕΗ μετά την απόφαση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να τερματιστεί η 48ωρη απεργία και να ακολουθήσουν άλλες μορφές κινητοποίησης, μια απόφαση που ακολούθησε την επιστράτευση και τη διανομή των φύλλων επίταξης που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Ads

 
Σήμερα το μεσημέρι, ολοκληρώνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής. Την Τετάρτη αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου από το Α’ θερινό τμήμα.
 
Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει σήμερα τις επαφές με κόμματα της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου να εξασφαλίσει τις 120 ψήφους που απαιτούνται προκειμένου να για να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής και να συζητηθεί η πρόταση δημοψηφίσματος για το θέμα της ΔΕΗ.
 
Σήμερα αναμένεται να γίνουν διμερείς επαφές μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Π. Λαφαζάνη με τους συναδέλφους του από τη ΔΗΜΑΡ, τους ΑΝΕΛ και τους ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους για τη συλλογή των  υπογραφών.
 
Για το θέμα του δημοψηφίσματος στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι είναι εφικτός ο στόχος των 121 υπογραφών και εκτιμούν ότι μαζί με το ΚΚΕ (αφορά την κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ από το 1990 έως σήμερα) συγκεντρώνονται 122 υπογραφές σε δύο διαφορετικές προτάσεις που όμως αθροίζονται κατά το πρότυπο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας του 2008 για τη συνθήκη της Λισαβόνας όπου είχαν κατατεθεί τέσσερις διαφορετικές προτάσεις.
 
«Υπάρχει προηγούμενο και η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αρνηθεί, η ολομέλεια πρέπει να συγκληθεί» υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαρρέει ότι δεν θα κάνει αποδεκτό το αίτημα καθώς υποστηρίζει ότι η πρόταση του ΚΚΕ είναι τελείως διαφορετική και δεν μπορεί να αθροιστεί.
 
Στο μέτωπο της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται σήμερα να κάνει θετική εισήγηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα που αναμένεται να υιοθετήσει η σημερινή κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Πάντως ήδη ο Γρηγόρης Ψαριανός έχει δηλώσει στη Realnews ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του στο αίτημα για δημοψήφισμα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση και του πρώην γραμματέα Σπύρου Λυκούδη, καθώς και βουλευτών όπως η Νίκη Φούντα και η Κατερίνα Μάρκου.
 
Η Κουμουνδούρου επιμένει ότι πάνω από 10 ανεξάρτητοι βουλευτές θα υπογράψουν το αίτημά της για δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ενδέχεται να είναι ακόμα περισσότεροι, αν κρίνει κανείς ότι στη χθεσινή Αυγή υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκαν βουλευτές όπως ο Γιάννης Κασαπίδης και ο Νίκος Σταυρογιάννης, διαγραφέντες από τη ΝΔ.